„Pomana porcului” împarte nutriţioniştii în tabere. Stroescu: „E cancer”/ Bilic: „Conţine omega 3” / Ciurea: „Cel mai bun porc e peştele”

Când vine vorba de mâncare, rar se găsesc doi nutriţionişti care să fie de acord cu ingredinetele din aceeaşi farfurie. Toţi însă recomandă cumpătare, indiferent de produse, mai ales că sărbătoriel la români înseamnă
Filip Stan
17 dec. 2023, 08:50

„Pomana porcului” începe să fie în farfuria românilor de la început de decembrie până târziu în ianuarie, iar, dacă vara te prinde pe la munte sau la un restaurant cu specific românesc, nu lipseşte din comandă.

Mihaela Bilic, unul dintre cei mai cunoscuţi nutriţionişti de la noi din ţară, a vorbit despre recent despre carnea de porc şi secretele pe care nimeni nu le-a dezvăluit până acum. Românii consumă foarte des acest aliment, însă nu ştiu ce beneficii are asupra organismului.

Potrivit nutriționistului, mulţi medici se grăbesc să le recomande oamenilor să nu mai consume „pomana porcului” sau nu în execs. Acest sfat nu ar trebui luat în considerare decât în momentul în care există motive serioase.

Pomana porcului conţine carne mai sănătoasă decât cea de vită

Deși pare surprinzător, Mihaela Bilic le recomandă chiar și copiilor carnea de porc, susținând că este mai puțin saturată decât cea de vită.

 ”Am auzit medici care spun că la diversificare trebuie să-i dai copilului carne de curcan şi de vită. Dar porcul de ce nu? Ce are carnea de porc? Vă spun eu, nu există niciun argument contra cărnii de porc. Ba dimpotrivă: grăsimea de porc este mai puţin saturată şi mai sănătoasă decât cea de vită.

Porcul nu este un animal rumegător, ci monogastric, fiind 94% compatibil cu omul. Cum digeră un copil carnea de porc nu o va digera pe cea de vită. Important este să alegi o bucată slabă de porc.

De exemplu, mușchiul de porc este mai slab decât orice bucată de carne de vită, iar muşchiuleţul este mai slab şi decât pulpa de pui. Dacă porcul este hrănit corect şi este crescut în aer liber, carnea lui are şi omega 3”, spune nutriționistul, Mihaela Bilic.

Mihaela Bilic: „În cărțile de nutriție, porcul e lăudat”

Porcul nu este un animal rumegător, ci monogastric, fiind 94% compatibil cu omul. Modul în care un copil digeră carnea de porc, nu se compară cu cel în care o va digera pe cea de vită. Important este, însă, să alegi o bucată slabă de porc. Astfel, specialistul recomandă pentru copii, consumul de carne de porc în favoarea celei de vită sau pui.

„Ani întregi nu am pus la îndoială calitatea cărnii de porc. Ne-am trezit acum să spunem, vai de mine, porc nu, dar de fapt nu ştim de ce. Este un fel de prejudecată. În cărţile de nutriţie, porcul e lăudat”, mai spune Mihaela Bilic.

Nutriționistul Mihaela Bilic a oferit câteva trucuri legate de carne pentru gospodine, în pragul sărbătorilor de iarnă.

„Pentru mine termenul de tochitură este asociat mai degrabă cu pomana porcului: bucățele de carne proaspătă prăjită într-un tuci de fontă la foc mic și servită cu mămăligă și brânză sărată. După alte rețete, tochitura mai poate conține cârnați, ficat, chiar și sos de roșii.

Un lucru e unic la tochitură: gustul de carne proaspătă. Și nu în ultimul rând, cel de grăsime, pentru că tochitura se face din bucăți împănate, fragede, iar asta înseamnă slăninuță, costiță și piept de porc, nu mușchi (am folosit diminutive ca să fac „răul” mai mic).

Ce trebuie știut atunci când prăjim carne?
Că nu e nevoie să mai adăugăm ulei în cratiță – cât ar fi de slabă, orice bucată de carne are un strop de grăsime, iar prin căldură acesta se va topi. Deci nu încărcați inutil preparatul cu calorii, o lingură de ulei aduce 100cal. Iar dacă vreți să nu fie greu de digerat, evitați prăjirea excesivă, cu formarea unei cruste indigested, folosiți o prăjire tip înnăbușire, cu cratița acoperită cu capac.

Mămăliga este garnitură perfectă pentru tochitură, mai ales când se combină cu grăsimea rezultată din prăjirea cărnii. Cât despre brânza sărată e o chestiune de gust, alții preferă murăturile sau/și un ou ochi. Prezența cârnaților nu mi se pare oportună, gustul lor intens acoperă savoarea cărnii.

Tochitura în sine este un fel de mâncare completă, aș putea spune un fel unic – greu de crezut că la masa respectivă ar mai putea încăpea ceva. Tochitura se mănâncă în principiu de Sărbători, deci nu cred să fie o amenințare pentru siluetă. Rolul ei este mai degrabă simbolic și e musai să fie copioasâ, generoasă, sățioasă, ca să plece oaspetele sătul și fericit de la Pomană porcului”, a scris Mihaela Bilic pe Instagram.

EXCLUSIV Dr. Virgiliu Stroescu, despre alimentele care ne ucid lent: „În 2021, am avut mai multe decese ca în toata Europa”

Medicul Virgiliu Stroescu este militant pentru un stil de viață sănătos, lipsit de alimente nocive pentru organism. Specialistul susține că printrel cele mai periculoase alimente este carnea roșie, lactatele și cafeaua.

Citește și: Dr. Virgiliu Stroescu pune tunurile pe Guvern: „Avem un minister al Sănătății, nu al ‘Bolii’!” / Medicul NU recomandă covrigii: „Sunt foarte răi!” | EXCLUSIV

Nutriționistul Virgiliu Stroescu ne spune ce alimente ne omoară: Carnea roșie nu e o carne sănătoasă

Suntem înconjurați de tot felul de ispite alimentare, care mai de care mai atrăgătoare, delicioase chiar, dar extrem de nocive pentru sănătate, mai ales consumate constant sau pe termen lung. Medicul nutriționist Virgiliu Stroescu susține că unul dintre cele mai periculoase alimente, dar și cel mai consumat, ce ne poate ucide din cauza substanțelor pe care le emană în organism, este carnea. De asemenea, specialistul ne recomandă să înlocuim carnea roșie cu leguminoase.

„În 2021, am avut mai multe decese ca în toata Europa. Carnea roșie nu e o carne sănătoasă. Noi de 40 de ani consumăm exact ca slavii carne. Carnea roșie, e dovedită, favorizează cancerul. V-ați bărbierit, v-ați tăiat, s-a făcut o rană rozacee, apoi neagră. Dacă carnea din galantare nu ar avea nitriți, ar fi carnea neagră. Un kilogram și ceva de caciulă, în România, sunt nitriți. Cea mai buna crane este cea cu fibre vegetală. sunt grupări de glucoza ce se fac lanturi. Ce fac fibrele? Vin și acoperă hrana respectică să intre în pereți și să nu dăuneze. Cea mai bună proteină este cea din soia. Din aminoacizi esențiali, numai din plante, și neesențiali, de la oameni și animale. Dacă mănânci mult și consumi mult, e important să nu acumulezi, să faci mișcare. Cine mănâncă seara, la 9 – 10 seara mănâncă, se culcă, o parte din el doarme, tubul digestiv nu doarme. La ora 4 jumate termină treaba, la ora 6 se scoală. Ce fel de om este ăla? Unde se depune? Pe burtică. În mod normal, hrana se face în mod normal pe glucoză, când nu mai mănânci nimic, începe pe lipide, pe grăsime. Măncați dimineața, la prânz, binișor, seara nimic, apoi până a doua zi, doar apă. Și scade burtica”, a declarat medicul nutriționist Virgiliu Stroescu în cadrul emisiunii Punctul Culminant, moderată de jurnalistul România TV, Victor Ciutacu.

Dr. Virgiliu Stroescu mai atrage atenția și asupra lactatelor, foarte nocive pentru organele umane. Nutriționistul susține că substanțele din lactate sunt dedicate animalelor, mai ales cornutelor, și nu oamenilor.

