Tichete mai valoaroase pentru donatorii de sânge vor fi 280 de lei de la 1 ianuarie 2024. ”Valoarea tichetelor pentru donatorii de sânge – 280 de le 1 ianuarie 2024. Este anunţul cu care am încheiat ultima ediţie a Fidelis de anul acesta. Concret, în bugetul pe 2024 va fi cuprinsă finanţare pentru ca valoare tichetelor de care beneficiază donatorii de sânge să crească de patru ori, de la 67 lei la 280”, anunţă, marţi seară, ministrul Finanţelor.
Vouchere cu valoare mai mare pentru români: se dau 7 bonuri de masă şi o zi liberă
Marcel Boloş afirmă că ”poate fi văzută ca formă de stimulare pentru cei care salvează vieţi”. ”Eu o văd ca formă de apreciere pentru că aleg să dăruiască viaţă celor aflaţi în nevoie. Bilanţul impresionant realizat de donatorii-investitori care s-au alăturat campaniei ”România are sânge de rocker, acum şi de investitor” în 2023 arată aşa: 15.000 vieţi salvate şi peste 522 milioane lei investiţi”, a mai transmis ministrul Finanţelor.
Potrivit acestuia, de fiecare dată, donatorii au primit cea mai bună dobândă şi cel mai mic prag de subscriere.
”În ceea ce priveşte dezvoltarea pieţei de capital, puţine proiecte pot să se mândrească cu impactul FIDELIS: 40% din activitatea pe piaţa primară derulată la Bursă au reprezentat-o emisiunile de titluri de stat ale Ministerului Finanţelor”, a mai transmis Boloş.
Dacă v-ați hotărât să donați sânge, trebuie să știți că veți beneficia de anumite drepturi și avantaje. Înainte de a face acest gest, veți fi supus unor analize, pentru a evita riscul de a îmbolnăvi persoana sau persoanele care vor primi sângele dumneavoastră.
Beneficiile care sunt acordate donatorilor de sânge sunt menite să încurajeze acest gest, care poate salva viața altor oameni.
Legislația din România prevede ca orice persoană care vrea să doneze sânge să fie informată corect, în legătură cu ceea ce implică acest act caritabil. Astfel, donatorului de sânge i se va explica, cu exactitate, ce analize i se fac și ce scop au acestea.
12.500 de lei GRATIS de la stat. Banii vin în două tranşe şi nu sunt pentru toţi românii
În pus, donatorul are dreptul de a primi buletinul cu rezultatele analizelor. Dacă ați donat sânge, trebuie să știți că, în fiecare an, aveți dreptul de a efectua un examen radiologic pulmonar, un examen biologic extins si un examen cardiologic, fără să plătiți.
Vouchere pentru donatori de sânge. De asemenea, persoanele care donează sânge în mod regulat pot primi gratuit un tratament cu fier, în cazul în care se depistează că au deficit de fier, din cauza donărilor.
Iată care sunt și celelalte beneficii de care se pot bucura donatorii de sânge:
Cel mai important lucru de care trebuie să țineți cont, atunci când mergeți să donați sânge, este acela că gestul dumneavoastră poate salva chiar și trei vieți, la o singură donare.
Dacă vreți să faceți acest lucru în mod regulat, organismul dumneavoastră va avea parte de mai multe beneficii. Astfel, imunitatea va crește, iar rezistența organismului va deveni mult mai bună.
Riscul de face cancer, infarct sau accident vascular cerebral scade. De asemenea, se reduce nivelul de fier. În cazul în care aveți o cantitate prea mare în organism, colesterolul va crește și puteți să vă confruntați cu boli cardiovasculare.
Țineți cont de faptul că sângele nu poate fi cumpărat și nu poate fi produs, ceea ce înseamnă că se obține doar de la alte persoane, care acceptă să doneze.
Se schimbă banii! Când vor ține românii noile bancnote euro în mână și când va deveni Leul istorie
În mod normal, un adult sănătos are aproximativ 7 litri de sânge în corp, iar la o donare se vor recolta 450 de mililitri. Astfel, gestul de a dona sânge nu reprezintă niciun pericol pentru dumneavoastră.
Organismul va reface cantitatea de sânge donată în aproximativ două ore.
Ca să puteți dona sânge, trebuie să îndepliniți următoarele condiții:
În momentul în care veți ajunge la centrul de donare, veți completa un chestionar, care cuprinde întrebări legate de sănătatea dumneavoastră și de stilul de viață.
Trebuie să aveți la dumneavoastră și cartea de identitate, pe baza căreia vi se va face carnetul de donator. De fiecare dată când veți reveni să donați sânge, va trebui să prezentați carnetul de donator și un act de identitate.
Cu ajutorul acestui carnet de donator, se poate ține evidența frecvenței de donare. În acest fel, nu puteți încălca perioada minimă dintre două donări, care este de cel puțin 8 săptămâni.