Potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Vâlcea, suma alocată din fondul de garantare pentru plata restanţelor salariale către angajaţii Oltchim şi a celor de la Divizia Petrochimică Bradu a fost de 16.603.810 lei, reprezentând sumele aferente lunilor decembrie 2012 şi, parţial, martie şi aprilie 2013. Suma a fost virată din Trezoreria Râmnicu Vâlcea către 14 bănci comerciale, unde au conturi salariaţii Oltchim.
Reprezentanţii AJOFM Vâlcea au spus că nu au primit notificare din partea Oltchim privind disponibilizări colective şi au precizat că ei au făcut toate demerusrile pentru ca plăţile să fie făcute în aceeaşi zi în care administratorul judiciar a depus documentaţia prevăzută de lege.
Peste 300 de salariaţi ai Diviziei Petrochmice Bradu de lângă Piteşti, aparţinând Oltchim, au întrerupt lucrul, marţi dimineaţă, şi au declanşat protestele în faţa unităţii, nemulţumiţi de disponibilizările anunţate. La scurt timp, oamenii au blocat Drumul Naţional 65 B, care face legătura între DN 65 Piteşti-Slatina şi Autostrada Bucureşti-Piteşti, ei deplasându-se într-un sens şi în celălalt, pe o trecere de pietoni. După aproximativ o oră, protestatarii au deblocat drumul naţional, însă au blocat strada Petrochimiştilor, arteră care face legătura între DN 65 B şi Divizia Petrochimică Bradu. Protestatarii reclamau că nu au primit ultimul salariu şi că nu li s-a comunicat numărul celor care vor pleca în şomaj. Protestul s-a încheiat după aproximativ trei ore.
Divizia Petrochimică Bradu de lângă Piteşti aparţine societăţii Oltchim de peste trei ani, fiind preluată de la OMV Petrom. Administratorul judiciar al Oltchim, Gheorghe Piperea, anunţa că 900 de salariaţi de la Oltchim vor fi concediaţi începând cu această săptămână, dintre care 600 de la Râmnicu Vâlcea şi 300 de la Divizia Petrochimică Bradu.
Guvernul a decis, săptămâna trecută, alocarea a maximum 7 milioane lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru plata venitului lunar de completare acordat persoanelor care vor fi disponibilizate de la Oltchim Râmnicu Vâlcea. Hotărârea stabileşte că disponibilizările vor avea loc în baza planului întocmit de către administratorul judiciar al societăţii.
Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.
Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.
După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.