De ce în 2024 avem cu o zi în plus în calendar. Ce semnifică un an bisect

Mai puțin de 2 săptămâni au rămas până în 2024, iar dacă ne uităm pe calendar, vom observa că acest an are cu o zi în plus. Află de ce se întâmplă acest lucru
Alina Costache
18 dec. 2023, 20:51
De ce în 2024 avem cu o zi în plus în calendar. Ce semnifică un an bisect
De ce în 2024 avem cu o zi în plus în calendar. Ce semnifică un an bisect

Cu noul an aproape să înceapă, pregătirile pentru 2024 sunt în plină desfășurare, iar un aspect adesea ignorat de mulți este că acesta va fi un an bisect. Ce înseamnă, de fapt, un an bisect și de ce este importantă această zi în plus.

Citește și: Care români vor primi salarii majorate între 400 de lei şi 1.500 de lei de la 1 ianuarie 2024. Ce spun Marcel Boloş şi Simona Bucura Oprescu

Odată cu intrarea în Noul An, 2024 nu aduce doar o schimbare de cifre, ci și o zi suplimentară în calendarul obișnuit. Anii bisecți, precum 2024, presupun o zi adițională, 29 februarie, pentru a corecta discrepanța dintre anul calendaristic gregorian, cu 365 de zile, și perioada în care Pământul completează o orbită în jurul Soarelui, aproximativ 365,25 de zile.

Această zi în plus este esențială pentru menținerea sincronizării între calendarul nostru și mișcările Pământului în spațiu. Fără această ajustare, calendarul și anotimpurile ar deveni treptat desincronizate. În plus, anul 2024 nu este doar un an bisect obișnuit, ci aduce cu sine și o modificare în modul în care începe și se încheie un an bisect, modificând ziua săptămânii asociată acestei perioade.

Ce înseamnă un an bisect

De asemenea, anul 2024 nu este doar un an bisect obișnuit, el aducând cu sine o schimbare în modul în care se încheie și începe un an bisect. Acesta nu va avea aceeași zi a săptămânii ca și anul non-bisect anterior, aducând o notă de neobișnuit în structura calendarului nostru obișnuit.

Anii bisecți urmează un model destul de simplu, revenind la fiecare patru ani. Totuși, există o regulă de bază de memorat: un an poate fi bisect dacă este divizibil exact cu 4.

Așadar, când te întâlnești cu 2024 și observi ziua în plus în luna februarie, știi că este un an special, menit să mențină echilibrul timpului în raport cu mișcările Pământului în spațiu.

Principala regulă care determină dacă un an este bisect este divizibilitatea acestuia cu 4. Cu alte cuvinte, dacă un an poate fi împărțit exact la 4, atunci el primește privilegiul unei zile în plus în calendar.

Există, însă, excepții la regulă. Anii care sunt divizibili cu 100, precum 1700 sau 1800, nu vor primi o zi în plus, cu excepția cazului în care sunt și divizibili cu 400.

Acesta este motivul pentru care anii 1700, 1800 și 1900 nu au fost ani bisecți, în timp ce anii 1600 și 2000 au avut parte de această adăugare specială la calendar.

Astfel, pentru a determina dacă un an este bisect, este nevoie ca acesta să îndeplinească ambele reguli menționate anterior. Trebuie să fie divizibil cu 4 și să nu fie doar un an de secol (divizibil cu 100), ci și să fie divizibil cu 400.

Deoarece 2024 este un an divizibil cu 4 și nu este un an de secol, fiind divizibil cu 100, dar nu și cu 400, acesta îndeplinește ambele criterii și va fi, prin urmare, un an bisect. În concluzie, pregăti-vă de acum planurile pentru a sărbători cum se cuvine data de 29 februarie!

 Citește și: Schimbare radicală în eliberarea paşapoartelor. Ce trebuie să ştie toţi românii
 

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Sectorul din București unde vor fi amplasate căsuțe pentru pisicile fără stăpân. Anunțul care-i va bucura pe toți iubitorii de animale
Capital.ro
Ucraina cere pace. Anunțul ISTORIC al Rusiei: La unison cu poziția noastră
Playtech.ro
DOAMNE cât e de frumoasă! Imagini de senzație cu noua iubită a lui Alex Bodi, te hipnotizează
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Secretele din spatele BMW. Mistere din istoria celebrei mărci auto
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Nu e banc! Cu câți lei a ajuns să se vândă un singur mic, la 'împinge tava' în Mamaia
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cât costă mâncarea la “împinge tava” în stațiunea Mamaia: „Prețuri ca în Elveția”. Turistul dezamăgit a postat totul pe internet
Capital.ro
Românii au interzis! NU ai voie să faci acest gest. Este ilegal oriunde în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Olaf Scholz Consideră Posibilă Victoria Kamalei Harris în Alegerile Prezidențiale din SUA
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!