Negocieri intense şi nervi la Guvern. Şedinţa în care trebuiau adoptate „ordonanţa trenuleţ” şi Legea Bugetului, amânată peste nouă ore. Salariile profesorilor, programul Rabla şi scutirile de taxe, principalele teme de discordie

Ședința de Guvern în care trebuia adoptat proiectul Legii Bugetului pe 2024 era planificată pentru ora 12:00. După mai bine de nouă ore, la guvern au în continuare loc negocieri tensionate.
Filip Stan
14 dec. 2023, 21:28
Negocieri intense şi nervi la Guvern. Şedinţa în care trebuiau adoptate

Liberalii și social-democrații nu reușesc să se pună de acord pe anumite subiecte, cum ar fi finanțarea pentru pensii, salariile profesorilor și scutirea de taxe a 200 de lei din salariul minim. De asemenea, anumite măsuri ar putea fi eliminate sau modificate de guvern, cum ar fi unele restricții pentru microîntreprinderi sau valoarea tichetelor pentru programul Rabla.

Surse guvernamentale precizează pentru Stiripesurse.ro că atmosfera este una foarte tensionată la Palatul Victoria. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, este acuzat de colegii miniștri că a modificat unele prevederi din proiectele aflate pe ordinea de zi fără o consultare cu miniștrii de resort.

Sub presiunea diferitelor categorii sociale vizate de proiectele guvernului, miniștrii îi cer socoteală lui Boloș. Discuțiile au loc în prezența premierului, care a ajuns să joace un rol de mediator între miniștrii care își aruncă reproșuri. Vizată este în principal „Ordonanța trenuleț”.

Dincolo de erori care puteau avea urmări nefaste, cum a fost omiterea prelungirii scutirilor de impozite pe 200 de lei din salariul minim, discuțiile vizează viitoarele majorări de salarii din Educație, inclusiv cele pentru personalul auxiliar, sumele pentru Programul Rabla și pentru fotovoltaice și banii necesari pentru pensii.

În plus, după ora 19, guvernul a modificat, din nou, valoarea voucherelor pentru programul Rabla Plus pentru mașinile electrice, potrivit surselor guvernamentale. Astfel că, voucherele ajung acum la suma de 5.100 euro, potrivit Economedia.

Citeşte şi: Guvernul se joacă cu salariile din Educaţie! Creşterile salariale ale profesorilor, scoase de tot din „ordonanţa trenuleţ”

„(1) În anul 2024, începând cu prima sesiune pentru acceptarea şi înscrierea solicitanţilor deschisă după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2020 – 2024, nu se mai acordă ecobonusuri, iar cuantumul ecotichetelor, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare, se acordă astfel:

a) 25.500 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;
b) 13.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP;
c) 13.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete electrice

(2) În anul 2024, începând cu prima sesiune pentru acceptarea şi înscrierea solicitanţilor deschisă după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2020 – 2024, nu se mai acordă ecobonusuri.

(3) În anul 2024, finanțarea care se acordă prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională este în sumă de 10.000 lei/ solicitant.

(31) Prin derogare de la alin.(3), finanțarea care se acordă prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, a cărui sesiune se află în desfășurare sau ale carui contracte mai sunt în derulare la data prezentei ordonanțe de urgență a Guvernului, este în sumă de 20.000 lei/solicitant.

(4) Prevederile alin. (1) și (2) nu se aplică solicitanților instituții publice, astfel cum sunt acestea definite la definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare”, potrivit ordonanței „trenuleț”.

Citeşte şi: Este OFICIAL: contribuţia la Pilonul II creşte cu un procent de la 1 ianuarie

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
Elena Udrea e în culmea fericirii! Anunț minunat despre ieșirea din închisoare
StirileBZI
Pungile de plastic vor fi interzise! De când se va aplica decizia
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Melania Trump susține că democrații și presa au alimentat tentativele de asasinat asupra soțului ei
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore