În data de 15 mai, în jurul orei 2,00 noaptea, un echipaj de prim-ajutor al SMURD s-a deplasat la firma în cauză, în urma unei solicitări, însă, din cauză că numărul celor care se simţeau rău era peste aşteptări, au fost chemate întăriri.
„Au fost cinci echipaje, dintre care unul al SMURD şi patru ambulanţe, unul cu medic şi trei cu asistent medical. După evidenţele noastre, am asistat în jur de 14 persoane, care nu prezentau o stare gravă, deci nu erau diagnostice grave. Prezentau tulburări uşoare de respiraţie şi senzaţie de lipotimie”, a declarat directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bistriţa-Năsăud, dr. Annabella Muzsi, pentru Agerpres.
Niciuna dintre cele 14 persoane transportate la Spitalul de Urgenţă Judeţean din Bistriţa nu a rămas internată, iar o parte din ele chiar s-au întors la muncă a doua zi.
Directorul adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud, Constantin Candrea, spune că aceşti angajaţi sunt toţi din oraşul Dej, judeţul Cluj, şi veniseră la muncă în schimbul trei.
„Am fost sesizaţi, am fost acolo. Nu este cazul, din primele cercetări, de o intoxicaţie acută profesională. Ei au acuzat ceva stări de rău, probabil sunt alte cauze. De acolo, din fabrică, nu aveau de unde să fie, mai ales că ei fac naveta de la Dej, pe lângă ei lucrau alte sute de oameni, dar li s-a făcut rău numai acestora şi celorlalţi nu. După aceea, nu sunt substanţe acolo care să le… O să aşteptăm, astăzi o să ne dea rezultatele analizelor medicale. O parte din oameni care au fost programaţi pentru schimb s-au întors la lucru azi noapte şi nu ştim să fie cazuri de concedii medicale. Din primele cercetări, nu este un accident de muncă, numai dacă, Doamne fereşte, s-a dus unul să le dea cu un spray. Dar orice supoziţie pică. Probabil ei au venit fie obosiţi, fie au inhalat ceva pe drum, nu putem noi să ne pronunţăm, dar, oricum, de la locul de muncă nu este”, a explicat Candrea.
Firma unde s-a produs incidentul este cel mai mare angajator din judeţ, acolo lucrând în prezent în jur de 3.500 de persoane.
În urmă cu trei ani, la aceeaşi fabrică, trei angajate au avut nevoie de asistenţă medicală după ce s-au intoxicat cu alcool tehnic, substanţă folosită la curăţarea meselor de lucru.