Cum prepară moldovencele cornulețele cu nucă sau gem. Ingredientul secret pentru a fi fragede și gustoase

În preajma sărbătorilor, gospodinele gătesc diferite preparate, de la sarmale, până la cele mai delicioase cornulețe. Micile gustări dulci sunt perfecte pe masa de Crăciun și sunt și foarte ușor de pregătit. Cum pregătesc moldovencele acest desert, află în rândurile de mai jos.
Alina Costache
22 dec. 2023, 23:25
Cum prepară moldovencele cornulețele cu nucă sau gem. Ingredientul secret pentru a fi fragede și gustoase

Unul dintre preparatele pe care le mâncai și în copilărie erau clasicele cornulețe, nelipsite de pe masă în preajma sărbătorilor de iarnă.

Citește și Rețeta veche de 150 de ani de cozonac moldovenesc! Bucătăresele din Moldova urmează cu strictețe toți pașii

Cornulețele se prepară foarte ușor, iar în trecut erau considerate o delicatesă, având în vedere că bunicile noastre le pregăteau doar la ocazii sau în zilele de duminică.

Dacă vrei să obții cornulețe fragede și delicioase, trebuie să respecți rețeta cu strictețe. Nu se pregătesc deloc greu, însă contează calitatea ingredientelor și compoziția.

Ingredientul secret și modul de preparare

Cornulețele, fie ele umplute cu gem sau ciocolată, sunt potrivite pentru mesele de sărbătoare în familie. iată cea mai interesantă rețetă, cu care nu vei da greș. Toți invitații care au ocazia să le guste te vor umple de felicitări.

  • 550-600 gr de făină
  • 350 gr de smântână cu coeficient mai mic de grăsime
  • 20 gr de drojdie proaspătă
  • 2 lingurițe de zahăr
  • 1/4 linguriță de sare
  • 1 linguriță cu esență de vanilie
  • gem de fructe sau rahat
  • zahăr pudră pentru decor

Pentru a fi fragede, există un ingredient pe care nu trebuie să îl omiți. Mulți au tendința de a pune unt în aluat, însă acesta poate fi înlocuit cu untură, cam 350 de grame.

Când pregătești un aluat aerat și bogat în arome, rezultat final este un desert minunat, care îi va lăsa pe toți surprinși.

Combinând ingrediente precum untura, smântâna și drojdia, poți obține o delicatesă care se integrează armonios în masa festivă de Crăciun sau Revelion, alături de alte bucate alese.

Untura, adică ingredientul secret, trebuie să fie topită și închegată, nu în forma brută, obținută prin răzătoare. De altfel, calitatea ingredientelor este esențială, așa cum am precizat mai sus.

Pentru a avea un aluat bogat și aromat trebuie să ții cont de aceste detalii. Astfel, adaugă drojdia sfărâmată într-un bol și presară zahărul peste ea.

Amestecă până când cele două ingrediente se lichefiază reciproc, apoi, încorporează smântâna, sarea, esența și untura. Continuă amestecarea energică până când obții o compoziție omogenă.

Începe prin a trece prin sită făina și adaug-o treptat în compoziție. Frământă cu grijă aluatul până când devine compact, având în vedere că nu trebuie să fie extrem de ferm. Vei simți imediat când este potrivit și nu se va mai lipi deloc.

Împachetează-l apoi în folie care să îl păstreze proaspăt și lasă-l la răcit în frigider pentru cel puțin două ore, preferabil și mai mult. Durata mai îndelungată de refrigerare va contribui la obținerea unei consistențe mai fragede a cornulețelor.

Frământatul trebuie făcut cu atenție. Nu insista prea mult, deoarece cornulețele sunt mai bune atunci când aluatul este fraged și nu conține exces de gluten.

Acum, treci la modelarea și coacerea cornulețelor cu untură în aluat. Scoate aluatul răcit și împarte-l în 4-5 părți egale. Întinde fiecare porțiune într-o formă circulară și secționează-o în triunghiuri, potrivit SavoruriUrbane.ro.

La baza fiecărui triunghi adaugă o linguriță de gem sau o bucată de rahat ori chiar ciocolată, dacă vrei ceva special.

Când modelezi cornulețele, adaugă umplutura cu generozitate. Gem, rahat sau alte ingrediente vor oferi o explozie de savoare în fiecare mușcătură.

Rulează fiecare triunghi de la bază către vârf, obținând astfel forma caracteristică a cornulețelor. Nu trebuie să fie o formă perfectă, poți opta și pentru altele dacă ești mai îndrăzneț.

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătește tava cu hârtie de copt.

Așază cornulețele în tavă, păstrând o distanță de 2-3 cm între ele. Introdu tava în cuptor și coace-le timp de 15-20 de minute la aceeași temperatură.

Citește și Rețeta pentru cele mai bune sarmale moldovenești! Trucul secret care le va face să se topească în gură

Ai grijă să nu le lași să se rumenească prea mult, pentru a evita consistența crocantă.

Acestea trebuie să fie fragede, să se sfărâme în gură, nu să le lași să se ardă și să strice gustul. Fii atent la timpul de coacere, 15-20 de minute la 180 de grade Celsius ar trebui să fie suficiente pentru a le păstra o textură fragedă.

După scoaterea lor din cuptor, treci cornulețele prin zahăr pudră pentru a le oferi un aspect atrăgător și un gust delicios. Dacă urmezi acești pași, rezultatul va fi unul demențial!

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Regulă pentru proprietarii care au pe gard Parcarea interzisă sau Loc rezervat. Se pot da până la 2 ani de închisoare
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Weekend cu mari probleme meteo. Zăpadă de 20 de centimetri
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii