REVOLTĂTOR: Francezii l-au umilit pe Mungiu, făcându-l „cerşetorul lui Spielberg”
Regizorul Cristian Mungiu, care face parte din juriul Festivalului de Film de la Cannes, a fost umilit într-o emisiune TV din Franţa. Emisiunea este cunoscută pentru ironiile dese la adresa românilor, pe care i-a făcut în mai multe rânduri cerşetori.
Cristian Mungiu apare ca un cerşetor alături de Steven Spielberg în emisiunea satirică „Les Guignols de l’Info”, difuzată de Canal +.
Regizorul român îi cere preşedintelui juriului de la Cannes o cameră de filmat, plângându-se că nu are bani, tatăl lui este în puşcărie, mama e bolnavă şi mai are şi un copil de care trebuie să aibă grijă.
„Ce fac 85% din români şi nu fac decât 20% din italieni dar şi 100% din francezi?”, a întrebat moderatorul emisiunii, invitaţii lansându-se într-o serie de observaţii ironice: „Nu este vorba de cerşit”,”Au un u în plus roumain-romain”, „Plătesc impozite”, „Se şcolarizează, trec bacalaureatul”, „Au un nume, studiază geografia ţării lor, sunt declaraţi la starea civilă, fac educaţie sexuală”, au fost răspunsurile date de cei aflaţi în studio. Răspunsul corect oferit de realizator este că 85% din români învaţă limba franceză.
O altă emisiune i-a prezentat pe români ca păduchioşi, nespălaţi şi cerşetori, înainte de meciul dintre reprezentativa franceză şi cea a României, disputat pe Arena Naţională, scor 0-0, în preliminariile Campionatului European din 2012.
În timpul emisiunii televizate „Les Guignols de l’Info”, difuzată în data de 6 septembrie pe canalul Canal +, cele două marionete din platou au afirmat că românii sunt cerşetori şi că au păduchi. „Am o gluma savuroasă… Ştii cum se zice la coş de gunoi în români? … Bucureşti” e altă replică la adresa românilor, rostită în cadrul aceleiaşi emisiuni.
Pe 16 aprilie, Jonathan Lambert, un cunoscut umorist francez, reinterpreta „salutul românesc” în cadrul emisiunii emisiunii tv „On n’est pas couchés”, transmisă de postul de televiziune France 2, la o oră de maximă audienţă. Salutul părea a fi mai degrabă a unui cerşetor. Gestul francezului a iscat dezbateri aprinse în rândul opiniei publice din cele două ţări, care a catalogat „reinterpretarea” ca fiind defăimătoare pentru poporul român.
Regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu a câştigat trofeul Palme d’Or de la Cannes în 2007, cu filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a ţării noastre. Cineastul român a revenit pe Croazetă în 2009, cu antologia de scurtmetraje „Amintiri din Epoca de Aur”, care a rulat în secţiunea Un Certain Regard. Anul trecut, filmul „După dealuri”, de Cristian Mungiu, a înregistrat o dublă victorie la Cannes: premiul pentru scenariu, obţinut de Mungiu, şi premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo actriţelor Cristina Flutur şi Cosmina Stratan.