Marcel Ciolacu condamnă propunerile UDMR pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. Premierul a subliniat că astfel de propuneri legislative izolate, care vizează autonomia Ținutului Secuiesc sau autonomia culturală bazată pe criterii etnice, nu au loc într-un stat democratic.
Condamnarea liderului PSD vine în contextul unor acțiuni recente ale afiliaților Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), care ar fi depus un nou proiect legislativ pentru autonomie în Ținutul Secuiesc. Propunerea legislativă a stârnit controverse și a ridicat întrebări cu privire la adecvarea autonomiei bazate pe criterii etnice într-o societate democratică.
„Am propus preşedintelui Camerei Deputaţilor să ia măsuri rapide astfel încât iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.
Marcel Ciolacu a argumentat că aceste inițiative, care revin periodic, sunt neproductive și nu contribuie la principiile democratice pe care România le promovează. Acesta a subliniat necesitatea respingerii rapide a unor astfel de propuneri, considerându-le dăunătoare unității și coeziunii naționale. „Această discuţie care apare odată la ceva timp nu îşi are rostul”, a completat Marcel Ciolacu.
Deputatul Dan Tanasă din partea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) a adus în atenție recenta depunere a proiectului de autonomie de către UDMR, deoarece liderul UDMR, Kelemen Hunor, nu înţelege de ce locuitorii din județele Harghita și Covasna ar trebui să susțină financiar proiecte naționale precum metroul din București, argumentând că aceștia nu beneficiază direct de aceste infrastructuri.
Dezbaterea în curs asupra autonomiei pentru Ținutul Secuiesc rămâne un subiect controversat, reflectând complexitatea interacțiunii dintre considerațiile etnice, culturale și politice din România. Poziția fermă a lui MArcel Ciolacu împotriva acestor propuneri de autonomie semnalează o dezbatere mai amplă cu privire la viitorul autonomiei regionale și coeziunii naționale în țară. Soarta proiectului legislativ depus de UDMR așteaptă o deliberare și o decizie ulterioare în cadrul arenei politice.