Noul Cod Urbanistic, reguli controversate! Legile care pot schimba fața Capitalei. Antonela Comșa: ” Trebuie să vă gândiți că tot ceea ce înseamnă bani investiți într-o construcție, înseamnă și taxe la buget, înseamnă locuri de muncă”

Noul Cod al Urbanismului stârnește în continuare controverse între dezvoltatorii imobiliari și autoritățile statului. Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI) ce reunește cei mai mari jucători de pe piața imobiliară atrage atenția că instituțiile statului abilitate îi resping în continuare propunerile privind noul Cod Urbanistic care poate schimba fața Capitalei. Reprezentanții AREI avertizează reglementările privind spațiile verzi, dar și Planurile Urbanistice de Dezvoltare (PUZ) stipulate în actualul proiect de lege privind noile reguli în urbanism (Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor - CATUC) vor avea un impact major negativ asupra sectorului imobiliar și se tem că în continuare foarte multe proiecte vor fi blocate.
Alina Costache
14 dec. 2023, 10:19
Noul Cod Urbanistic, reguli controversate! Legile care pot schimba fața Capitalei. Antonela Comșa: ” Trebuie să vă gândiți că tot ceea ce înseamnă bani investiți într-o construcție, înseamnă și taxe la buget, înseamnă locuri de muncă”
Noul Cod Urbanistic, reguli controversate!

Noul Cod Urbanistic, reguli controversate! În aceste momente, proiectul de lege privind noile reguli în urbanism se află în dezbaterea Camerei Deputaților care este for decizional, după ce Senatul a adoptat documentul. În urmă cu aproape două săptămâni, deputații au primit de la Ministerul Dezvoltării un document de câteva sute de pagini în care sunt menționate propunerile pe care le susține și cele pe care le respinge.

Citește și Cum sunt blocate marile investiții în construcții! Inventarea spațiilor verzi le dă mari bătăi de cap dezvoltatorilor. Geo Mărgescu, Asociația Investitorilor de Real Estate (AREI): ”Ar fi un abuz să se declare curtea unui om spațiu verde. Un spațiu privat ar putea deveni public, dar nu prin expropriere, prin despăgubire justă”

Noul Cod Urbanistic, reguli controversate!

Transferul de aprobare a Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) de la Consiliul General al Municipiului București, către Consiliile Locale ale sectoarelor, eliminarea articolului privind spațiile verzi, dar și reglementarea privind cursul autorizațiilor de construcție, după anularea documentației de urbanism, sunt doar o parte dintre propunerile ce aparțin Asociației Investitorilor de Real Estate din România care au fost respinse de Ministerul Dezvoltării.

„Susținem principiul descentralizării dar totodată și pe cel al dezvoltării coerente a Capitalei. Conform Codului administrativ, sectoarele sunt subdivizuni ale unității administrativ teritoriale, nu UAT-uri indepedendente”, se arată în documentul trimis Camerei Deputaților de către Ministerul Dezvoltării, care are doar rol consultativ în Parlament și care pe deasupra este și inițiatorul Codului Urbanismului.

Această acțiune a Ministerului Dezvoltării a stârnit revoltă în rândul jucătorilor de pe piața imobiliară, dar mai ales în rândul reprezentanților AREI care au cerut din nou ca propunerile lor la proiectul privind Noul Cod al Urbanismului să le fie acceptate în cel mai scurt timp, deoarece în perioada următoare documentul urmează să intre în analiza grupului de lucru la Comisia de administrație a Camerei Deputaților, înainte de adoptarea raportului final.

Antoanela Comșa, director general adjunct al Meta Estate Trust și membru în Consiliul Director AREI subliniază faptul că dacă autoritățile vor ca Bucureștiul să scape de fațada comunistă și să se alinieze în rândul capitalelor europene dezvoltate, trebuie reintrodus în Noul Cod al Urbanismului propunerea AREI conform căreia, autorizațiile de construcție să își urmeze cursul, chiar dacă între timp s-a anulat documentația de urbanism.

Reprezentanta AREI atrage atenția că în momentul în care este blocată o construcție nu este blocat doar dezvoltatorul, ci un întreg lanț care contribuie la realizarea unui imobil. Mai mult decât atât, aceasta a ținut să precizeze faptul că banii care sunt investiți într-o construcție înseamnă taxe la buget, dar și locuri de muncă.

