„Un ultim comentariu în legătură cu recent încheiatul acord dintre Belgrad şi Priştina. Domnul ministru a avut amabilitatea să mă informeze în legătură cu detaliile din procesul de negociere, cu complexitatea acestui proces şi cu atingerea acestui obiectiv care a implicat voinţă politică şi curaj politic. Eu l-a informat pe domnul ministru că România a salutat – alături de celelalte state membre ale UE şi, bineînţeles, cu sprijinul Comisiei Europene care a fost direct implicată în sprijinirea procesului de negocieri – încheierea acestui acord care a implicat voinţă politică, curaj şi aş spune viziune, inclusiv în ceea ce priveşte normalizarea relaţiilor în regiune şi consecinţele care decurg”, a declarat Corlăţean, într-o declaraţie comună cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Serbia, Ivan Mrkic, susţinută la sediul MAE român.
El a subliniat că respectivul acord, în opinia generală la nivel european, deschide oportunităţi noi, istorice, pentru procesul de integrare europeană în Balcani.
„Acestea sunt realităţi politice importante pe care şi România le studiază cu mare atenţie”, a adăugat Titus Corlăţean.
La rândul său, Ivan Mrkic a ţinut să exprime recunoştinţa Serbiei faţă de poziţia României de a nu recunoaşte Republica Kosovo.
„Astăzi, pe lângă faptul că am discutat despre toate problemele care privesc relaţiile bilaterale între România şi Serbia, am avut de asemenea bucuria să îl informez pe colegul meu în legătură cu evoluţia dialogului dintre Belgrad şi Priştina, cu rezultatele acestui dialog şi în legătură cu viitorul european al Serbiei. Sigur că am întâlnit înţelegere în toate aceste probleme pe care le-am prezentat ministrului de externe român. Cu acest prilej, vreau să exprim din nou recunoştinţa Serbiei pentru poziţia României de nu recunoaşte Republica Kosovo. De asemenea, vreau sa exprim recunoştinţa Serbiei faţă de România, în legătură cu eforturile pe care Serbia le face pentru apropierea de UE”, a spus ministrul sârb.
La sfârşitul lunii aprilie, Guvernul sârb a dat undă verde semnării acordului privind normalizarea relaţiilor cu Kosovo, parafat la 19 aprilie sub egida Uniunii Europene, la 14 ani de la încheierea războiului sârbo-kosovar şi la cinci ani de la independenţa proclamată unilateral de provincia rebelă.
Belgradul ‘a acceptat primul acord de principiu ce reglementează normalizarea relaţiilor, care este rezultatul dialogului cu Kosovo la Bruxelles. Guvernul le-a ordonat miniştrilor (…) să ia măsurile necesare pentru a pune în aplicare acordul şi să continue aplicarea acordurile deja existente cu reprezentanţii instituţiilor de la Priştina’, potrivit unui comunicat al cabinetului premierului Ivica Dacic.
Pe 18 aprilie, Plenul Parlamentului European a aprobat o rezoluţie prin care le solicită celor cinci ţări membre UE care nu au recunoscut încă independenţa Kosovo, printre care şi România, să facă acest lucru.
„Deplâng faptul că Spania, Grecia, România, Slovacia şi Cipru nu au putut acorda sprijinul lor deplin eforturilor făcute de Kosovo. Aceste state membre încă nu au recunoscut independenţa Kosovo. Trebuie să facă acest lucru acum, pentru a permite Kosovo să participe la Europol şi Interpol, precum şi la evenimente sportive internaţionale”, a spus raportorul PE pentru Kosovo, Ulrike Lunacek, potrivit unui comunicat al legislativului european.