Cod rutier 2024. Amenzile nu mai pot fi plătite la jumătate, în 15 zile. Modificările se aplică și amenzilor rutiere!  

Dacă plăteai amenda în termen de 15 zile, te costa jumătate din minimul sumei. Noua măsură este inclusă într-o lege care se aplică de pe 11 noiembrie 2023.
Filip Stan
20 dec. 2023, 09:54
Cod rutier 2024. Amenzile nu mai pot fi plătite la jumătate, în 15 zile. Modificările se aplică și amenzilor rutiere!  
Amenzi de 3.000 de lei pentru cei care încalcă această regulă banală

Cod rutier 2024. Textele legale vizate sunt Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea contabilității, Ordonanța caselor de marcat și Legea privind operațiunile în numerar.

Practic, prin Legea 296/2023 (art. LVIII, LXIX, LXX), autoritățile elimină facilitatea plății amenzilor la jumătate, în termen de 15 zile, pentru domeniile fiscal, contabil și financiar. De ce? Pentru a spori conformarea voluntară și pentru a întări disciplina fiscală și disciplina financiar-contabilă în rândul contribuabililor.

Cod rutier 2024. Concret, măsura se aplică din 11 noiembrie 2023 și acoperă amenzile prevăzute de următoarele acte normative:

  • Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală;
  • Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal;
  • Legea contabilității nr. 82/1991;
  • Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar;
  • OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale;
  • OUG nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport;
  • anumite amenzi din Legea 296/2023.

Așa cum scrie în noul act normativ, asta înseamnă că firmele și persoanele fizice amendate „nu beneficiază de posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ.”

Referitor la amenzile contravenționale aplicate, anterior intrării în vigoare a Legii 296/2023 (30 octombrie 2023), în temeiul actelor normative enumerate mai sus, Legiuitorul prevede că plata se realizează potrivit prevederilor legale vechi (adică cele în vigoare la momentul întocmirii actului de constatare și sancționare).

Cod rutier 2024. Şoferii nu mai pot plăti amenzile la jumătate

Firmele și persoanele fizice amendate „nu beneficiază de posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ”, prevede modificarea legală.

Legea 296/2023 prevede că autoritățile elimină facilitatea plății amenzilor la jumătate, în termen de 15 zile, pentru domeniile fiscal, contabil și financiar.

Măsura urmăreşte sporirea conformării voluntare și întărirea disciplinei fiscale și financiar-contabile în rândul contribuabililor. Legiuitorul stabilise plata în maximum 15 zile a jumătate din minimul amenzii tocmai pentru încurajarea conformării voluntare şi întărirea disciplinei fiscale.

Noua modificare, din contră, poate duce la o mulţime de contestaţii în instanţă şi la blocarea unor sume de bani, în loc să ducă la plata sumelor integrale şi mărirea veniturilor la buget.

Totul se aplică începând cu 11 noiembrie 2023. Este vorba despre amenzile prevăzute de Legea nr. 207/2015, privind Codul de procedură fiscală, Legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal, Legea contabilității nr. 82/1991, Legea nr. 70/2015, pentru întărirea disciplinei financiare, privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar.

Veste proastă pentru șoferi! Cresc amenzile de circulație de la 1 ianuarie. Noul mod în care va fi calculat punctul de amendă începând din 2024

Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscale bugetare, publicat miercuri de Ministerul Finanțelor, valoarea punctului de amendă va fi de 5% din salariul minim brut pe țară. În prezent, punctul de amendă a fost înghețat la 145 de lei, deși legea preciza că acesta reprezintă 10% din salariul minim brut.

De anul viitor, în fincție de decizia guvernului privind majorarea salariului minim, valoarea punctului de amendă va fi de cel puțin 165 de lei, raportat la salariul minim brut actual de 3.300 de lei.

Citește și: Cod rutier 2024. Ar putea creşte punctul de amendă, nepurtarea centurii te lasă cu 990 de lei mai puţin pe card

Astfel, dacă salariul minim brut va fi majorat la 3.700 de lei, conform discuțiilor care au loc cu patronatele și sindicatele, punctul de amendă crește la 185 de lei.

„Art. XLVII – La articolul 98 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: (2) Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență.

Citește și: Vești proaste pentru șoferii din România. Amenzile usturătoare pe care le riscă dacă lasă motorul mașini pornit, deși staționează

Majorarea amenzilor va fi de aproximativ 14%. Valoarea punctului de amendă a fost plafonată de Guvern prin ordonanțe succesive la valoarea din 2017, respectiv 145 de lei. Ultima plafonare, valabilă până la finalul anului, a fost stabilită prin OUG nr. 168/2022.

În funcție de abaterile de la Codul Rutier, șoferii plătesc pentru contravențiile rutiere amenzi cu următoarele valori:

  • clasa I: două sau trei puncte-amendă;
  • clasa aII-a: patru sau cinci puncte-amendă;
  • clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: de la nouă la 20 la puncte-amendă;
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (se aplică doar persoanele juridice).

Spynews
Cele două ipoteze luate în calcul de anchetatori în cazul morții lui Andrei Versace. Ce se știe despre ultima perioadă din viața lui
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Ce să faci dacă nu ai acte pe teren sau casă. Cum poți pierde o proprietate dacă nu te interesezi de ea mai mult de 3 ani
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. A lăsat un gol imens. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Care ar fi cauza morții lui Andrei Versace. Principala ipoteză luată în calcul de anchetatori
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Omul care l-a făcut pe Ceaușescu președinte. Unul dintre cele mai misterioase personaje din istoria românilor, stalinizatorul României
Spynews
Tragedie după tragedie în Brăila! Fratele principalului suspect în cazul ucideii Marinei a murit într-un accident de mașină
Spynews
Alertă ANM! A fost emis cod galben de ploi, vijelii și grindină. Canicula nu dispare, însă, din România
Evz.ro
Detalii înfiorătoare. Cu a fost ucisă doctorița de la Brăila
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune
Cancan.ro
Mama lui Versace, devastată după moartea fiului său! „Măcar și-a găsit el...” Câte sute de euro îi trimitea lunar, pentru cheltuieli EXCLUSIV
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
Amendă 1.300 de lei, chiar dacă ai documentele la tine. Dreptul legal pe care șoferii NU îl au
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Coreea de Nord trimite baloane cu gunoi înspre Coreea de Sud, mărind tensiunile la graniță
MediaFlux
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'