FAN Courier, după profiturile în scădere: „Nu mai găsim șoferi, nu mai găsim curieri, nu mai găsim manipulanți”

FAN Courier va închide anul 2023 cu un profit sub așteptări și sub nivelul consemnat în anii anteriori. Acest lucru este cauzat de creșterea salariilor și tarifelor la carburanți. Totuși, compania are țeluri mari și perspective largi pentru viitor.
Filip Stan
13 dec. 2023, 10:38
FAN Courier, după profiturile în scădere: „Nu mai găsim șoferi, nu mai găsim curieri, nu mai găsim manipulanți”
FAN Courier, pe marginea prăpastiei. Compania nu știe cum să își revină, după profiturile în scădere: „Nu mai găsim șoferi, nu mai găsim curieri, nu mai găsim manipulanți”

FAN Courier va închide anul 2023 cu un profit net de 6,5-7 milioane de euro, cifra fiind sub nivelul consemnat în anii precedenți, pe fondul mai multor cheltuieli cu salariile și carburanții, dar și costuri legate de parcul auto. Afacerile pentru acest an vor depăși 250 milioane de euro.

Citește și: Angajări Fan Courier 2023 în 23 de localităţi: curierii ajung la peste 3.000 de lei net. Câți bani fac din bacșișuri

FAN Courier, după profiturile în scădere: „Nu mai găsim șoferi, nu mai găsim curieri, nu mai găsim manipulanți”

Compania susține că ultima perioadă a fost dificilă în ceea ce privește fondurile, mai ales că specialiști în domeniu se găsesc foarte greu și se mențin la fel de greu, în lipsa unui salariu ofertant și a unor beneficii greu de refuzat.

„Resursa umană calificată este greu de găsit și, în acest context, am fost nevoiți să majorăm semnificativ salariile, peste cât ne-am propus, pentru că nu mai găsim șoferi, nu mai găsim curieri, nu mai găsim manipulanți pentru depozite. De asemenea, cheltuielile noastre au crescut peste nivelul prognozat la începutul anului din cauza scumpirii carburanților, a pieselor auto și a vehiculelor. Toate astea vor impacta nivelul profitului net pentru acest an, care se va situa între 6,5 și 7 milioane de euro, poate chiar peste acest nivel, dar totul depinde de cifrele aferente lunilor noiembrie și decembrie, care sunt cele mai importante din an”, a afirmat Adrian Mihai, directorul general al companiei și unul dintre acționari.

În perioada 2018 – 2022, profitul net al FAN Courier s-a situat între 71,1 milioane de lei și 175,5 milioane de lei. În 2023, una dintre direcțiile importante ale managementulu companiei a urmărit dezvoltarea internațională, efect al creșterii semnificative a comerțului online și  a numărului mare de retaileri internaționali care livrează în piața românească sau sunt interesați să-și crească prezența la noi. În acest context, FAN Courier a decis să investească peste 4 milioane de euro în primul HUB internațional dedicat exclusiv e-commerce-ului, la Arad. Bugetul total de investiții al FAN Courier a fost anul acesta de 35 milioane euro.

„Putem caracteriza anul 2023 ca fiind mai bun decât 2022, în ciuda faptului că am avut creșteri importante de costuri, inflație mare și o situație destul de dificilă în apropiere de granițe. În ciuda prelungirii problemelor din 2022, în acest an, lucrurile s-au mai așezat, au fost mai previzibile, astfel că am putut pune în aplicare strategia de investiții planificată și, în plus, am reușit să finalizăm o investiție care nu era în planul inițial: HUB-ul internațional de la Arad.  Interesul sellerilor internaționali pentru piața românească este o tendință care s-a transformat în certitudine, în 2023. Datele ne arată că, în acest an, creșterea semnificativă a e-commerce-ului a fost susținută puternic de vendorii din afara României care au generat volume cu 20-25% mai mari, față de vendorii locali. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clienților din străinătate, dezvoltarea unui HUB exclusiv pentru comerțul online internațional a fost una firească. Am luat decizii rapid, am creat o echipă dedicată și am alocat peste 4 milioane de euro pentru acest HUB, pe care îl vom dota cu o bandă modernă de sortare. Astfel, putem spune că HUB-ul de la Arad este cea mai nouă și cea mai rapidă investiție pe care FAN Courier a   realizat-o în acest an, iar rezultatele de până acum confirmă că am luat o decizie bună”, a mai explicat Mihai.

Alte proiecte pe care FAN Courier s-a concentrat în acest an au fost demararea lucrărilor pentru extinderea și modernizarea depozitului de la Ștefănești, proiect ce va accelera ritmul de extindere a rețelei de lockere FANbox, precum și continuarea investițiilor în digitalizare, care includ un website nou și un update al platformei selfAWB. Compania a lansat în acest an și o nouă aplicație mobilă care, prin funcționalitățile multiple pe care le conține, devine un „asistent modern de curierat, mereu la îndemână”. Cu ajutorul aplicației mobile, clienții își pot gestiona și controla mai ușor expedierile: pot urmări livrările, pot chema curierul, pot accesa istoricul coletelor trimise și primite etc. Compania s-a concentrat în acest an și pe dezvoltarea serviciilor de out-of-home delivery, ajungând la o rețea de 2.500 de puncte de ridicare și predare colete în rețeaua Collect Point.

Pentru anul viitor, FAN Courier își propune menținerea ritmului de creștere de 15%. De asemenea, compania vrea să deschidă noi oportunități pentru e-commerce-ul cross-border și să pătrundă pe mai multe piețe internaționale.

„Pentru 2024, ne propunem o creștere a afacerilor cel puțin la fel ca cea din acest an și spun acest lucru luând în calcul mai multe variabile. Intră în vigoare o serie de modificări fiscale, care, în mod cert, vor avea un impact și asupra noastră, deși vom încerca să-l minimizăm. Vor urma, probabil, creșteri de prețuri la combustibili, care, din nou, vor duce la o creștere a costurilor, pe care vom încerca să o acoperim noi cât mai mult, pentru a păstra prețurile serviciilor noastre. Și anul acesta ne-am confruntat cu o creștere a costurilor, ca efect al majorării salariului minim, scumpirea combustibililor și a mașinilor. Calculele noastre au arătat un impact în costuri de 25-30%, însă pentru că aceste creșteri au venit în etape, am ales să absorbim o parte, chiar dacă ne impactează profitabilitatea. Pentru noi, este foarte importantă încrederea pe care o construim alături de clienți astfel că deciziile de modificare a tarifelor trebuie analizate foarte bine înainte”, a spus Felix Pătrășcanu, cofondator FAN Courier.

Compania de curierat își propune ca, la finalul lui 2024, să devină liderul pieței de curierat din Republica Moldova, piață pe care investițiile au demarat în noiembrie 2021, ca parte a strategiei de dezvoltare regionale. În urmă cu doi ani, compania a luat decizia de a-și extinde operațiunile printr-o investiție directă dincolo de Prut și a menținut strategia în ciuda conflictului din Ucraina, declanșat în 2022. Investițiile pentru construirea și dezvoltarea rețelei în Republica Moldova se ridică în primii doi ani la 5 milioane euro, pentru 2024 acestea urmând a fi completate cu 3 milioane euro.

FAN Courier Moldova are o echipă de 60 de angajați doar în Chișinău și o flotă de aproape 100 de vehicule cu care acoperă servicii de curierat la nivelul întregii țări. În 2023, afacerile generate de operațiunile în Republica Moldova au ajuns la 1,5 milioane euro, iar pentru 2024 estimările sunt de creștere cu 100%.

FAN Courier este o companie cu capital integral românesc, fondată în 1998 de Felix Pătrășcanu, Adrian Mihai și Neculai Mihai. Compania a devenit, în 2006, liderul pieței românești de curierat, poziție consolidată constant datorită investițiilor și serviciilor cu valoare adăugată noi, introduse permanent. Compania deservește cei peste 60.000 de clienți, majoritatea persoane juridice, cu ajutorul unei echipe formate din peste 7.900 de angajați și colaboratori și a unei flote auto de aproximativ 4.500 de autovehicule.

Citește și: Se caută șoferi de TIR. Salariul ajunge lejer la 3.600 de euro net pe lună

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Nokia, o afacere de miliarde. Cum s-a dus în cap un gigant
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!