„Toate produsele animale nu sunt sănătoare. În special lactatele, nu sunt sănătoase pentru oameni, sunt pentru animale. Afumătura este dată de gudron, e cancerigen. Cele mai periculoase sunt carne, alcool, tutun, droguri. Ați auzit de animale care fac cancer? Dacă zilnic punem un grup de salate, nu ne vindecăm? Trebuie să ne obișnuim să nu mai mâncăm animale, de ce să mâncăm animale? Zahărul e otravă. Sfecla are fibre, dacă mănânci numai esența ei, crește glicemia și facem diabet. Zahărul e mai rău decât cocaina. Dacă nu e sănătos, de ce să omorâm omenirea? Grăsimea de porc crește incidența cancerului. Seul la porc intră și în mușchi”, a mai explicat specialistul în nutriție.

În ceea ce privește cafeina, Virgiliu Stroescu susține că este foarte nocivă pentru sănătate. În timp ce credința populară vorbește despre un boost de energie la scurt timp după consumul unei cafele proaspete, medicul spune exact opusul.

„Ce e cafeina? Hai să luăm cafeaua. Bei dimineața, e bine, după o oră, tremuri. Cafeaua fură energia de rezervă a organismului. După o cafea bună, suferi, după două ore vrei mâncare. Micul-dejun e cel mai consistent. Cereale, ele au polizaharide, sunt ca un tren. Noi avem două pungi de energie, ficatul și stomacul. Ficatul e plin, stomacul e plin. De unde scoți energia? Cafeaua de dimineață îți scoate energia, că mănânci sigur ceva după cafeaua aia. Cafeaua nu dă energie”, a mai spus Dr. Stroescu.

Citește și: Dr. Virgiliu Stroescu, în război cu produsele din carne. Cum trebuie să arate meniul zilnic al românilor: „Dimineața, obligatoriu trebuie să mâncați asta!”

Neurochirurgul Vlad Ciurea nu recomandă excese cu „pomana porcului”: Cea mai bună carne pentru creier este cea de peşte
Cea mai bună carne pentru creier. Vlad Ciurea: ”O recomand! Se potrivește exact cu structura cerebrală”. Ce alimente să evitați în postul Crăciunului

Singura carne care poate fi consumată fără griji e intens consumată în această perioadă. E sănătoasă și este de mare ajutor creierului, transmite neurochirurgul Vlad Ciurea.

Peștele – consumat în special de cei care țin post în această perioadă – este singura carne pe care o putem consuma fără probleme, asta pentru că e bogat în proteine, dar și acizi grași nesaturați. „Nu trebuie însă eliminată carnea de pasăre din dietă, cea mai buna fiind cea de curcan”, mai spune Ciurea. Carnea rosie, in schimb, cea de porc, vita si oaie, depune placi de colesterol rau pe vasele de sange, deci si pe cele din creier care sunt foarte fine multe din cele ce sjung direct la neuroni. „Sigur, de cateva ori pe an, rar, se poate consuma, insa nu devina o obisnuinta”.

„În creier, forma de carne de la care îi care îi vine proteina, cel mai bine îi vine de la pește. Cei mai buni pești sunt peștii marini care se duc exact ca o proteină care îi convine organismului și acel Omega, care are două forme de colesterol. Forma de colesterol benefică și forma mai puțin benefică. (…). Recomand somonul, recomand peștele marin, recomand și peștele sălbatic sau la undiță. Se consideră că peștele marin este cel mai bun, bineînțeles că somonul sălbatic, nu cel de crescătorie. Cantitatea de proteine din acel pește merge foarte bine pentru celula nervoasă. Sunt dovedite aceste lucruri. Și România, într-adevăr, a trecut treptat de la alimentația care a fost predominant cu carne, a trecut spre alimentația vegetală și alimentația cu pește. La pești, cei statici, de pe fundul apei, nu sunt atât de benefici pentru creier”, a declarat Vlad Ciurea.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Gemenele Timofte anunță horoscopul pentru 2025. Ce ne rezervă anul în funcție de cifra destinului
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Postul Crăciunului, încercare grea pentru români. Unde se vând cei mai scumpi cartofi din țară
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Angela Merkel își exprimă temerile legate de colaborarea lui Elon Musk cu Donald Trump
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni