Preţ carburanţi 1 ianuarie 2024. S-au scumpit benzina şi motorina, cât costă de azi un plin

Benzina și motorina se scumpesc de la 1 ianuarie, dar o creștere și mai mare a prețurilor vine peste șase luni. Analiştii au venit cu previziuni pentru întreg anul.
Filip Stan
01 ian. 2024, 09:14
Preţ carburanţi 1 ianuarie 2024. S-au scumpit benzina şi motorina, cât costă de azi un plin
Preţ carburanţi 1 ianuarie 2024. S-au scumpit benzina şi motorina, cât costă de azi un plin

Preţ carburanţi 1 ianuarie 2024. Noul an vine cu scumpiri la pompă. Benzina și motorina se scumpesc de la 1 ianuarie. Accize mai mari pentru carburanți sunt prevăzute în ordonanța trenuleț, așa că vom plăti mai mult pentru fiecare plin. În plus, o nouă tranșă de scumpiri ne așteaptă și de la 1 iulie 2024.

De la 1 ianuarie, prețul unui litru de benzină va crește cu 29 de bani, în timp ce prețul unui litru de motorină va crește cu 26 de bani. Astfel, un plin de 50 de litri de benzină se va scumpi cu aproape 15 lei, în timp ce un plin de motorină se va scumpi cu aproximativ 13 lei.

Luni, 1 ianuarie, prețul pentru un litru de benzină a crescut deja cu 29 de bani, în timp ce prețul unui litru de motorină a crescut cu 26 de bani.

Preţ carburanţi 1 ianuarie 2024 aici

Aceste scumpiri reprezintă doar efectul direct al creșterii accizelor la carburanți. Totodată, de la 1 iulie va urma o altă creștere a prețului carburanților. Benzina se va scumpi cu 43 de bani pe litru, în timp ce motorina se va scumpi cu 39 de bani pe litru. Aceste scumpiri vor crește prețul unui plin de benzină cu peste 21 de lei, iar pe cel al unui plin de motorină cu aproape 20 de lei.

Zile libere 2024. Lunile când se fac punţi şi sunt minivacanţe. Când să vă luați concediu pentru a avea mai mult timp liber
La 1 iulie 2024, după creșterile cumulate ale accizelor la carburanți, șoferii vor plăti pentru un litru de benzină cu 72 de bani mai mult, în timp ce pentru un litru de motorină scumpirea va fi de 65 de bani.

Preţ carburanţi 1 ianuarie 2024. Analişti: Preţurile petrolului vor rămâne probabil aproape de 80 de dolari pe baril în 2024

Preţurile internaţionale ale petrolului vor rămâne probabil aproape de 80 de dolari pe baril în 2024, a arătat un sondaj Reuters, analiştii anticipând că o creştere economică slabă la nivel global va limita cererea, în timp ce tensiunile geopolitice ar putea oferi un sprijin, transmite Reuters.

Analiştii se întreabă dacă Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi a aliaţilor (OPEC+) va fi capabilă să menţină reducerile de producţie, pentru a susţine piaţa.

Ţiţeiul Brent, de referinţă la nivel global, a avut un preţ mediu de aproximativ 82,17 dolari pe baril în 2023, când a fost cu 10% sub cel consemnat în 20222, deoarece dolarul american puternic, stimulat de un mediu financiar cu rate ale dobânzilor ridicate, şi cererea redusă din partea consumatorului de top, China a avut un efect negativ.

Un sondaj realizat ân rândul a 34 de economişti şi analişti estimează că preţul ţiţeiului Brent va avea o medie de 82,56 de dolari în 2024, în scădere faţă de consensul de 84,43 de dolari din noiembrie.

Tiţeiul american va avea un preţ mediu de 78,84 de dolari în 2024, potrivit analiştilor, care cu o lună în urmă se aşteptau la un preţ mediu de 80,50 de dolari pe baril.

Măsurile fiscale ce intră în vigoare din ianuarie 2024. Ce schimbări se reflectă de azi în conturile românilor

”Pe partea cererii, nu ne aşteptăm la un impuls prea mare în lunile care urmează. Există încă un semn de întrebare în spatele ofertei. Există multe îndoieli (cu privire la faptul dacă) alianţa OPEC+ va fi capabilă să reducă oferta, aşa cum s-a decis recent”, a declarat Thomas Wybierek, analist la NORD Landbk.

Luna trecută, producătorii de petrol din OPEC+, în frunte cu Arabia Saudită, au convenit să reducă voluntar producţia de petrol cu alte aproximativ 2,2 milioane de barili pe zi, pentru începutul anului viitor.

În total, OPEC+ reduce cu aproximativ 6 milioane de barili pe zi producţia sa, iar cota sa de piaţă a scăzut la 27%.

”Deşi este dificil să se menţină cooperarea cu toţi membrii OPEC+, în acest moment şi la nivelul preţurilor, toţi membrii susţin preţurile mai mari ale petrolului”, a declarat John Paisie, preşedintele Stratas Advisors.

De asemenea, analiştii intervievaţi au spus că riscurile geopolitice vor menţine volatile preţurile petrolului în lunile următoare.

”Credem că va exista o preocupare mai mare cu privire la geopolitică în 2024 decât în 2023 – iar prima de risc asociată va fi substanţial mai mare”, a adăugat Paisie.

Ciocnirile militare dintre Israel şi Hamas au stârnit îngrijorarea că un conflict mai larg ar putea afecta aprovizionarea din Orientul Mijlociu, cea mai mare regiune furnizoare cu petrol din lume. Ultimele atacuri asupra navelor din Marea Roşie au provocat temeri de perturbare a transporturilor.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Duminică, 28 iulie 2024, după ora 8, patru zodii își schimbă destinul. Oportunități, împăcări și noroc din plin pentru acești nativi
Capital.ro
Pierzi instant permisul auto. Se va da ordin UE, lege și în România: Nu se discută
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Amenzi mari pentru șoferii care nu respectă o regulă mai puțin cunoscută
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Gratis pentru mii de proprietari de casă din România. Primesc și teren. Faci contract cu Primăria
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!