Apelul, depus la Curtea de Apel din Manhattan, suspendă hotărârea judecătorului Edward Korman până la 28 mai, anunţă Curtea.
Potrivit judecătorului, decizia din 2011 a secretarului american pentru Sănătate, Kathleen Sebelius, ca tinerele mai mici de 17 ani să aibă prescripţie medicală pentru a-şi cumpăra această pilulă contraceptivă a fost „motivată politic” şi „nejustificată ştiinţific”.
Hotărârea judecătorului Korman ordona Agenţiei pentru Medicamente (FDA) să recomande această pilulă contraceptivă de urgenţă fără prescripţie medicală şi fără vreo limită de vârstă.
Pilula, numită „Plan B One-Step”, poate preveni o sarcină dacă este administrată în decurs de 72 de ore după ce a avut loc un contact sexual neprotejat.
FDA a anunţat, la 1 mai, că va autoriza vânzarea, fără prescripţie medicală, a pilulei de a doua zi tinerelor de cel puţin 15 ani, revenind în parte asupra deciziei din 2011 de a interzice vânzarea, fără interdicţii şi fără limită de vârstă, a acestei pilule pentru toate tinerele. FDA a precizat că decizia sa nu are legătură cu cea a judecătorului Korman.
FDA a afirmat că decizia sa răspunde unei cereri amendate de Teva Women’s Health Inc., filială a producătorului Teva Pharmaceutical Industries Ltd, de a pune în vânzare această pilulă contraceptivă.
Iniţial, Teva a depus o cerere la FDA pentru a vinde, fără interdicţii, pilula sa contraceptivă la toate tinerele capabile să rămână însărcinate. Între timp, compania a modificat cererea, limitând vânzarea, fără prescripţie medicală, la tinerele de cel puţin 15 ani.
FDA a aprobat iniţial vânzarea, fără interdicţii şi fără limită de vârstă, a acestei pilule la toate tinerele, dar a fost obligată se revină asupra deciziei la solicitarea secretarului pentru Sănătate, Kathleen Sebelius, aflată, la rândul său, sub presiunea unor grupări conservatoare.
Atunci, FDA a stabilit, ca limită, vârsta de 17 ani de la care tinerele ar putea să cumpere această pilulă fără să prezinte o prescripţie medicală.