De teama controalelor din piețe și a sancțiunilor legale asociate cu vânzarea ilegală a acestor produse, comercianții de petarde și artificii și-au mutat activitatea, în ultimii ani, pe TikTok.
Autoritățile și-au intensificat eforturile de a controla și reglementa vânzarea de produse de acest fel, datorită riscurilor și pericolelor pe care acestea le pot prezenta. Comercianții care nu respectă regulile și vând astfel de produse ilegal riscă amenzi uriașe.
Platforma TikTok a devenit un loc ideal pentru vânzătorii care și expun marfa aici, în dorința de a atrage cât mai mulți clienți. Chiar dacă platforma nu este concepută pentru vâznări comerciale, românii au găsit o modalitate neconvențională pentru a-și pormova produsele și de a-și extinde rețeaua de clienți.
Unul dintre motivele pentru care vânzătorii s-au orientat către TikTom este faptul că platforma oferă o mai mare anonimitate comparativ cu piețele tradiționale. În acest mod, comercianții pot evita controalele și sancțiunile care le-ar putea afecta afacerile. Acest lucru ridic, totuși, probleme de responsabilitate și siguranță publică, deoarece vânzătorii nu trebuie să respecte aceleași standarde și reguli stricte cu privire la vânzarea de astfel de produse.
Există și riscur semnificative asociate cu cumpărăturile de petarde pe TikTok. Platforma nu este destinată în mod specific comerțului online, lipsesc multe caracteristici esențiale pentru protecția consumatorilor, precum verificarea autenticității produselor și calificarea vânzătorilor.
Așadar, există un risc crescut de a cumpăra produse de calitate inferioară sau chiar petarde falsificate, ceea ce poate pune în pericol siguranța persoanelor care le utilizează.
Totodată, TikTok a fost criticat în trecut pentru gestionarea slabă a conținutului periculos și al celor care încalcă legile și regulamentele. Astfel, această migrație a vânzătorilor de petarde către platformă subliniază problema siguranței și protecției utilizatorilor.
Citește și: Noaptea de Revelion, un coșmar pentru animale. Cum îți poți liniști câinele speriat de artificii și petarde
Prefectul Capitalei a solicitat primăriilor de sector şi Primăriei Generale să nu emită avize pentru comercializarea de materiale pirotehnice.
Prefectul Municipiului Bucureşti Rareş Hopincă solicită primăriilor de sector şi Primăriei Generale să nu emită avize pentru comercializarea de materiale pirotehnice, o hotărâre în acest fiind aprobată în şedinţa Colegiului Prefectural.
„Am primit foarte multe petiţii şi solicitări, iar toate au un numitor comun: zgomotul petardelor este dăunător pentru copiii mici, pentru bătrâni şi, nu în ultimul rând pentru animalele de companie. Zgomotele puternice creează stres şi anxietate în rândul animalelor, de cele mai multe ori acestea rămănând cu sechele”, a afirmat Hopincă, potrivit realitatea.net.
„Prefectul municipiului Bucureşti, Rareş Hopincă, a convocat astăzi şedinţa Colegiului Prefectural al Municipiului Bucureşti. În cadrul acesteia a fost adoptată Hotărârea nr. 8/27.11.2023, prin care se solicită Primăriilor de Sector, Primăriei Municipiului Bucureşti şi Administraţiei Străzilor să nu emită avize de amplasament, pe domeniul public sau privat al municipiului Bucureşti, în vederea comercializării articolelor pirotehnice, pentru descurajarea vânzării şi utilizării acestora şi pentru prevenirea accidentelor provocate de acestea”, a anunțat, recent, Prefectura Capitalei.
„Sărbătorile aduc cu ele bucurie şi entuziasm, dar nu putem ignora faptul că petardele şi artificiile aduc o doză considerabilă de pericol şi disconfort. Acestea provoacă, în fiecare an, accidente grave, incendii şi au efecte nocive asupra mediului înconjurător. Am primit foarte multe petiţii şi solicitări, iar toate au un numitor comun: zgomotul petardelor este dăunător pentru copiii mici, pentru bătrâni şi, nu în ultimul rând pentru animalele de companie. Zgomotele puternice creează stres şi anxietate în rândul animalelor, de cele mai multe ori acestea rămănând cu sechele. Consider că propunerea de a descuraja comercializarea acestor articole nu este doar un act de prudenţă, ci şi o modalitate de a ne asigura că sărbătorile rămân un motiv de bucurie. Este o decizie de oportunitate, pe care fiecare comunitate trebuie să o analizeze, pentru a sărbători într-un mod responsabil fără a pune în pericol siguranţa noastră şi a celor din jur”, a spus prefectul municipiului Bucureşti, Rareş Hopincă.