„Râul Jiu este cel mai bun din ţară pentru practicarea raftingului, pentru că pe un traseu de circa 35 de kilometri sunt peste 80 de cascade în care viteza apei poate ajunge la 40 de kilometri pe oră„, a declarat, pentru Agerpres, Sorin Sanda, fost campion naţional la alpinism şi unul dintre oamenii Văii Jiului care şi-a deschis o firmă specializată în servicii de turism extrem.
Sezonul de rafting pe Defileul Jiului a fost inaugurat în acest an de un grup format din 30 de persoane, din Bucureşti, iar în următoarea perioadă sunt aşteptaţi în Valea Jiului 50 de curajoşi din Cluj-Napoca.
„Jiul este cel mai tehnic curs de apă din România pe care se poate practica raftingul. Numărul turiştilor a început să crească, iar acest fapt ne bucură. Oamenii au observat că raftingul oferă o doză de adrenalină aşa cum rar se mai poate întâlni în cazul altor sporturi de team-building”, explică Sorin Sanda.
Pe râul Jiu sunt trei tronsoane cu grade diferite de dificultate pe care se poate practica raftingul. Primul tronson este şi cel mai dificil, iar acesta începe imediat după podul de la ieşirea din oraşul Aninoasa, în zona unei amenajări energetice. Se continuă apoi pe lângă mănăstirea Lainici, cu un al doilea tronson, şi se încheie cu un al treilea tronson, în zona localităţii Sadu, din judeţul Gorj.
Turiştii sunt instruiţi înainte de a urca în bărci, aproape un sfert de oră. Sunt echipaţi cu costume speciale, încălţăminte, veste de salvare şi căşti. După ce se obişnuiesc cu temperatura apei, începe aventura… în bărci.
„La început, turiştilor nu le este teamă, mai ales dacă se află la prima experienţă de acest gen, dar atunci când intră în partea de cataracte amuţesc. Nu trebuie să aibă însă emoţii pentru că în fiecare barcă se află câte un instructor, care comandă totul. Nu li se poate întâmpla nimic pentru că au veste de salvare, căşti de protecţie, echipament şi încălţăminte de neopren. La final, cu toţii îşi doresc să revină”, spune organizatorul curselor de rafting.
Ca orice distracţie, raftingul este un sport extrem, care costă. Pachetele de servicii încep de la 50 de euro de persoană, în cazul unor grupuri mici, de doi – trei turişti. Pentru grupurile mai mari, tarifele se pot negocia, iar în pachetele turistice pot fi incluse servicii de cazare şi masă.