Cu fiecare nou deceniu, omenirea devine mai puţin ageră şi mai puţin creativă. La această concluzie au ajuns oameni de ştiinţă britanici, care au analizat viteza de reacţie a oamenilor care au locuit în epoca victoriană şi cea a contemporanilor noştri, scrie Agerpres.
Potrivit rezultatelor studiului, coeficientul de inteligenţă al oamenilor scade continuu. Dacă în 1889 viteza de reacţie a bărbaţilor era de 183 de milisecunde, în jurul anului 2000 aceasta a ajuns la 253 de milisecunde. Aceeaşi tendinţă se observă la femei: viteza de reacţia a acestora a scăzut de la 188 la 261 de milisecunde, relevă studiul.
Încetinirea reflexelor este atestată şi de scăderea IQ-ului în general. Acesta scade la fiecare deceniu cu 1,23 puncte, astfel că din 1880 a scăzut cu 14 puncte.
Oamenii de ştiinţă au precizat că nu au dorit să compare direct IQ-ul reprezentanţilor unor epoci diferite, deoarece posibilităţile oamenilor contemporani în domeniul învăţământului, medicinii şi alimentaţiei sunt mult mai bune decât la generaţiile trecute. Însă, potrivit cercetătorilor, viteza de reacţie mai mare pe care o aveau oamenii din epoca victoriană înseamnă că ei erau mai creativi şi inventivi.
„Scăderea intelectului ar putea duce înapoi la acei parametri pe care oamenii îi aveau în timpul selecţiei naturale”, subliniază coordonatorul studiului, doctorul Michael Woodley.
Potrivit acestuia, intelectul omului contemporan devine mai sărac din cauza selecţiei naturale: în prezent, oamenii inteligenţi fac mult mai puţini copii decât cei cu un nivel de inteligenţă scăzut.
„Studiul este unul extrem de incitant, deoarece infirmă versiunea conform căreia în ultimele trei-patru generaţii oamenii au devenit mai deştepţi”, declară psihologul James Thompson, citat de Daily Mail. În opinia lui Thompson, rezultatele acestui studiu stârnesc îngrijorare şi necesită să fie aprofundate.