Concedieri 2024. Cresc salariile cu 5%, dar se taie 25% din funcțiile de demnitate publică

Guvernul a luat o decizie semnificativă care va influența viața a mii de angajați din sectorul bugetar. Se majorează sdalariile, dar vin la pachet cu disponibilizări.
Filip Stan
03 ian. 2024, 20:22
Concedieri 2024. Cresc salariile cu 5%, dar se taie 25% din funcțiile de demnitate publică
Vești proaste pentru români! Categoria de angajați pe care statul vrea să îi concedieze pentru a face economie la buget

Salariile se majorează de anul viitor. De la începutul anului 2024, angajații din sectorul bugetar vor beneficia de ajustări salariale semnificative. Această schimbare vine în urma adoptării unui proiect de lege ce stabilește plafoanele unor indicatori specifici în cadrul fiscal-bugetar pentru anul 2024. O analiză detaliată a acestor modificări evidențiază următoarele aspecte:

  • O creștere de 13,8% a pensiilor, reflectând angajamentul Guvernului de a sprijini populația pensionară în fața inflației și a altor provocări economice.
    Majorarea cu 5% a salariilor de bază pentru personalul plătit din fonduri publice, un pas important în recunoașterea contribuției lor la buna funcționare a serviciilor publice.
    O atenție specială acordată sectorului educațional, unde personalul din învățământ va beneficia de o majorare salarială de 20% în două tranșe. Aceasta reprezintă o recunoaștere a rolului esențial pe care educația îl joacă în dezvoltarea societății.

Când vor ajunge la români pensiile majorate din ianuarie 2024. Calendarul a fost decalat din cauza zilelor libere la de la început de an

Pe lângă creșterile salariale, Guvernul a propus și o serie de reforme structurale menite să optimizeze cheltuielile și să eficientizeze aparatul administrativ. Printre acestea, se numără:

Desființarea posturilor vacante și reducerea ponderii funcțiilor publice de conducere de la 12% la 8% la nivelul ordonatorului principal de credite. Această măsură vizează o mai bună gestionare a resurselor umane și reducerea cheltuielilor bugetare.

Limitarea funcțiilor de conducere la maximum 10% pentru celelalte categorii de personal bugetar, o măsură care subliniază dorința de a asigura un management eficient și responsabil.
Reducerea cu cel puțin 25% a funcțiilor de demnitate publică, o decizie care ar putea avea un impact semnificativ asupra eficienței aparatului administrativ.

Veste proastă pentru angajații statului. Cine sunt bugetarii care nu primesc salariul mărit din 2024

Veste proastă pentru angajații statului. Cine sunt bugetarii care nu primesc salariile mărite din 2024

„Ordonanța trenuleț” va suferi modificări, deși a fost adoptată în luna decembrie. Astfel că, angajații din anumite insitituții ale statului nu vor beneficia de majorarea de 5 la sută.

Citește și Salariile bugetarilor se majorează diferit de la 1 ianuarie. Ce bugetari primesc 20% în plus în 2024. Alte beneficii extrasalariale se îngheaţă sau se taie!

În acest sens, a fost pregătită o OUG care vine să schimbe decizia Guvernului. Unii bugetari nu vor primi creșterea salarială de 5 la sută în 2024. Este vorba despre angajații din Justiție, care au avut deja majorări în 2023.

„Pentru personalul din sistemul de justiție pentru care în cursul anului 2023, prin acte administrative ale ordonatorilor de credite, au fost acordate majorări ale salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare, în anul 2024, începând cu data de 1 ianuarie, nivelul salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare se menține la nivelul aferent lunii decembrie 2023”, se arată în proiect.

În aceeași categorie intră și angajații din Educație, pentru care Guvernul a pregătit o majorare a veniturilor de 20 la sută, în 2024, însă în două etape.

Ce proiect urmează să fie amânat

De asemenea, schimbarea îi vizează și pe salariații ANAF, cei din trezorerii, cât și din vămi. Și în cazul acestora au fost deja făcute unele creșteri salariale.

De asemenea, urmează să fie amânat proiectul care prevede reorganizarea pentru reducerea cheltuielilor pentru agențiile/autoritățile/instituțiile autonome din subordinea Parlamentului.

„Termenul prevăzut la alin. (7) al art. XLVII din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung se prorogă până la data de 30 iunie 2024”, se specifică în proiect, conform Economedia.ro.

O altă amânare a fost făcută și în cazul reorganizării ministerelor. Amintim că mai multe posturi au fost desființate, în acest sens, prin ordonanța „austerității”.

De altfel, proiectul mai prevede ca salariile demnitarilor să se mențină la nivelul celor din decembrie 2023.

„Prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2024, începând cu data de 1 ianuarie.

Citește și Salarii 2024. Lovitură grea pentru milioane de bugetari. Majorările promise s-ar putea amâna cel puţin un an

Indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, altele decât cele prevăzute la alin. (3), se menţin la nivelul aferent lunii decembrie 2023”.

DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Spynews
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Stațiunea din România, cu cel mai pur aer din Europa, pe care o adorau părinții și bunicii noștri pe vremuri, a fost lăsată în ruine. Perla turismului românesc a ajuns de nerecunoscut astăzi
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Hotărâre drastică pentru toți românii care stau la casă!
Adevarul
„Am mâncat sandvișuri uriașe cu creveți la aceeași masă cu KGB-ul” . Jens Stoltenberg a dezvăluit cum a încercat să recruteze un agent sovietic
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ziua Educației 2024. Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru învățători și profesori
Spynews
Claudia Pătrășcanu i-a făcut o urare lui Gabi Bădălău de ziua lui de naștere: ”Nu aștept să mi se răspundă niciodată”. În ce relații este cu fostul soț
Evz.ro
Paste cu sos de post și măsline uscate. O idee de cină sățioasă
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?
Cancan.ro
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adio, maestre! A murit actorul cu voce ca de înger: O zi pe care nu doream să o trăiesc
StirileBZI
Cei care cumpără de pe Temu sau Shein vor plăti taxe mai mari! Comanda trebiie să fie mai mare de 750 de lei!
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
substantial.ro
Noi trageri Loto cu premii semnificative în joc
MediaFlux
Se MODIFICĂ aceste PENSII! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
”Țara te vrea prost”: Sarmalele Reci – o trupă mai actuală ca oricând