Contractul pentru „Modernizare DJ 691: Lărgirea la 4 benzi a sectorului Km 2+725 – Centura Timișoara și Centura Timișoara – Autostrada A1 (km 12+975), LOTUL 2 – km 5+800 – 12+975” a fost semnat în primăvară, valoarea sa fiind de 62 de milioane de lei, potrivit informațiilor din SEAP și privește un tronson de drum de 7,175 km, și traversează localitățile Dumbrăvița și Giarmata.
Tehnologie daneză pentru analiza deformării drumului
Realizarea proiectului la 4 benzi s-a executat pe baza Analizei dinamice de deformare pe întregul tronson, folosind deflectometrul cu greutate în cădere (FWD Model 8000) fabricat de compania daneză Dynatest, au menționat specialiștii STRABAG. Potrivit acestora, în urma analizei s-a constatat un coeficient de variație al rezultatelor deformării semnificativ mai slab, iar ca urmare cauzele problemelor de capacitate portantă au fost investigate și eliminate (±20 m de la punctul de măsurare), stratul de fundare a fost stabilizat și pe unele tronsoane reconstruit în profunzime. Această metodologie a permis identificarea și eliminarea problemelor de capacitate portantă, contribuind astfel la stabilizarea și reconstrucția fundației drumului.
Piste pentru biciclete și panouri fotovoltaice pentru iluminat stradal
Pe lângă lărgirea drumului, proiectul a inclus și amenajarea pistelor pentru bicicliști și iluminatul stradal cu panouri fotovoltaice, în sensurile giratorii. Traseul pistelor pentru biciclete are o lungime de 5.882 metri. Au fost amenajate 5 sensuri giratorii, 74 de stâlpi de iluminat cu 74 de panouri fotovoltaice. Au fost amenajate 30 drumuri laterale și 37 de accese la proprietăți, ne-au declarat experții STRABAG.
Aceștia au mai arătat că, în cadrul proiectului, STRABAG a aplicat tehnici moderne de construcție, cum ar fi:
S-a frezat structura rutieră existentă , folosind o freza dotata cu sistem 3D, care a utilizat un model rezultat in urma scanarii suprafetei existente cu scanerul RD-M1, pe o adâncime de pana la 12 cm, rezultand astfel o suprafata regeometrizata, care a asigurat panta atat transversala cat si longitudunala prevazuta in proiect.
S-a folosit tehnologia de reciclare la rece in statia mobila WIRTGEN KMA 220, asigurand un control optim al dozajelor materialelor componente.
Peste stratul reciclat, s-a realizat un strat de balast stabilizat cu ciment în grosime de 15 cm (malaxat in statia mobila de reciclare), folosind utilaje dotate cu echipamente de ghidare si asternere 3D, pentru un control cat mai bun al cantitatilor dar si al planeitatii.
Geocompozitul antifisură a fost utilizat pentru a preveni transmiterea fisurirlor sau a crăpăturilor din fundația drumului până la stratul de uzură, urmată de aplicarea îmbrăcăminții rutiere bituminoase în trei straturi.
„STRABAG a mobilizat un număr impresionant de echipamente, inclusiv o stație de preparare a materialului reciclat și balast stabilizat, o stație de mixturi asfaltice, mai multe utilaje specifice lucrărilor de drum. Alături de personalul specializat pus la dispozitie de STRABAG, un mare plus a fost interesul studentiilor de la Universitatea Politehnica Timisoara. La acest proiect au colaborat si o serie de subcontractori, printre care, AHM-SMARTEL SRL, INSTGAT SRL, RADARIA SRL, CON METAL CF si TIMCOSART, au precizat reprezentanții constructorului.
Potrivit acestora, modernizarea Drumului Județean 691 de către STRABAG reprezintă un exemplu impresionant de aplicare a tehnologiei avansate în industria construcțiilor. Proiectul, finalizat în termen de șase luni, a fost coordonat si implementat de o echipa tânără si de succes. Toate acestea, evidențiază capacitatea STRABAG de a executa lucrări complexe de infrastructură, îmbunătățind semnificativ rețeaua de transport și contribuind la dezvoltarea regiunii.