Guvernul dă liber la MASTERATE pentru universităţi. Costoiu: Se va supăra o singură instituţie

Guvernul schimbă radical modalitatea de acreditare a masteratelor, dând libertate deplină universităţilor să-şi înfiinţeze noi programe, cu simpla condiţie ca rectoratele să-şi evalueze domeniile-cadru, fără a mai fi nevoite să-şi "filtreze" fiecare program în parte. Măsura a fost deja discutată în Executiv, urmând să fie aplicată, săptămâna viitoare, prin Hotărâre de Guvern. RTV.NET vă prezintă cum va funcţiona mecanismul prin care instituţiile de învăţământ superior vor putea să-şi şcolarizeze masteranzii, începând cu viitorul an universitar.  
Romania TV
14 mai 2013, 15:08
Guvernul dă liber la MASTERATE pentru universităţi. Costoiu: Se va supăra o singură instituţie

Dacă, în prezent, universităţile trebuie să-şi acrediteze fiecare program în parte pe care îl oferă studenţilor, începând de anul viitor senatul universitar va putea decide după bunul plac ce programe va pune pe piaţă în baza unei simple condiţii: să aibă acreditat domeniul larg care acoperă respectivul program. Ministerul Educaţiei merge însă şi mai departe în privinţa libertăţii universităţilor de a deschide masterate. Conform Hotărârii de Guvern pregătite de cabinetul Ponta, în baza unui program care este deja acreditat, universitatea va avea automat acreditat întregul domeniu, ceea ce îi va permite să deschidă programe separate.

„De exemplu, dacă ai acreditat programul filosofia artei, se acreditează domeniul filosofie şi poţi şcolariza la programul filosofia istoriei, filosofie teoretică, şamd. Dacă ai  programe acreditate, nu mai trebuie să acreditezi domeniul. Îl considerăm acreditat, pentru că programele din acel domeniu au trecut prin acreditare. În interiorul domeniului acreditat, universitatea decide programele care sunt organizate.  Dacă avem unu, cinci, douăzeci de programe acreditate într-un domeniu, domeniul îl consider acreditat. O dată domeniul acreditat, timp de câţiva ani, universitatea în domeniul acreditat poate promova orice master. Apoi va veni şi va reacredita domeniul”, a explicat pentru ROMÂNIATV.NET, ministrul delegat pentru învăţământ superior şi cercetare, Mihnea Costoiu.

În ciuda libertăţii pe care Ministerul Educaţiei o va da senatelor universitare, şeful învăţământului superior afirmă că nu se pune problema unei „explozii” a numărului de programe pe care universităţile le vor oferi. Aceasta, în condiţiile în care în cele peste o sută de universităţi româneşti funcţionează deja aproape 2300 de programe de masterat.

„Numărul de masterate nu va creşte. Problema nu e numărul, ci beneficiarii. Eu cred că tendinţa universităţilor va fi să reducă numărul pentru că nu au beneficiari. Nu va creşte pentru că nu au de ce. Domeniul va avea o cifră de şcolarizare. Eu pe domeniu pot face oricâte masterate. Eu am trei programe de masterat care au 50 de locuri aprobate. Deci, eu pe domeniul pot şcolariza 150 de oameni, nu 2.500. Pentru cei 150 de oameni pot face două, trei, sau zece programe”, a precizat ministrul delegat.

Măsura pregătită de Guvern şi prevăzută ca principiu şi în Legea Educaţiei va avea drept consecinţă nu doar eliminarea evaluării pe care o face în prezent Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în învăţământul Superior (ARACIS) pentru fiecare program în parte, ci şi reducerea substanţială a costurilor. Trecerea prin filtrul ARACIS al fiecărui program în parte reprezintă de altfel una dintre principalele cheltuieli ale universităţilor. Sute de mii de lei sunt atribuite de universităţi anual pentru acreditarea masteratelor, în condiţiile în care evaluarea unui program costă 3748 de lei.

De altfel, potrivit ministrului delegat pentru învăţământ superior, ARACIS va fi singura instituţie deranjată de Hotărârea de Guvern.

„Anul acesta se va face acreditarea domeniilor şi de anul viitor se aplică. Se va supăra o singură instituţie din România, ARACIS şi asta nu pentru că nu va face acreditări, ci pentru că nu va mai încasa la fel de mulţi bani”, a precizat Costoiu.

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care își rescriu destinul. Urmează multe schimbări pe toate planurile pentru ele
Capital.ro
Călin Georgescu, în culmea fericirii. A primit verdictul care-l poate face președintele României
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară mică”
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
O zi din viața lui Crin Antonescu. La ce oră se trezește
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Ce a găsit Roman Babițchi, soțul Monalisei, când s-a întors la salonul de înfrumusețare: 'Au încercat să ascundă crima'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
Planuri de retragere a trupelor americane din Siria, conform surselor de la Pentagon
MediaFlux
HAGI, URMĂRIT în trafic de POLIȚIȘTI. A fost UIMIT de SANCȚIUNEA primită când a fost OPRIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol