Născută în 1885, în județul Prahova, Mița Biciclista, pe numele ei real Maria Mihăescu, a fost una dintre cele mai rânvinte curtezane din Bucureștiul interbelic. Statutul său i-a permis să aleagă mai degrabă decât să fie aleasă. Nu avea mai mult de 14 ani când a fost remarcată și i s-a propus să-și înceapă cariera de damă de companie.
S-a născut într-o familie nevoiașă, mama ei fiind spălătoreasă în casa unui instalator neamț. El a fost cel care a ajutat-o cu o sumă considerabilă pentru a merge la pension, iar ea a acceptat imediat.
Mița Biciclista obișnuia să străbată Calea Victoriei pe bicicletă, spre uimirea trecătorilor care nu erau obișnuiți cu astfel de apariții feminine. Astfel, a fost remarcată de ziaristul George Ranetti, care a început să-i facă curte. Avansurile sale nu au impresionat-o pe tânără, acesta fiind respins în repetate rânduri.
Cu orgoliul rănit, ziaritul i-a dat poreclMița Biciclista. Școlită în străinătate, domnișoara Mihăescu avea o cultură vastă și vorbea mai multe limbi străine. Primul său amant a fost Regele Leopold al Belgiei. Regele Ferdinand al României a fost și el vrăjit de adolescenta blondă cu ochi verzi-albaștri.
La Curtea Regală, Mița era subiectul cancanurilor. De aici i s-a tras și cea de-a doua poreclă, Mița Cotroceanca, reședința regală fiind, pe atunci, Palatul Cotroceni. Dragostea lui Ferdinand pentru frumoasa curtezană s-a tradus prin gesturi de o generozitate uriașă. Cel mai scump cadou primit de aceasta de la rege a fost o casă impozantă, în stil baroc, cu o suprafață de 2.000 mp utili, care cuprindea două etaje, zece camere, opt băi și două balcoane. Imobilul se află lângă Piața Amzei, pe strada Christian Tell, nr. 9-11.
Citește și: Satul lui Moş Crăciun. Magia şi povestea din spatele unui tărâm de vis
Frumusețea și imaginea pe care o afișa și care ieșea din orice tipar ai propulsat-o în lumea curtezanelor de lux. Astfel, a devenit una dintre cele mai bogate dame de companie ale perioadei interbelice.
Mița Biciclista avea, pe lângă imobilul de lux din Capitalăl, trăsură, o mașină coupe și servitori. Se răsfăța la cele mai scumpe saloane de pe Calea Victoriei și lua masa numai la Athenee Palace.
Chiar dacă învârtea bărbații pe degete, Mița nu și-a găsit împlinirea în dragoste. Au curtat-o Octavian Goga, Nicolae Grigorescu și Take Ionescu, dar a iubit cu adevărat un singur bărbat, pe medicul legist Nicolae Minovici.
A refuzat multe cereri în căsătorie, printre care și pe cea a Regelui Manuel al Portugaliei. În sufletul ei, își dorea ca, ăntr-o bună zi, să devină soția medicului Minovici, dar asta nu s-a întâmplat. La jumătatea vieții, Mița se simte nevoită să accepte o căsătorie de compromis. La mijlocul anilor ’40, devine soția generalului Alexandru Dimitrescu, un om bogat care-i putea întreține capriciile. Pe seama căsniciei sale au circulat multe legende. S-a spus că atunci când generalul a rămas fără bani, Mița l-ar fi îmbăcat în haine ponosite și l-ar fi trmis la cerșit.
La bătrânețe, celbra curtezană a fost nevoită să închirieze mare parte din camerele din casa dăruită de Regele Ferdinand, iar ea s-a retras la mansardă. Chiriile rămăseseră singura ei sursă de venit. În timpul regimului comunist, după naționalizarea imobilului, a rămas și fără casă. A murit săracă, în 1968, la 83 de ani, în casa dăruită de rege.
@ianabradu Sunt Mita Biciclista si aceasta este casa mea Video @Iuliana Popescu ♬ original sound – Iana Bradu
Casa Mița Biciclista a renăscut după 80 de ani de la închiderea porților sale. Datorită decorului în spirtitul sărbătorilor aceasta a devenit cel mai popular loc din București. Împodobit cu decorațiuni florale, semnate de artistul Mantas Petruškevičius, imobilul s-a deschis publicului printr-un grandios bal organizat de Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN).
Clădirea impunătoare a fost câștigată în instanță de urmașii Mariei Mihăescu și, după o lungă perioadă de degradare, a fost readusă la viață pentru a deveni un centru cultural și artistic. Nu doar sculpturile și arhitectura încântă inimile vizitatorilor, ci și decorațiunile florale care îmbracă imobilul. Locația a fost decotată la începutul lunii decembrie devenind foarte populară pe rețelele sociale.
Artistul Mantas Petruškevičius a dezvăluit povestea din spatele creațiilor sale și modul în care casa Mița Biciclista l-a inspirat.
„A fost captivant să descopăr design-ul casei și ornamentele tradiționale românești, care mi-au stârnit creativitatea în design-urile mele florale. Detaliile expresive ale clădirii, ornamentațiile și sculpturile au influențat alegerile noastre în ceea ce privește forme și culori clasice precum roșu, alb și verde. Florile aduc viață și se îmbină perfect cu design-ul interior alb al casei. Plantele în ghivece, precum palmierii, creează o atmosferă retro franceză.
Clădirea impresionează prin atmosfera sa stilată și elementele de design autentic restaurate. Am integrat elemente decorative ‘dulci’ în arhitectura acestei clădiri remarcabile. Prin aranjamentele florale atent create, putem îmbunătăți atmosfera, evoca emoții și crea o atmosferă de vrajă care completează frumusețea arhitecturală a spațiului”, a dezvăluit artistul floral, pentru euronews.ro.