Alimentele sănătoase care pot face o diferență semnificativă în stilul de viață. Ce recomandă nutriționiștii în 2024

La început de an, mulți oameni au tendința să fie mai motivați să-și schimbe obiceiurile nocive și să adopte un stil de viață sănătos.
Alina Costache
01 ian. 2024, 16:35
Alimentele sănătoase care pot face o diferență semnificativă în stilul de viață. Ce recomandă nutriționiștii în 2024

Dacă faceți cumva parte din acea categorie, vă dăm o mână de ajutor. 2024 ar putea fi cu adevărat anul în care să faceți lucrurile cum trebuie. Schimbările care încurajează un stil de viață sănătos sunt foarte încurajate de dieteticieni.

Citește și Cât timp rezistă toba în frigider. Cu ce trebuie învelită ca să nu se strice

E adevărat, niciun aliment nu e fără cusur, însă cele bogate în nutrienți, antioxidanți, fibre, proteine slabe pot face o diferență semnificativă în stilul vostru de viață.

Iată câteva alimente sănătoase care vă pot ajuta organismul

  • Fasolea roşie – „Adăugarea unei porţii sau două de fasole în fiecare zi poate avea un impact semnificativ asupra dietei prin adăugarea de nutrienţi precum fier, magneziu şi acid folic”, spune Sarah Pflugradt, dietetician. „S-a demonstrat că consumul regulat de fasole îmbunătăţeşte controlul glucozei şi scade colesterolul”, adaugă Pflugradt. Într-un studiu din 2021 din Journal of Nutrition, persoanele cu LDL-colesterol ridicat şi-au redus colesterolul total şi LDL-ul mâncând 1 cană de fasole (orice varietate) pe zi, timp de patru săptămâni.
  • Ovăzul – „Ovăzul este prietenos cu bugetul, stabil la raft şi versatil, ceea ce îl face un aliment foarte accesibil pentru sănătatea generală”, spune Wan Na Chun, nutriţionist şi consultant în nutriţie pentru Health Insiders. Ovăz fierbinte, ovăz peste noapte, granola sau copt în brioşe şi pâine, consumul mai mare de ovăz poate face o mare diferenţă. Deşi este o sursă bună de nutrienţi precum fier şi magneziu, nutrientul lor principal sunt fibrele solubile. „Ovăzul este bogat în fibre solubile, care pot ajuta la scăderea colesterolului, la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge şi la reducerea riscului de boli de inimă”, adaugă Chun.
  • Salata de alge marine – „Algele marine conţin multă sănătate într-un produs alimentar cu conţinut scăzut de calorii”, spune Amy Bene, dietetician la Nutrition Insights PLLC. Există o mulţime de tipuri de alge marine de care să te bucuri, de la spirulina uscată la alge sau nori, care este folosită în multe bucătării asiatice. Algele marine sunt o sursă bună de diverse vitamine, minerale, proteine, fibre şi antioxidanţi, fiind în acelaşi timp sărace în grăsimi şi calorii.
  • Fructele de pădure – Adăugate în cereale, peste pâine prăjită sau într-o dulceaţă, consumul mai multor fructe de pădure este bun pentru sănătatea ta. „Nu numai că fructele de pădure sunt pline de vitamina C care stimulează imunitatea şi sunt bogate în fibre, dar sunt şi pline de antioxidanţi”, spune Danielle VenHuizen, un dietetician înregistrat din Seattle şi proprietar al Food Sense Nutrition. „Acestea pot stimula starea de spirit şi pot reduce anxietatea, ceea ce poate avea un efect profund asupra sănătăţii generale”, adaugă VenHuizen. Un posibil motiv pentru care fructele de pădure au un impact atât de semnificativ asupra stării de spirit este conţinutul lor ridicat de flavonoide. Studiile mici au descoperit că doar o ceaşcă de fructe de pădure a avut un efect pozitiv asupra funcţiei executive (un termen care descrie memoria de lucru, planificarea, rezolvarea problemelor şi direcţionarea atenţiei, gândurilor şi comportamentelor) la copii şi adulţi tineri.

Citește și Ce garnituri merg la pește. 5 combinații delicioase, cu puține calorii și ușor de preparat

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!