Cât de puternică este, de fapt, rugăciunea! Vlad Ciurea explică ce se întâmplă în creierul nostru atunci când ne rugăm: „Este benefică pentru organism”

Mulți oameni ar putea spune faptul că rugăciunea și știința nu au mare legătură. Totuși, medicul Vlad Ciurea explică care sunt reacțiile chimice care au loc în organismul nostru atunci când ne rugăm.
Alina Costache
27 dec. 2023, 15:53
Cât de puternică este, de fapt, rugăciunea! Vlad Ciurea explică ce se întâmplă în creierul nostru atunci când ne rugăm: „Este benefică pentru organism”
Cât de puternică este, de fapt, rugăciunea! Vlad Ciura explică ce se întâmplă în creierul nostru atunci când ne rugăm: „Este benefică pentru organism”

Efectele rugăciunii asupra creierului sunt remarcabile, conform explicațiilor oferite de Dr. Vlad Ciurea. Procesele care au loc în organism în timpul rugăciunii sunt diverse și pot varia în funcție de perspectivele spirituale, culturale și științifice.

Citește și: Vlad Ciurea, avertisment pentru toţi bucureştenii: „Nu are leac, atacă sistemul nervos central!”

Rugăciunea poate influența sistemul nervos, inclusiv sistemul nervos autonom responsabil de reglarea funcțiilor involuntare ale corpului, precum ritmul cardiac și respirația. Experiența unei rugăciuni profunde poate induce relaxare și determina modificări în activitatea cerebrală. Într-un interviu pentru DC MEDICAL, Acad. prof. dr. Vlad Alexandru Ciurea, medic primar în neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, a detaliat procesele care au loc în creier în timpul actului de rugăciune.

„Rugăciunea are un efect total asupra creierului. E un tablou foarte frumos cu Fecioara Maria care se roagă. Rugăciunea înseamnă ținuta, harul celui care se roagă, mâinile încrucișate, capul ridicat în sus către Ființa Supremă. O rogi (Ființa Supremă –n.r.) să îți dea sănătate, să te binecuvânteze, să îți binecuvânteze casa, să te ajute. Îl implore să fie totul bine. Aceasta este rugăciunea.

Rugăciunea intră din creier în întreg organismul. Rugăciunea se desfășoară din creier și deschide anumite porți, ecluze în tot sistemul endocrin. Toate activitățile organismului pornesc. Rugăciunea este benefică pentru organism”, a explicat acad. prof. dr. Vlad Alexandru Ciurea, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR.

Cercetările au evidențiat că practicile spirituale, inclusiv rugăciunea, pot exercita influențe asupra anumitor regiuni ale creierului. De exemplu, meditația și rugăciunea au fost asociate cu modificări în cortexul prefrontal, o zonă cerebrală responsabilă pentru luarea deciziilor și gestionarea emoțiilor.

Rugăciunea poate afecta eliberarea de substanțe chimice în creier, precum endorfinele și serotonină, care sunt corelate cu starea de bine și fericirea.

Practica rugăciunii poate antrena mintea pentru a deveni mai concentrată și pentru a îmbunătăți atenția. Activitățile spirituale care implică focalizarea asupra unui obiect sau idei pot contribui la dezvoltarea capacității de concentrare.

Kevin Masters, profesor de psihologie clinică în domeniul sănătății la Universitatea din Colorado, Denver, a considerat studiul rugăciunii provocator din diverse motive.

„Mulți oameni de știință sunt foarte sceptici în legătură cu orice aspect religios. Știința se bazează pe testarea relațiilor, proceselor și mecanismelor observabile. Dar aproape prin definiție, rugăciunea, așa cum este operativizată în aceste studii, invocă implicarea lui Dumnezeu sau a unui fiu superior, ceva în afara limitelor fenomenelor naturale, pe care știința nu poate studia cu adevărat”, a spus el, potrivit CNN.

Știința poate, totuși, să studieze rezultatele credinței în Dumnezeu mai degrabă decât existența lui — un astfel de studiu ar putea întreba dacă oamenii care cred puternic în Dumnezeu raportează o calitate mai bună a vieții decât cei care nu cred în Dumnezeu.

De asemenea, a fost dificil să se demonstreze dacă beneficiile provin sau nu din rugăciunea intercesorului la distanță, sau atunci când oamenii au fost separați în grupuri în care nu știau cine era sau nu era rugat la distanță.

„Aceste studii au fost menite să fie cu adevărat un test al rugăciunii prin eliminarea oricăror explicații naturale (de exemplu, suport psihologic) care ar putea explica diferențe semnificative între grupuri”, a concluzionat Masters.

Citește și: Metoda prin care adormi mai ușor și poți avea un somn profund. Medicul Vlad Ciurea respectă acest obicei de mulți ani

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Tunelul feroviar din România care va lega două orașe turistice. Va avea 10 kilometri și va fi cel mai spectaculos din țară
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Playtech.ro
ȘOC! Mădălina Ghenea, așa cum NU ai văzut-o niciodată. Imaginile pe care le vrea ȘTERSE
DailyBusiness
Cât e SALARIUL LA SRI, în 2024. Mulți tineri visează să se poată angaja aici
Adevarul
Revoltă cu repetiție. Încă un lider mercenar îi declară public război lui Putin: „Toate acestea sunt opera așa-zisului «președinte»”
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
”Mâine strângem mieii". Discuțiile șocante dintre Andrew și Tristan Tate au fost făcute publice. Cum ar fi vorbit despre femeile care ar fi lucrat pentru ei
Evz.ro
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
wowbiz.ro
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me
Cancan.ro
Ninge peste câteva săptămâni în România! Meteorologii Accuweather anunță data exactă a primelor ninsori
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Tragedie pe o plajă cunoscută din Constanța: Un copil de 11 ani s-a înecat sub privirile turiștilor
Capital.ro
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
stirilekanald.ro
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e rupt!"
substantial.ro
Două incendii de pădure în zone montane din Gorj, greu accesibile
MediaFlux
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...