Alimentul care te poate scăpa de boală. Cercetătorii afirmă că consumul zilnic de prune ar putea reduce markerii inflamației asociată sănătății osoase și să atenueze efectele pierderii osoase la femeile postmenopauzale.
„Pierderea osoasă este o problemă semnificativă care afectează mai mult de 50% dintre femeile de peste 50 de ani, și nu există nicio vindecare. În timp ce există medicamente și terapii hormonale disponibile, acestea necesită adesea gestionare pe tot parcursul vieții și vin cu riscuri.
Este important să avem o înțelegere mai bună a modului în care abordările non-farmacologice, precum alegerile de stil de viață și alimentare, pot influența, de asemenea, progresia și atenuarea pierderii osoase„, spune investigatorul principal al studiului, dr. Mary Jane De Souza, profesor în Departamentul de Kinesiologie de la Universitatea Penn State, potrivit Study Finds.
Conform constatărilor studiului, s-au înregistrat reduceri semnificative ale citokinelor inflamatorii, proteine care reglează inflamația, și a monocitelor activate, un tip de celulă imunitară asociată inflamației cronice. Aceste reduceri au fost observate atunci când participanții au inclus în dieta lor zilnică 50 până la 100 de grame de prune (aproximativ 5-12 prune).
Mai exact, s-au observat reduceri în factorul de necroză tumorală-α (TNF-α) după ingestia zilnică de 50 de grame de prune, și reduceri în secrețiile de interleukina-1β (IL-1β), interleukina-6 (IL-6), interleukina-8 (IL-8), precum și ale monocitelor activate, cu ingestia zilnică de 100 de grame de prune.
„Aceste constatări pot fi atribuite abundenței de compuși bioactivi găsiți în prune, inclusiv vitamine, minerale, acizi fenolici și polifenoli, care probabil acționează sinergic pentru a suprima monocitele activate și secreția lor de citokine inflamatorii responsabile de resorbția osoasă„, explică co-autoarea studiului, dr. Connie Rogers, șefa Departamentului de Științe Nutriționale de la Universitatea din Georgia, într-un comunicat de presă.
Acest studiu face parte dintr-un studiu mai amplu controlat randomizat cunoscut sub numele de studiul PRUNE, care a explorat markeri imuni, inflamatori și de stres oxidativ legați de efectele de protecție a oaselor ale prunelor la femeile postmenopauzale.
Studiul PRUNE a implicat 183 de participanți împărțiți în trei grupuri: un grup de control care nu a consumat prune, un grup care a consumat zilnic 50 de grame de prune și un grup care a consumat zilnic 100 de grame de prune. Participanții au urmat protocolul de prune prescris timp de 12 luni, cu respectarea monitorizată prin jurnale zilnice.
Participanții la studiu au primit, de asemenea, suplimente zilnice de calciu și vitamina D3 pentru a satisface necesarul dietetic recomandat. Măsurătorile markerilor imuni, inflamatori și de stres oxidativ au fost luate la începutul și la sfârșitul celor 12 luni de intervenție.
„Aceste constatări se adaugă la o colecție în creștere de cercetări și interes în legătură cu rolul „alimentelor ca medicament” și completează alte studii pe care le-am condus folosind aceleași date.
De exemplu, studiul anterior condus de mine a arătat legături între integritatea osoasă a șoldului și consumul zilnic de prune, unde femeile postmenopauzale care nu au mâncat prune au pierdut 1,5% din densitatea osoasă a șoldului în comparație cu femeile care au consumat zilnic cinci sau șase prune.
Împreună, aceste constatări au o importanță practică semnificativă, dată fiind prevalența pierderii osoase în această populație„, remarcă dr. De Souza.