”Noi suntem primii care spunem că cei care construiesc fără autorizație să răspundă în fața legii. Depunem cerere pentru certificatul de urbanism, procesul de autorizare poate dura și un an și jumătate, iar dacă documentația a fost anulata, eu ca beneficiar al certificatului nu am fost anunțat, însă am cumpărat o casă și nu o mai pot construi. Atâta timp cât acea autorizație respectă toate avizele, toate obligațiile, ea trebuie să-și urmeze cursul. Documentația care a stat la baza certificatului de urbanism, chiar dacă a fost anulată, acel certificat să-și producă efecte și lucrarea să fie recepționată (…)Cred că am văzut cu toții la Sectorul 2 și ne așteptăm ca acest lucru să se întâmple probabil și la Primăriile de la Sectorul 3 și 5 pentru că am auzit declarații prin care se spunea că vor fi atacate și acolo autorizații. Primăria Sectorului 2 spunea că totalul valorilor investițiilor publice blocate este de opt miliarde de lei, opt miliarde, nici nu vreau să mă gândesc. Trebuie să vă gândiți că tot ceea ce înseamnă bani investiți într-o construcție, înseamnă și taxe la buget, înseamnă locuri de muncă. O construcție nu este realizată peste noapte, implică foarte mulți factori. Așa cum spuneam mai devreme, de la proiectanți, de la diriginți de șantier, de la oameni pe șantier, de la cei care realizează mobilierul necesar școlilor, de la cei care realizează obiectele sanitare necesare. Adică, avem un întreg lanț de distribuție pe care îl blocăm. În momentul în care blocăm o construcție, nu blocăm doar autoritatea publică sau dezvoltatorul, blocăm un întreg lanț care contribuie la realizarea unui imobil”, a declarat Antonela Comșa, reprezentanta AREI.

Legat de respingerea propunerii privind certificatul de urbanism, Ministerul Dezvoltării și-a motivat decizia foarte sec, fără să dea prea multe explicații tehnice.

„Nu suntem de acord cu amendamentul asupra alin.(1) al AREI (art 264). Față de momentul solicitării Certificatului de urbanism și momentul emiterii acestuia, pot apărea modificări cu privire la documentația de urbanism care stă la baza emiterii lui”, a transmis Ministerul Dezvoltării.

În luna iunie a acestui an, Senatul a adoptat repede și fără prea multe dezbateri Codul Urbanismului în formula propusă de Ministerul Dezvoltării. Abia atunci când documentul a ajuns pe masa Camerei Deputaților societatea civilă, dar și primarii au identificat mai multe amendamente care au un impact negativ asupra dezvoltării urbane a orașelor deoarece permit printre altele ridicarea construcțiilor pe spații verzi.

Citește și Planurile Urbanistice de Dezvoltare, blocate la Primăria lui Nicușor Dan! Cine le pune piedici investitorilor din Capitală. Irina Dimitriu, AREI: ”Ne dorim cu toții orașe în care să putem să locuim”

 

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Când nu este bine să mănânci roșii. Oamenii care au aceste boli trebuie să le evite
Capital.ro
Românii au interzis! NU ai voie să faci acest gest. Este ilegal oriunde în România
Playtech.ro
De ce te înțeapă țânțarii mai mult în zona gleznelor. Motivul surprinzător pentru care preferă această parte a corpului
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Facultatea luată cu asalt de români. Nu s-a mai văzut așa concurență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
INFORMAȚII 💣 Doctorița din Brăila, legături cu MAFIA?! Ar fi avut o relație cu un raket basarabean, pe care l-ar fi... De ce poliția crede că este o „crimă la comandă”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
„Mai mult de 13-14 ani nu faci dacă te-a pus cineva”. Dialog halucinant între principalul suspect al crimei din Brăila și mama acestuia. Ce l-a sfătuit femeia
Capital.ro
Florin Salam e distrus de această veste: A intrat în comă. Medicii nu-i mai dau șanse
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Guvernul trebuie să prezinte un plan de reducere a deficitului bugetar până la 15 octombrie, anunță Nicolae Ciucă
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!