Beneficiile consumului de spanac iarna. De ce poate fi benefică această legumă

Spanacul este o legumă sub formă de frunze, extrem de sănătoasă, chiar dacă unii fug de ea. Beneficiile aduse de simpla prezență a spanacului în dieta noastră sunt inedite!
Alina Costache
16 dec. 2023, 16:15
Beneficiile consumului de spanac iarna. De ce poate fi benefică această legumă
Beneficiile consumului de spanac iarna. De ce poate fi benefică această legumă

Beneficiile consumului de spanac iarna. Spanacul este o legumă cu frunze verzi, care poate oferi o varietate de beneficii pentru sănătate, în special în sezonul rece. Acesta poate fi adăugat într-o varietate de preparate culinare, astfel încât gustul și beneficiile să fie îmbinat cu plăcerea de a mânca ceva sănătos.

Citește și: Oameni ajunși de urgență la spital, după ce au consumat spanac toxic care le-a provocat delir

Beneficiile consumului de spanac iarna

Spanacul asigură o serie de nutrienți importanți, care îți pot îmbunătăți sănătatea generală. Datorită profilului său nutritiv, această legumă îți poate susține la capacitate maximă funcțiile organismului pe durata iernii. Mai mult, are un conținut bogat în: quercetină, luteină, zeaxantină, kaempferol și nitrați. Aceștia compuși vegetali pot reduce inflamația și pot sprijini sănătatea ochilor.

Este o sursă importantă de fier

Spanacul este o sursă importantă de fier, care poate contribui la asigurarea transportului de oxigen în sânge. Vegetarienii și veganii au nevoie să includă spanac în alimentație, astfel ajutând la diminuarea riscului de a dezvolta anemie. Fierul are un rol esențial pentru a susține mai multe procese în organism. Poți asocia fierul cu vitamina C pentru a obține o absorbție adecvată în corp. Spanacul conține vitamina C, care poate susține sistemul imunitar, ceea ce înseamnă că îți poți lua porția necesară de vitamine dintr-o singură farfurie de spanac.

Poate avea efecte anticancerigene

Printre beneficiile consumului de spanac se pot regăsi proprietățile anticancerigene. Acesta are un conținut bogat în mono-galactozil-diacil-glicerol și sulfochinovosil diacil-gliceroli. Cele două substanțe pot încetini creșterea tumorilor și le pot diminua dimensiunile.

Poate sprijini sănătatea ochilor

Spanacul asigură concentrații ridicate de luteină și zeaxantină. Din acest motiv, pot contribui la protejarea sănătății ochilor împotriva daunelor cauzate de razele soarelui. În plus, pot preveni apariția unor afecțiuni oculare ca degenerescența maculară și cataracta.

Poate reduce efectele stresului oxidativ

Beneficiile consumului de spanac iarna pot include conținutul de antioxidanți, care pot ajuta la reducerea efectelor cauzate de stresul oxidativ. Acesta poate accelera procesul de îmbătrânire și poate crește riscul de a dezvolta afecțiuni cronice serioase, precum diabet sau cancer.

Poate diminua riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace

Datorită concentrațiilor ridicate de potasiu, spanacul poate avea efecte benefice asupra persoanelor care au nevoie să mențină un echilibru al tensiunii arteriale, potrivit Health Shots. De asemenea, poate scădea șansele de a dezvolta afecțiuni ale inimii.

Poate susține sănătatea oaselor

Spanacul reprezintă o sursă bună de magneziu, calciu și vitamina K, substanțe nutritive cu un rol important în menținerea sănătății oaselor. Acesta poate scădea riscul de a dezvolta afecțiuni, cum ar fi osteoporoza, fiind printre beneficiile consumului de spanac iarna.

Poate ajuta la gestionarea diabetului

Spanacul poate contribui la diminuarea nivelului de glucoză în sânge și la creșterea sensibilității la insulină. Din acest motiv, reprezintă un superaliment pentru diabetici. Acesta conține un antioxidant denumit acid alfa-lipoic, care ajută la susținerea unui nivel sănătos al glucozei, conform NDTV.

Poate scădea tensiunea arterială

Hipertensiunea arterială poate cauza daune în organism, de aceea este foarte important să păstrezi valori normale. Spanacul conține concentrații ridicate de potasiu, care pot contribui la diminuarea efectului sodiului în organism și pot echilibra tensiunea arterială.

Citește și: Leguma care curăță ficatul. Este ieftină și poate fi folosită în orice mâncare

 

 

Spynews
Accident terifiant pe Autostrada Soarelui! Sunt implicate 25 de persoane, printre care şi minori. 8 mașini au fost distruse | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ai cont sau card la BCR? Ce premii poți să primești gratuit. Anunț important pentru clienți
Capital.ro
Se pună limită la plăți. Românii cu restricție la plata cu bani CASH: Risc ridicat
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
Veste minunată pentru români! SCAD ratele la creditele bancare
Adevarul
Forțele speciale ucrainene au lovit o bază rusească din Siria după întrevederea între Putin și Assad VIDEO
Spynews
Accuweather a actualizat prognoza meteo și anunță temperaturi de 40 de grade în august, în România
Spynews
Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025. Modificările anunțate de Uniunea Europeană
Evz.ro
Insecte prăjite în restaurantele de lux. Arată înfricoșător, dar clienții sunt înnebuniți după meniu
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Acest englez a comandat 4 mici la Terasa Obor din București. Cum a reacționat când a mușcat pentru prima dată dintr-unul și ce a făcut cu cele două scobitori primite
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Alertă pe Otopeni! Motivul pentru care un avion cu 153 de pasageri la bord a declarat urgență la doar câteva minute după decolare
Capital.ro
Zelenski pune capăt războiului. A făcut anunțul de pace către Rusia
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Adolescent de 17 ani acuzat de uciderea a trei fete într-un atac la o sală de dans din Southport
MediaFlux
CUTREMUR în SUA în ALEGERILE PREZIDENȚIALE! DONALD TRUMP joacă TARE!
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?