Mai mult decât cel mai bun prieten. Ce asemănare au descoperit cercetătorii între oameni şi câini

Un studiu arată că originea câinelui domestic este mai îndepărtată decât se credea. 
Romania TV
15 mai 2013, 13:15
Mai mult decât cel mai bun prieten. Ce asemănare au descoperit cercetătorii între oameni şi câini

Câinii sunt mai mult decât cei mai buni prieteni ai omului, ei sunt şi partenerii noştri de evoluţie, conform unui nou studiu, informează LiveScience.com, citat de Agerpres.

Acest studiu demonstrează că partenerii noştri canini s-au desprins evolutiv de lupi în urmă cu aproximativ 32.000 de ani, iar de atunci, creierul câinilor domestici şi organele lor digestive au evoluat în modalităţi foarte similare cu creierul şi organele umane.

Acest studiu identifică de asemenea şi o origine mai îndepărtată în timp a câinelui domestic decât se credea şi susţine că împărţirea aceluiaşi mediu de viaţă a împins înainte evoluţia paralelă a omului şi câinelui timp de mii de ani.

„În timp ce domesticirea este asociată deseori unei creşteri mari în densitatea populaţiei şi implicit micşorarea spaţiilor în care locuiau oamenii, aceste caracteristici nefavorabile ale mediului şi-au pus amprenta asupra evoluţiei ambelor specii”, conform articolului publicat în ultimul număr al revistei Nature Communications.

Evoluţia umană a intrat în cea mai interesantă fază: Avem potenţialul unor trăsături excepţionale

Momentul din paleoistorie în care câinii au fost domesticiţi nu este cunoscut cu exactitate, dar există mai multe variante. Un craniu de canid descoperit într-o regiune muntoasă din Siberia sugerează că primii câini au fost domesticiţi în urmă cu 33.000 de ani şi că se trag din lupi. O serie de analize genetice indicau însă faptul că în China câinii au fost domesticiţi în urmă cu abia 16.000 de ani.

Oricare ar fi poziţia cu privire la domesticire, toţi cercetătorii din domeniu sunt de acord că în urmă cu aproximativ 10.000 de ani câinii făceau deja parte din societatea umană.

O serie de studii indică faptul că în sudul Chinei ar fi putut apărea primii câini domesticiţi. Pentru a înţelege această domesticire, Guo-dong Wang, genetician la Academia chineză de Ştiinţe, a analizat alături de colegii săi ADN-ul de la patru lupi, trei câini indigeni chinezi, un ciobănesc german, un malinois belgian şi un mastiff tibetan.

Analiza ADN indică faptul că lupii s-au despărţit evolutiv de câinii indigeni din China în urmă cu 32.000 de ani. „Câinii indigeni chinezi ar putea reprezenta veriga lipsă din procesul de domesticire al câinilor”, conform studiului.

Din acel moment, evoluţia câinelui a devenit graduală, ei devenind din ce în ce mai obişnuiţi cu oamenii şi mai docili, de-a lungul a foarte mulţi ani în care s-au hrănit cu resturile de la marginea comunităţilor umane.

Într-o nouă etapă a studiului echipa de geneticieni chinezi a comparat seturi corespondente de gene la oameni şi câini şi au descoperit faptul că ambele specii au trecut prin modificări similare asupra genelor răspunzătoare de digestie şi metabolism, aşa cum sunt genele care codifică transportul de colesterol. Aceste schimbări ar fi putut fi provocate de o schimbare dramatică a raportului de hrană pe bază de carne faţă de hrana pe bază de plante ce s-a produs în societăţile umane în aproximativ aceeaşi perioadă.

Echipa a identificat o evoluţie paralelă comparabilă şi în ceea ce priveşte anumite procese cerebrale – cum ar fi în ceea ce priveşte genele care au un rol în procesarea serotoninei. În cazul oamenilor, mutaţiile acestor gene afectează nivelul agresivităţii. De asemenea, aceste traiectorii genetice similare pot explica de ce câinii din prezent pot fi trataţi cu medicamente antidepresive, la fel ca oamenii.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să pui peste șorici dacă vrei să iasă fraged. Ingredientul secret pe care puține gospodine îl folosesc
Capital.ro
Toată țara e în doliu. Iubita vedetă TV ne-a părăsit mult prea devreme: Nu meritai această soartă crudă
Playtech.ro
Cozonac cu 10 gălbenușuri. Nu se frământă mult și tot iese pufos, nu poți să dai greș cu această rețetă
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
„Întinde-te! Stai jos!”. Momentul în care medicul din Arabia Saudită a fost arestat în atacul terorist de la târgul de Crăciun din Germania
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Două zodii care scapă de ghinion odată încheiat anul 2024
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Sfârșitul lui Călin Georgescu. Oamenii lui au aflat adevărul abia acum: A ajuns să...
StirileBZI
Ce fructe se pun pe masa de Revelion 2024: Strugurii nu sunt de ajuns pentru a avea noroc!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
substantial.ro
Aeroporturile din lume, aglomerate în perioada sărbătorilor: Drepturile călătorilor în cazul întârzierilor sau anulărilor de zboruri
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! S-AU AFLAT CANDIDAȚII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine erau dacii și cum marcau începutul unui nou ciclu de viață? De unde a apărut ”dacopatia” ?