Noul ajutor bănesc de la stat cuprinde două componente: sprijinul pentru incluziune și sprijinul pentru familia cu copii.
Sistemul de ajutoare sociale a fost modificat, odată cu intrarea în vigoare, la 1 aprilie, a legislației privind venitul minim de incluziune, însă reglementările referitoare la solicitarea, acordarea, stabilirea dreptului și plata venitului minim de incluziune se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2024.
Pentru a beneficia de venitul minim de incluziune, beneficiarii trebuie să depună la agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială o singură cerere până în ultima zi a anului 2023. Cererea va fi însoțită de documente justificative privind veniturile realizate, componența familiei, bunurile deținute etc.
În funcţie de veniturile familiei şi de numărul de membri, solicitanţii pot beneficia fie de una dintre cele două componente ale venitului minim de incluziune, fie de ambele.
”Toți beneficiarii de venit minim garantat (VMG) și de alocații pentru sprijinire familiei (ASF), dar și alte persoane/familii fără venituri sau cu venituri reduse, vor beneficia, de anul viitor, de venit minim de incluziune (VMI), un beneficiu care include 2 componente: sprijinul pentru incluziune și sprijinul pentru familia cu copii și va înlocui actualele forme de sprijin (VMG și ASF).
Pentru accesarea VMI, solicitanții depun o singură cerere pentru ambele componente, urmând ca în funcție de veniturile și structura familiei să se stabilească dreptul fie la ambele componente, fie la o singură componentă a venitului minim de incluziune.
Beneficiarilor de ajutor social și/sau de alocație pentru susținerea familiei li se recomandă ca pentru continuitatea acordării acestui tip de drepturi sociale să depună cererea până la 31 decembrie 2023, indiferent dacă familia/persoana singură va beneficia ulterior de una sau de ambele componente ale acestui beneficiu de asistență socială.
Cererea și documentele suport se înregistrează fizic sau electronic la Serviciul Public de Asistență Socială de la nivelul primăriei comunei, orașului, municipiului sau a sectorului Municipiului București, în a cărui rază teritorială beneficiarii au domiciliul sau reședința, ca și în cazul beneficiilor anterior acordate.
Accesați secțiunea VMI din pagina web a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale pentru a descărca cererea de solicitare sau pentru mai multe informații privind accesarea acestui sprijin financiar acordat de stat în scopul asigurării nivelului de trai minimal pentru familiile şi persoanele singure aflate în situație de dificultate”, a transmis Ministerul Muncii pe Facebook.
Venitul minim de incluziune se acordă familiilor/persoanelor singure care au un venit net lunar ajustat mai mic sau egal cu nivelele maxime stabilite prin lege pentru cele două componente, astfel:
În cazul familiei cu copii, cuantumul VMI este stabilit în funcție de nivelul venitului net lunar ajustat și numărul de copii din familie, astfel:
Citeste si Cadouri Crăciun 2023. Românii dau 500 de lei pe daruri, 40% strâng bani „la ciorap” pentru Sărbători
Pentru familia beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru familia cu venituri nete ajustate de maximum 275 lei/lună:
Pentru familia monoparentală beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru cea cu venituri nete ajustate de maximum 275 lei/lună:
Pentru familiile cu un venit net ajustat între 276 lei/lună – 700 lei/lună (inclusiv):
De menţionat faptul că beneficiarii VMI care sunt apţi de muncă au obligația să presteze, lunar, acțiuni sau lucrări de interes local și să își caute un loc de muncă prin intermediul agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.