Oficialii grupului de firme UMB, companie deținută de Dorinel Umbrărescu, au nevoie de mineri cu experiență. Anunțul a fost postat în zilele premergătoare Crăciunului inclusiv pe pagina de Facebook oficială a firmei. E nevoie de oameni cu experiență pentru unul dintre cele mai delicate proiecte contractate de UMB Spedition.
Este vorba despre faimoasele „tuneluri pentru urși” de pe secțiunea Margina – Holdea a autostrăzii Lugoj – Deva (A1). Este unul dintre cele mai întârziate tronsoane de autostradă din România, în lipsa căruia o legătură directă de mare viteză între centrul țării și granița de vest este imposibilă.
Contractul cu UMB Spedition a fost semnat pentru acest tronson, de 13,6 kilometri, în octombrie 2022. Constructorul are la dispoziție 11 luni pentru proiectare și alte 34 de luni pentru construirea lotului. Lucrările ar urma să înceapă imediat ce condițiile meteo o vor permite.
Deși anterior au fost anunțate termene pentru începerea lucrărilor, nu există un termen precis în prezent. Pentru tunelurile de pe A1, estimările oficiale indică un termen de aproximativ 2 ani pentru săpătura tunelului, 1 an pentru căptușeală, și până la 8 luni pentru instalarea echipamentelor și testarea acestora.
Contractul pentru lotul Margina – Holdea a fost semnat în octombrie 2022 între CNAIR și UMB, iar etapa de proiectare a început în decembrie 2022. Durata totală de proiectare este de 11 luni. Lucrările, care includ tuneluri și ecoducte, vor fi realizate de către Asocierea UMB – Euro Asfalt, cu o durată totală de 45 luni, din care primele 11 luni sunt dedicate proiectării, iar celelalte 34 luni pentru execuție.
Ministerul Transporturilor a invocat anterior dificultăți legate de protecția mediului și prezența animalelor mari, dar Comisia Europeană a asigurat finanțarea nerambursabilă pentru proiectul autostrăzii Lugoj – Deva, subliniind necesitatea construirii acesteia. Lotul Holdea – Margina are o lungime de aproximativ 10 km, din care 2 km sunt reprezentați de tuneluri cu galerii duble.