Rabla 2024. Stimulent de 13.750 de euro pentru o maşină electrică dacă renunţi la o rablă mai veche de 20 de ani

Italia oferă ecobonus dublu faţă de România pentru achiziţionarea unei maşini electrice, dar vine şi cu alte condiţii suplimentare.
Filip Stan
04 ian. 2024, 10:21
Rabla 2024. Stimulent de 13.750 de euro pentru o maşină electrică dacă renunţi la o rablă mai veche de 20 de ani

Rabla 2024. Guvernul italian analizează un plan cu o valoare totală de 930 de milioane de euro, pentru a-i încuraja pe oameni să renunţe la autoturismele cu motoare pe benzină sau motorină în schimbul vehiculelor electrice, potrivit unui proiect de document consultat de Bloomberg.

Pachetul, care în prezent este analizat de Ministerul italian al Industriei, prevede stimulente financiare de până la 13.750 de euro care să permită cetăţenilor cu un venit anual mai mic de 30.000 de euro să trimită la casare automobilele de tip Euro 2, care au o vechime de peste 20 de ani, în favoarea unor automobile electrice noi.

Potrivit documentului consultat de Bloomberg, obiectivul planului ar fi acela de a „transforma parcul auto din Italia, care este unul din cele mai vechi din Europa, cu cel puţin 11 milioane de vehicule Euro 3 şi chiar mai vechi”. De asemenea, planul ar „sprijini familiile cu venituri reduse în a-şi achiziţiona un autoturism produs în Italia”, se mai arată în document.

Rabla 2024. Se schimbă valoarea voucherelor. Câți bani vor primi șoferii care vor să caseze mașini vechi
Rabla 2024. Un purtător de cuvânt de la Ministerul italian al Industriei a dezvăluit că planul urmează să fie prezentat la o întâlnire cu reprezentanţii industriei auto, care va avea loc în data de 1 februarie.

În 2023, înmatriculările de autoturisme în Italia au crescut cu 19%, până la 1,57 milioane de unităţi, potrivit datelor publicate de Ministerul Transporturilor. Cu toate acestea, cota de piaţă a automobilelor electrice este mai mică în Italia decât în alte mari economii europene.

În paralel, după mai mulţi ani de creştere a vânzărilor, încep să se răspândească semnalele referitoare la o încetinire a vânzărilor de automobile electrice în Europa. Constructorul german Audi, o marcă din portofoliul Volkswagen, a decis să îşi revizuiască planurile referitoare la lansarea de noi vehicule electrice, în ideea de a evita să pună presiuni pe fabrici şi pe dealeri în contextul încetinirii vânzărilor. De asemenea, în luna octombrie a anului trecut, directorul financiar de la Mercedes-Benz Group AG descria concurenţa de pe piaţa automobilelor electrice drept una „brutală” şi nesănătoasă.

Este puţin probabil ca Uniunea Europeană să îşi atingă obiectivele referitoare la automobilele electrice pe care şi le-a fixat pentru finalul acestui deceniu dacă blocul comunitar nu îşi îmbunătăţeşte politica industrială, iar producătorii auto nu vor reuşi să lanseze în curând vehicule electrice ieftine, susţin analiştii băncii Citi într-un raport publicat recent.

Rabla 2024. TOP 5 mașini electrice „accesibile” românilor

Programul Rabla se modifică din acest an şi în România. „În anul 2024, cuantumul ecotichetului acordat prin programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic (adică, Rabla Plus, n. red.), 2020 – 2024 este în sumă maximă de 10.000 lei”, conform proiectului de buget pe 2024.

În forma finală, au apărut o serie de modificări şi prorogări de termene, printre care și stabilirea valorii ecobonusului Rabla pentru mașini electrice la 25.500 de lei (5.100 €), iar mașinile hybrid și plug-in hybrid par a fi băgate în aceeași oală – ecobonus de 13.000 de lei (2.600 €), dacă vehiculul generează maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP.

Prin urmare, cea mai ieftină mașină electrică de pe piață la ora actuală va porni de la 15.700 € în 2024, adică va fi mai „scumpă” cu 5.400 €.

Citește și: Durata incredibilă a unei călători cu Dacia Spring de la Fălticeni și Saturn

Dacia Spring, cea mai ieftină mașină electrică, 45 (44 cai putere, autonomie 225 km, 4 locuri) are un preț de listă de 20.800 €. De anul viitor, prin programul Rabla, prețul Dacia Spring 45 va porni de la 15.700 €. Și prețurile celorlalte mașini electrice vor crește cu aceeași sumă. Prin tăierea cu 50% a primei Rabla Plus, toate mașinile electrice se vor „scumpi” cu 5.400 € anul viitor.

Smart EQ Fortwo (82 cai putere, autonomie 160 km (WLTP), 2 locuri) are un preț de listă de 24.000 €. Dacă în 2023 putea fi cumpărat cu  13.200 €, cu Rabla 2024 va costa 18.900 €, conform calculelor newsweek.ro.

Volkswagen e-Up! (83 cai putere, autonomie 258 km (WLTP), 4 locuri) are un preț de pornire  27.600 €. În 2023, prin programul Rabla costa 16.800 €, cu Rabla 2024 va putea fi achiziționat cu 22.500 €.

O altă mașină preferată de români este Fiat 500e (95 cai putere, autonomie 190 km (WLTP)), pret de listă – 33.900 €. Rabla 2023 – 23.100 €, Rabla 2024 – 28.800 €.

O altă mașină preferată de români este Renault Zoe – pretul de linie pornește de la 35.400 €. Este o mașină de 109 cai putere, autonomie 395 km (WLTP). Rabla 2023 – 24.600 €, Rabla 2024 – 30.300 €

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Ministrul italian al apărării acuză pe secretarul general al NATO de trădare
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!