Preşedintele Filialei Arad a Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae Miculaiciuc, a declarat joi că sunt în greva foamei aproximativ 28 de membri ai comunităţii ucrainenilor din comuna Târnova, aceştia acuzând discriminări la care ar fi suspuşi de către primar, conform Mediafax.
Potrivit sursei citate, protestul a început sâmbăta trecută, când şapte persoane au intrat în greva foamei, în sediul filialei judeţene a Uniunii Ucrainenilor din România, aflat lângă Primăria Târnova. Ulterior, s-au alăturat protestului alţi membri ai comunităţii, astfel că numărul celor aflaţi în greva foamei a ajuns la 28, a spus Miculaiciuc. O parte dintre protestatari au ajuns la Bucureşti, joi dimineaţă, unde continuă protestul în faţa Ambasadei Ucrainei.
Citeşte şi Echipaj medical din Arad, STROPIT cu URINĂ în timpul unei intervenţii
„Suntem 18 persoane în greva foamei în faţa Ambasadei şi aşteptăm să fim primiţi la discuţii. Stăm în două microbuze. Sperăm să fim auziţi pentru că nu mai putem tolera discriminările la care suntem supuşi de mai mulţi ani de către primarul din Târnova. Avem şi înregistrări cu acesta cum ne ameninţă, ne spune că ne lasă în piela goală, să plecăm acasă în Ucraina. Suntem trataţi inuman de către acest primar„, a declarat Nicolae Miculaiciuc.
Acesta a mai spus că una dintre cele mai mari nemulţumiri a comunităţii este că primarul a desfiinţat o păşune de aproape 400 de hectare pe care localnicii mergeau cu animalele. Conform sursei citate, zece protestatari se află în continuare în sediul filialei din Târnova al Uniunii, iar în ultimele zile unii dintre grevişti au avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind solicitate ambulanţe de câteva ori pe zi, însă protestataţii au refuzat să plece la spital.
Primarul din Târnova, Florin Farcaşiu (PNL), aflat în funcţie din 1990, a declarat că „singurul scop al unor lideri ai comunităţii de ucraineni” este să îl schimbe din funcţie.
„O parte dintre revendicările lor sunt rezolvabile, dar după zece ore de negocieri, până azi noapte, la care am participat împreună cu prefectul şi cu lideri naţionali ai comunităţii de ucraineni, am constat că nu se vrea detensionarea situaţiei. Ei vor continuarea acestei mascarade până când eu aş demisiona, ceea ce nu voi face. Ei urmăresc doar schimbarea mea, dovadă fiind şi protestele pe care le-au făcut imediat după alegerile locale, când m-au contestat„, a afirmat primarul.
Citeşte şi Arad: Autorităţile construiesc trotuare pe câmp, însă străzile sunt pline de gropi
El a mai spus că ucrainenii nu pot avea revendicări de ordin funciar pentru că sunt veniţi în comună şi nu se numără printre foştii proprietari.
„Problemele de ordin funciar nu-i privesc, pentru că cetăţenii veniţi în comună, precum ei, nu au fost beneficiari ai legilor funciare. Comuna noastră are cei mai mulţi foşti proprietari de terenuri care trebuie despăgubiţi în judeţ, iar pentru asta am folosit şi suprafeţe de păşuni„, a spus primarul.
El a mai declarat că unii dintre ucraineni au cumpărat terenuri de la persoane private, însă „au fost înşelaţi, pentru că aceleaşi terenuri mai fuseseră vândute şi altora”.
„Au rămas fără terenuri şi acum dau vina pe primar pentru toate problemele, deşi ar trebui să se judeţe cu cei care i-au înşelat„, a susţinut edilul.
Într-un comunicat de presă transmis joi dimineaţă de Prefectura Arad se precizează că au existat discuţii cu protestatarii pe parcursul zilei de joi, dar că nu s-a reuşit detensionarea situaţiei.
Conform sursei citate, la discuţii au mai participat deputatul Ion Marocico, reprezentantul Uniunii Ucrainenilor în Parlamentul României şi Gheorghe Hleba, Preşedintele Uniunii Ucrainenilor din vestul ţării.
„Au fost convocaţi la o discuţie în incinta Primăriei Târnova atât reprezentanţii protestatarilor, cât şi reprezentanţii autorităţilor locale. Deşi am discutat timp de nouă ore şi le-a fost prezentată o listă cu 14 propuneri care pot fi luate pe termen scurt la nivel local şi judeţean, listă asumată de prefect, de domnul deputat, de domnul preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din vestul ţării şi de primarul comunei Târnova, oamenii nu au fost de acord să înceteze protestul„, afirmă, în comunicat, prefectul Cosmin Pribac.
În Târnova şi în satele aparţinătoare există o comunitate de aproximativ 1.500 de ucraineni.