În 2024 cresc prețurile pentru țigări, alcool, alimente bio, dulciuri și sucuri, pentru cei care merg la sala de sport, dar şi produse în magazinele unde românii s-au obişnuit cu prețurile mici, acesta fiind și motivul pentru care le frecventau.
Prețuri majorate chiar din primele zile ale anului! Din ianaurie 2024 a crescut TVA-ul la produsele care conțin zahăr într-o anumită cantitate, la produsele BIO, crește acciza la tutun, la alcool, dar și la băuturile cu concentrație mai mare de zahăr. După șocul suferit de clienții Lidl, care au văzut că o sticlă de Fanta la 2 L costă nu mai puțin de 12,5, acum este rândul celor care cumpără din Carrefour să se mire. Potrivit unui videoclip postat de un internaut pe TikTok, și Coca-Cola, clasică sau fără zahăr, a suferit o mărire de preț, costând acum 13 lei!
Utilizatorii platformei au răspuns pe măsură: „Sucurile nu sunt o necesitate, sunt un moft”/„Nu suntem obligați să cumpărăm, o lună de cumpătare și să vedeți ce scad prețurile”/„Sun mare băutor de Cola, dar 13 lei nu dau pe ea”/„Ne place, dacă nu ne-ar conveni aceste bătăi de joc și acest masacru asupra noastră am merge peste ei sau am boicota aceste mărfuri din import”.
@danttraveller 13 Lei 2 Litrii de Coca Cola .. #romani #cocacola #viral #trend ♬ sunet original – Dan T Traveler 🌴✈️
Primele minute ale noului an au adus și prețuri noi la pompă. Carburanții s-au scumpit ca urmare a majorării accizelor, astfel că, pentru un litru de benzină vom plăti acum cu 29 de bani mai mult, iar la motorină cu 26 de bani. Efectele majorărilor par să fie în lanț. Oamenii se vor îndrepta spre produse mai ieftine, iar producătorii vor reduce cantitatea.
Produsele alimentare organice și cele tradiționale, serviciile oferite de festivaluri, cluburi sau săli de sport, locuințele și panourile fotovoltaice vor suferi majorări de preț începând cu 1 ianuarie 2024, conform pachetului de măsuri fiscal-bugetare adoptat de guvern. Este vorba despre TVA-ul ce va crește de la 5% la 9%. Majorarea TVA-ului va fi aplicată și în cazul locuințelor cu valoare de până la 120.000 de euro. Pe lista scumpirilor se numără și panourile fotovoltaice și produsele alimentare dulci.
Firmele vor fi supuse și ele unor taxe mai mari. Astfel, începând din anul viitor, se va implementa un impozit de 3% pe cifra de afaceri pentru anumite companii, iar vor fi introduse noi taxe pentru bănci și pentru firmele active în sectorul petrol și gaze, ceea ce va conduce la creșteri de prețuri la combustibili.