De câte Crăciunuri cu zăpadă au avut parte românii în ultimii 70 de ani. Climatologul Bogdan Antonescu, explicații despre fenomenele extreme

Bucureștenii abia au văzut zăpadă în ultimii zece ani, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă. De mult, românii împodobeau bradul când afară era zăpadă de aproape un metru. Încălzirea globală și-a spus cuvântul, iar acum, în loc de un strat gros de zăpadă, românii au parte de temperaturi ridicate și ploi în perioada Crăciunului. Iată o analiză care sigur ți se va părea interesantă.
Filip Stan
22 dec. 2023, 20:28
De câte Crăciunuri cu zăpadă au avut parte românii în ultimii 70 de ani. Climatologul Bogdan Antonescu, explicații despre fenomenele extreme

Capitala nu prea mai știe ce înseamnă Crăciun cu multă zăpadă, cel puțin în ultimii zece ani cam asta s-a întâmplat.

Încălzirea globală și-a pus amprenta în fiecare an, însă multă lume s-a obișnuit deja cu această climă, astfel că nici nu își mai fac speranțe că de Crăciun vor avea parte de ninsoare.

Citește și Unde va ninge înainte de Crăciun în România. Zăpadă în Ajun în multe oraşe

Conform climatologului Bogdan Antonescu, încălzirea globală este factorul principal. Acesta a analizat condițiile meteorologice și climatice din ERA5, un instrument de date colectate la nivel global din perioada 1950-2022.

Pentru a înțelege modul în care s-a schimbat grosimea stratului de zăpadă de la un an la altul, Bogdan Antonescu s-a uitat la patru mari orașe din țara noastră, adică, București, Timișoara, Iași și Cluj-Napoca. Datele se referă stric la ziua de Crăciun și doar din aceste orașe.

În ultimii 10 ani, în Capitală, stratul de zăpadă nu a avut niciodată mai mult de 20 de centimetri. Din acești ani, doar jumătate au fost cu zăpadă, arată analiza. Într-o situație similară se află și Timișoara.

În Iași și Cluj a existat o oarecare creștere a stratului de zăpadă de Crăciun.

Mai jos puteți vedea o imagine a schimbărilor în grosimea stratului de zăpadă din ziua de Crăciun încă din 1950, până în anul 2022. Imaginea este strict pentru București.

„Deși vremea poate varia de la o regiune la alta, rezultatele analizate indică și o posibilă influență a schimbărilor climatice asupra temperaturilor și, în general, a vremii, de sărbători”, spune Bogdan Antonescu, potrivit Infoclima.ro.

Mari probabilități ca anii ce urmează să fie la fel

Încălzirea globală a adus ierni mai blânde și temperaturi mai ridicate de Crăciun. Global, temperatura medie a crescut cu 1,2 grade Celsius față de perioada preindustrială. S-au schimbat și forma precipitațiilor, și distribuția lor.

„De aceea, în locul stratului gros de zăpadă și frig, așa cum era, de pildă, în București înainte de 2013, avem o vreme caldă, fără zăpadă, chiar cu ploi, în perioada sărbătorilor de iarnă”, notează Bogdan Antonescu.

Este foarte probabil ca următoarele decenii să fie la fel, ba chiar să avem ierni din ce în ce mai blânde, atrage el atenția.

Cu toate astea, nu înseamnă neapărat cu nu vom avea parte de fenomene extreme în timpul iernii, adică ninsori abundente și viscole, în toate regiunile, nu doar la munte.

De vină sunt schimbările climatice, care au influență directă asupra fenomenelor extreme din timpul iernii.

Citește și Moș Crăciun aduce zăpadă și viscol în România. Se va depune strat de zăpadă. Ninsori și viscol puternic la munte. Cod portocaliu și galben de la ANM

„Încălzirea care are loc în regiunile Arcticii din cauza schimbărilor climatice reduce diferența de temperatură dintre zona rece din nord și cea caldă de la sud.

Această reducere a diferenței de temperatură înseamnă un curent jet (un curent care circulă de la Vest la Est deasupra suprafeței Pământului, n.r.) mai slab, care permite astfel aerului mai rece de la nord să pătrundă către latitudini mai mici”, explică Bogdan Antonescu.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Apare TAXA pe carbon. E un acord istoric. Cine o va plăti
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Adio, doamnă! S-a stins marea actriță. Toată lumea a iubit-o pe legendara regină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
David Popovici s-a calificat în finala probei de 200 metri liber la Jocurile Olimpice cu cel mai bun timp
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!