Liderii UDMR ai administraţiilor publice locale din Ţinutul Secuiesc afirmă, într-un comunicat de presă transmis marţi, că au primit vestea reţinerii lui Borboly Csaba cu „surprindere şi indignare”.
Comunicatul este semnat, în numele Consiliului Regional al Aleşilor Locali ai UDMR din Ţinutul Secuiesc, de preşedintele CJ Covasna, Tamás Sándor, vicepreşedintele CJ Harghita Petres Sándor, primarii localităţilor Sfântu Gheorghe, Cristuru Secuiesc, Sovata şi Sânpaul, respectiv de Antal Árpád András, Rafai Emil, Péter Ferenc şi Simon István.
„Pentru noi este evident că reţinerea preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita este un act josnic de intimidare. Avem convingerea că acţiunea DNA de luni este parte a procesului în care au fost târâţi numeroşi oameni politici ai Uniunii”, se subliniază în comunicatul citat.
Liderii UDMR din secuime consideră că în ultima perioadă s-au accentuat şi s-au înmulţit în mod vizibil „atacurile” la adresa comunităţii maghiare.
„Au demarat renaţionalizarea Liceului «Székely Mikó», i-au persecutat şi hărţuit pe artizanii produselor secuieşti, au vrut să retragă manualele de istorie a secuilor, în multe localităţi din Ţinutul Secuiesc au vrut să îndepărteze simbolurile comunităţii noastre, steagul secuiesc, au dorit să limiteze utilizarea limbii noastre acolo unde de altfel acest lucru este prevăzut de lege”, susţin ei.
De asemenea, în comunicat se arată că liderii centrali şi locali ai Uniunii s-au opus de fiecare dată, au respins atacurile şi au căutat soluţii pentru aplanarea conflictelor şi că Borboly Csaba a acţionat tocmai în acest sens.
„Şi-a făcut treaba, a continuat munca şi a reprezentat cu forţă cauza pentru care luptăm cu toţii: apărarea drepturilor şi simbolurilor comunităţii secuieşti”, consideră semnatarii comunicatului.
Potrivit liderilor administraţiilor publice locale ai UDMR din Ţinutul Secuiesc, nu este întâmplătoare nici data aleasă de procurori, în contextul în care
Borboly Csaba, gazda celui de al 11-lea Congres UDMR, a fost reţinut cu zece zile înaintea acestui important eveniment politic de la Miercurea Ciuc.
În comunicat se subliniază că în ultimele zile UDMR şi-a exprimat „ferm” punctul de vedere cu privire la reorganizarea administrativă.
„Nu sprijinim iniţiativa potrivit căreia regiunile de dezvoltare economică primesc prerogative administrative, pentru că prin această decizie s-ar crea un nou nivel birocratic, în care judeţele şi-ar pierde competenţele, iar deciziile ar fi centralizate. Cât despre modificarea Constituţiei, credem în continuare că membrii comunităţilor minorităţilor naţionale trebuie recunoscuţi ca factori constitutivi ai statului şi să nu fim trataţi ca cetăţeni de rang secund. Din această cauză solicităm modificarea articolului 1 din Constituţie. De multă vreme suntem martori ai nerespectării legilor privind drepturile minorităţilor şi la acte de intimidare a comunităţii noastre. Însă cei care au plănuit aceste acte nu cunosc comunitatea noastră puternică şi unită. În vremuri grele, noi nu ne ascundem, noi ne asumăm cu demnitate identitatea. Pentru că atunci când vor să ne dezbine, noi nu ne întoarcem unul împotriva celuilalt – noi ne mobilizăm şi ne apărăm drepturile”, se precizează în comunicatul citat.
De asemenea, aleşii locali ai UDMR din Ţinutul Secuiesc îşi exprimă solidaritatea faţă de Borboly Csaba, asigurându-l de sprijinul lor, şi doresc perseverenţă şi putere familiei lui.
„Nu ne lăsăm intimidaţi. Ne apărăm drepturile. Îi apărăm pe liderii şi pe toţi membrii comunităţii noastre”, se arată în finalul comunicatului.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a fost reţinut, luni, de către procurorii DNA, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, ambele în formă continuată, luare de mită în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, două infracţiuni de instigare la uz de fals, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.
Curtea de Apel Târgu Mureş a respins, marţi, propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile în cazul lui Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, dar şi în cazul celorlalţi trei bărbaţi reţinuţi în acest dosar.
Astfel, Borboly Csaba, Palffy Domokos, Csiszer Botond-Benedek şi Sofalvi Laszlo vor fi cercetaţi în libertate, având interdicţia de a părăsi localităţile de domiciliu.
Decizia instanţei poate fi atacată cu recurs în termen de 24 de ore.