Se schimbă banii în România. Cum arată moneda de 10 lei lansată de BNR

Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 690,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.
Filip Stan
19 dec. 2023, 11:33
Se schimbă banii în România. Cum arată moneda de 10 lei lansată de BNR

Banca Națională a României (BNR) a anunţat luni că va introduce în circulație o monedă din aur cu tematica „Istoria aurului – Diadema princiară de la Bunești-Averești”.

Se schimbă banii. De la 1 ianuarie 2025, salariile se plătesc în euro

Pe aversul monedei, se regăsește o ilustrație a uneia dintre terminațiile în formă de animal ale diademei princiare de la Bunești-Averești. De asemenea, sunt incluse inscripția „Romania” dispusă într-un arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 lei” și anul emisiunii, care este „2023”. Reversul monedei prezintă o reprezentare a diademei princiare de la Bunești-Averești, însoțită de denumirea acesteia.

Monedele din aur vor fi protejate în capsule transparente din metacrilat și vor fi însoțite de broșuri de prezentare. Cumpărătorii vor primi, de asemenea, certificate de autenticitate redactate în limbile română, engleză și franceză, semnate de guvernatorul BNR și de casierul central.

Se schimbă banii! Moneda de 10 lei anunţată de BNR a fost lansată oficială. Cum arată

Numărul maxim de exemplare disponibile pentru moneda din aur este limitat la 1.000 de piese. Prețul de vânzare al monedei este de 690 de lei, fără TVA, dar incluzând broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele cu tema „Istoria aurului – Diadema princiară de la Bunești-Averești” sunt destinate circulației pe teritoriul României, iar procesul de introducere în circuitul numismatic va fi gestionat de sucursalele regionale ale BNR, inclusiv cele din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.

Achiziționarea acestor monede se poate face exclusiv prin intermediul serviciilor sucursalelor regionale ale BNR. Colecționarii pot consulta lista produselor numismatice disponibile la ghișeele sucursalelor băncii centrale, iar la lansarea unei noi emisiuni numismatice, un număr limitat de piese este disponibil pentru rezervări online, iar o parte poate fi achiziționată direct, fără rezervare prealabilă. „Pentru rezervarea pieselor numismatice în vederea achiziționării puteți utiliza acest Formular, în limita stocului destinat rezervărilor online. În cazul în care stocul de monede numismatice destinat rezervărilor online se epuizează, vă informăm că există și posibilitatea achiziționării direct de la ghișeele sucursalelor regionale ale BNR, fără a fi necesară o rezervare în acest sens, începând cu data lansării emisiunii respective”, anunță BNR.

BNR: Datoria externă totală a României a crescut în primele zece luni cu 18,548 miliarde euro, la 162,434 miliarde euro

Datoria externă totală a României a crescut, în perioada ianuarie-octombrie, cu 18,548 miliarde euro, la 162,434 miliarde euro, de la 143,886 miliarde euro la 31 decembrie 2022, arată datele publicate joi de Banca Naţională a României (BNR).

”În perioada ianuarie – octombrie 2023, datoria externă totală a crescut cu 18,548 miliarde euro. În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 115,627 miliarde euro la 31 octombrie 2023 (71,2% din totalul datoriei externe), în creştere cu 17,2% faţă de 31 decembrie 2022; datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 octombrie 2023 nivelul de 46,807 miliarde euro (28,8% din totalul datoriei externe), în creştere cu 3,4% faţă de 31 decembrie 2022”, arată datele BNR.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 18% în perioada ianuarie – octombrie 2023, comparativ cu 17,9% în anul 2022. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii la 31 octombrie 2023 a fost de 5,5 luni, în comparaţie cu 4,4 luni la 31 decembrie 2022.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 octombrie 2023 a fost de 99,1%, comparativ cu 82,4% la 31 decembrie 2022.

În perioada ianuarie-octombrie 2023 contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 18,34 miliarde euro, comparativ cu 22,971 miliarde euro în perioada ianuarie – octombrie 2022. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mic cu 3,476 miliarde euro, balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 1,160 miliarde euro, balanţa veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mic cu 61 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 66 milioane euro.

Investiţiile directe ale nerezidenţilor au însumat 6,148 miliarde euro (comparativ cu 9,529 miliarde euro în perioada ianuarie – octombrie 2022), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 6,078 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 70 milioane euro.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Peștele care reduce riscul de atac de cord. Cardiologii îl recomandă: „Ajută la reducerea inflamațiilor”
Capital.ro
Reguli noi pentru proprietarii de locuințe. Va fi obligatoriu, trecut direct în Constituție: E timpul!
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
O mare artistă a României, în stare de șoc. A fost traficată
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi în România dacă retragi bani la bancomat. A intrat în vigoare la aceste ATM-uri din aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
Decizie privind vârsta de pensionare! Anunțul judecătorilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți