Asigurarea obligatorie pentru locuințe se va face, începând cu anul viitor, după alte reguli, elaborate de ASF. Norma elaborată de Autoritate se va aplica tuturor contractelor de asigurare încheiate, prelungite sau reînnoite. Documentul vine cu o serie de clarificări legate de asigurarea obligatorie pentru locuințe, care vizează atât asigurații, cât și asigurătorii.
ASF stabilește că asigurarea obligatorie a locuințelor se poate încheia prin orice mijloace de comunicare la distanță, inclusiv prin platforma online PAID. Aceasta va deveni operațională începând cu data de 1 ianuarie 2024.
Guvernul se joacă cu salariile din Educaţie! Creşterile salariale ale profesorilor, scoase de tot din „ordonanţa trenuleţ”
De asemenea, norma prevede că asigurarea obligatorie a locuințelor se poate încheia și prin intermediul distribuitorilor de produse și servicii financiare nebancare. Doar că aceștia au obligația să informeze clienții despre existența și beneficiile asigurărilor PAD.
Asigurarea obligatorie a locuințelor în 2024
ASF a publicat, în Monitorul Oficial, Norma privind asigurarea locuințelor care clarifică condițiile și modalitățile de aplicare a Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor.
Noua normă se va aplica tuturor contractelor încheiate, prelungite sau reînnoite. În acest context sunt aduse o serie de clarificări cu privire la modul de funcționare a Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
Calculează singur câte puncte de pensie obţii după fiecare lună de muncă. Află cu câţi bani vei ieşi la pensie
Astfel, PAID va oferi despăgubiri în baza Poliției de Asigurare împotriva Dezastrelor pentru daunele suferite. Este vorba despre daune directe, provocate construcțiilor cu destinația de locuință sau anexelor, dependințelor, dotărilor și utilităților care sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința. De asemenea este vorba și despre daune indirecte provocate bunurilor menționate de incendiu, explozie sau alte evenimente, ca urmare a producerii unui risc asigurat.
Tipurile de daune acoperite de PAD
Asigurarea obligatorie pentru locuințe acoperă mai multe tipuri de daune, prevăzute de actele normative de reglementare, după cum urmează:
Actul normativ prevede că un contract de tip PAD nu va acoperi o serie de daune, după cum urmează:
Alte daune ce nu sunt acoperite de PAD
În plus, documentul stabileste care sunt categoriile de terenuri pentru care nu se vor acorda despăgubiri:
Norma ASF prevede că daunele nu vor fi plătite nici dacă asiguratul nu a întreținut locuința în bune condiții și nu a răspuns sau nu s-a conformat solicitărilor și recomandărilor PAID.
Se schimbă legea polițelor de asigurare. Preţul va fi în funcţie de materialul din care este construită casa
Norma exclude de la asigurarea obligatorie locuințele care nu au autorizație de construire sau care nu respectă normele legale de construcție, precum și cele care sunt în stare de ruină sau abandonate.