Salarii 2024. Peste 1.500.000 de români vor primi la salariu 400 de lei în plus pe card

Salariul minim brut pe economie va crește de la 3.300 de lei la 3.700 de lei, începând cu 1 iulie 2024. Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu după ședinţa de Guvern pentru adoptarea bugetului pentru anul viitor.
Filip Stan
02 ian. 2024, 09:08
Salarii 2024. Peste 1.500.000 de români vor primi la salariu 400 de lei în plus pe card

Salarii 2024. Salariul minim brut pe economie ar urma să fie majorat în a doua jumătate a anului 2024. Una din cele mai importante prevederi  din bugetul pe 2024 e legată de creșterea salariului minim la 3.700 de lei de la 1 iulie 2024. Este o creștere de 400 de lei. Salariul minim a crescut la 3.300 de lei. Potrivit INS, 1,5 milioane de români erau plătiți cu salariul minim.

”Salariul minim pe 2024 va creşte cu siguranţă. Propunerea noastră este 3.700 de lei de la 1 iulie, ca să asigurăm cele 6 luni de predictibilitate mediului de afaceri. Până atunci, păstrăm facilitatea de 200 de lei scutiţi de taxe din salariul minim brut”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Salariile profesorilor în 2024. Grilele prevăd creștere de doar 11% pentru profesorii debutanți și 30% pentru directori
”Bugetul de Stat pe 2024 e unul axat pe investiţii de circa 7% din PIB. În acest an, investiţiile vor contribui cu jumătate la creşterea economică, iar creşterea investiţiilor va fi dublă faţă de cea a consumului. Aici este, de fapt, cheia dezvoltării României”, a declarat premierul, care a mulţumit ministrului Finanţelor ”pentru tot efortul depus”.

Ciolacu a anunțat o creștere economică de 3%, care permite creșterea salariilor bugetarilor și a pensiilor. El a spus că vor crește alocațiile și ajutoarele sociale.

”Asta înseamnă 150 de miliarde de lei în plus la PIB-ul României faţă de acest an. Bugetul asigurărilor sociale, pe care îl aprobăm tot azi, probează că există bani atât pentru creşterea pensiilor de la 1 ianuarie cu rata inflaţiei, de 13,8%, cât şi pentru recalcularea pensiilor din 1 septembrie. Sunt prevăzute şi fonduri pentru a creşte alocaţiile şi ajutoarele sociale. Majorăm, aşa cum am promis, salariile profesorilor şi există necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar – nu şi la demnitari”, a mai afirmat premierul.

”Este un record absolut după 1989. Avem cel mai mare buget din istorie la Educaţie, cu peste 21 miliarde lei mai mult faţă de 2023. La Transporturi, alocăm cu 27% mai mulţi bani pentru a susţine investiţiile din infrastructură. Asta înseamnă 6,5 miliarde lei în plus pentru alte loturi de autostradă finalizate, trenuri electrice, vagoane noi şi lucrări de modernizare a porturilor”, a adăugat Marcel Ciolacu.

În 2024, vor fi investiţii de peste 7% din PIB, mai mari decât deficitul bugetar, programat la 5%”. Inflația va fi, în 2024 de doar 6%.

”Săptămâna asta am discutat reorganizarea a 6 ministere, săptămâna viitoare continuăm cu restul. În final, vor rămâne mai puţine instituţii, cu puncte unice de avizare a documentelor, reducând astfel birocraţia. Important este că ne atingem obiectivele şi pe 2023”, a adăugat prim-ministrul României, potrivit news.ro

Salarii 2024. AUR a depus un proiect de lege pentru creșterea salariului minim la 5.000 de lei și taxare de 25%. Susține că nu va pune presiune pe mediul de afaceri și nu va afecta bugetul de stat

AUR anunţă că a depus un proiect de lege prin care propune creşterea salariului minim la 5.000 de lei şi scăderea taxării muncii până la maximum 25% pentru primii 5.000 de lei din salariu.

„Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege prin care propune creşterea salariului minim la valoarea de 5.000 de lei şi scăderea taxării muncii până la maxim 25% pentru primii 5.000 de lei. În acest fel dorim să racordăm piaţa muncii la noua realitate economică din România, prin creşterea veniturilor nete ale angajaţilor dar fără a pune presiune suplimentară pe mediul de afaceri prin creşterea taxării muncii în valoare absolută”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de formaţiune.

Potrivit sursei citate, bugetul de stat nu va fi afectat deoarece valoarea absolută colectată rămâne neschimbată.

„Un efect pozitiv al majorării salariului minim şi al scăderii taxării muncii în forma propusă de AUR îl reprezintă creşterea consumului, ceea ce va duce la o majorare a încasărilor statului din TVA. De asemenea, un alt efect benefic al măsurii propuse de AUR îl reprezintă atragerea forţei de muncă din rândul cetăţenilor români plecaţi în afara graniţelor ţării”, scrie în comunicat.

Reprezentanţii formaţiunii susţin că propunerea „transpune în lege o realitate”. „Soluţia AUR transpune în lege o realitate deja existentă: antreprenorii români sunt nevoiţi să încalce legea şi să ofere plăţi suplimentare angajaţilor, scoţând banii din firme sub formă de dividende pe care le repartizează către angajaţi. Astfel, prin aplicarea prezentei măsuri legislative vor fi consecinţe pozitive asupra mediului de afaceri, prin faptul ca aceştia vor fi stimulaţi ca veniturile salariale reale să fie impozitate, aceasta fiind o soluţie pentru scoaterea economiei gri la suprafaţă şi pentru o colectare eficientă a taxelor şi impozitelor”, arată aceştia.

Salarii 2024. Salarii mărite pentru aceşti bugetari cu peste 2.000 de lei de la 1 ianuarie 2024. VEZI DOCUMENTUL

Salarii mărite pentru aceşti bugetari cu peste 2.000 de la 1 ianuarie 2024. Conform documentului, salariile pentru 7.888 de angajați ar urma să fie majorate cu peste 2.000 de lei lunar. Propunerea vine ca o măsură menită să sprijine remunerarea adecvată a personalului în sectorul public și să stimuleze angajarea în instituțiile de stat.

Finanțarea pentru această creștere salarială ar urma să provină din surse multiple. Potrivit notei de fundamentare a propunerii de OUG, aceasta va fi susținută de fondurile rezultate din controalele efectuate de Inspecția Muncii, precum și de reducerea muncii la negru.

În detaliu, majorarea salarială propusă ar aduce un beneficiu de 2.170 de lei brut pentru fiecare beneficiar, generând astfel o cheltuială lunară suplimentară de 17.133.000 de lei.

Citeşte şi: Negocieri intense şi nervi la Guvern. Şedinţa în care trebuiau adoptate „ordonanţa trenuleţ” şi Legea Bugetului, amânată peste nouă ore. Salariile profesorilor, programul Rabla şi scutirile de taxe, principalele teme de discordie

OUG specifică și lista instituțiilor ale statului care ar urma să beneficieze de această majorare substanțială. Printre acestea se numără Aparatul de lucru al Administraţiei Prezidenţiale, Parlamentului, Guvernului, ministerelor, Academiei Române, Înaltei Curți de Casație și Justiție, precum și alte entități guvernamentale și instituții cu rol important în cadrul administrației publice.

Citeşte şi: Guvernul se joacă cu salariile din Educaţie! Creşterile salariale ale profesorilor, scoase de tot din „ordonanţa trenuleţ”

Propunerea Ministerului Muncii este în faza de dezbatere publică, iar decizia finală asupra implementării acestei majorări va fi luată în funcție de feedback-ul primit și evaluările ulterioare.