În cazul în care nu s-ar fi decis prelungirea termenului actual, prețul polițelor RCA s-ar fi majorat din 1 ianuarie 2024.
Prețurile plafonate ale polițelor RCA vor mai fi valabile încă trei luni, până în primăvara lui 2024, conform unei hotărâri oficializate în urmă cu câteva zile.
Guvernul a stabilit inițial să prelungească plafonarea prețului RCA cu șase luni, însă legislația în vigoare nu permite acest lucru. Potrivit noii hotărâri, termenul se prelungește cu doar trei luni.
„Legea concurenței permite prelungirea termenului într-o situație excepțională cu șase luni de zile, dar după aceea se poate pe prelungi această excepție numai pe module de câte trei luni de zile”, au spus reprezentanții Guvernului.
Aceștia au precizat că „plafonarea RCA-ului se va menține cât va fi nevoie pentru reglementarea pieței, dar în etape de câte trei luni”.
Mai concret, prețurile polițelor RCA se stabilesc și pentru următoarele trei luni, adică până în 1 aprilie 2024, la nivelul tarifelor de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023. Totuși, acestea vor putea fi majorate, dar cu cel mult 6,8% (prognoza ratei inflației), scrie avocatnet.ro.
În septembrie, ASF a cerut până în 31 decembrie 2023 prelungirea aplicării hotărârii care stabileşte tarifele maximale pe care societăţile de asigurări le pot practica în ceea ce privește polițele RCA, iar actul normativ prin care se stabilește prelungirea acestui termen, a fost oficializat la început de octombrie.
Citește și Concedieri 2024. Cresc salariile cu 5%, dar se taie 25% din funcțiile de demnitate publică
Tarifele plafonate trebuiau aplicate timp de șase luni de la intrarea în vigoare a măsurii. Termenul se expirare stabilit a fost 11 octombrie 2023, însă, după ce a fost prelungit, noul termen a fost stabilit pentru finalul lui 2023.
Ca prețurile pe care le plătesc șoferii să fie cât mai mici, comisioanele de distribuție a polițelor RCA vor fi limitate, așa cum se întâmpla până acum, la cel mult 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție.
Asigurătorii care nu respectă regulile din hotărâre și depășesc nivelul tarifelor de primă maxime stabilite și practicarea unui comision de distribuție mai mare decât cel amintit mai sus sunt buni de plată. Ei riscă să primească amenzi de până la 50.000 de lei.