Lovitură dură pentru milioane de români. UE insistă să se renunțe la centralele de apartament pe gaze

Clădirile contribuie semnificativ la încălzirea globală, din cauza consumului lor de energie pentru încălzire și răcire. În Europa, sunt răspunzătoare pentru 40% din cererea de energie și 36% din emisiile de CO2, principalul gaz cu efect de seră. În România, aproape trei milioane de locuințe dețin centrale termice pe gaz.
Mircea Filipescu
07 ian. 2024, 08:14
Lovitură dură pentru milioane de români. UE insistă să se renunțe la centralele de apartament pe gaze

Uniunea Europeană vrea să elimine treptate centralele de apartament pe gaze. Potrivit Eurostat, circa jumătate din întreaga energie consumată în UE este pentru încălzire și răcire, iar peste 70% încă provine din combustibili fosili, în principal gaze naturale. În sectorul rezidențial, circa 80% din consumul de energie este pentru încălzirea spațiilor și a apei.

Prin urmare, clădirile fac, într-o măsură considerabilă, obiectul noii legislații europene pe care se întemeiază eforturile UE de promovare a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, și de atingere a neutralității climatice până în 2050.

Lovitură pentru milioane de români. Toate centralele pe gaze trebuie eliminate, este directivă UE

Aici intră în acțiune cercetarea și dezvoltarea europene. „Decarbonizarea clădirilor existente va juca un rol esențial în îndeplinirea obiectivelor de protecție a climei pe care le avem în Europa”, a spus Irantzu Urkola, coordonatoarea proiectului HAPPENING.

O prioritate europeană este accelerarea instalării de pompe de căldură, care sunt o alternativă la centralele termice.

La sfârșitul anului 2021, erau instalate aproape 17 milioane de pompe de căldură în întreaga Europă. Acestea nu doar că sunt mai eficiente decât centralele termice, ci și permit o mai mare utilizare a energiei din surse regenerabile, inclusiv a energiei solare.

S-a stabilit data până când mai putem ține centralele termice pe gaz natural în locuințe. S-a ajuns la un acord între Parlamentul European și Consiliul Europei cu privire la reducerea emisiilor și a consumului de energie ale clădirilor de pe teritoriul Uniunii Europene.

Astfel, potrivit acestuia, centralele termice pe gaz vor interzise. Pompele de căldură din clădiri se află în centrul atenției pe măsură ce UE își reduce emisiile și stimulează utilizarea energiei curate.

“Statele membre vor trebui să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire, în vederea eliminării complete a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040”, se precizează într-un comunicat al Uniunii.

S-a stabilit data până când mai putem ține centralele termice pe gaz natural în locuințe

Același document arată că inclusiv cei care au în momentul de față astfel de centrale vor fi obligați să renunțe la ele până cel târziu în 2040. Noua directivă reformată privind eficiența energetică (UE) 2023/1791 tocmai a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Putem spune deja adio centralelor pe gaz. Nici măcar cele mai eficiente, nu sunt salvate de la regulile aspre ale acestei legi. De acum înainte trebuie să instalați pompe de căldură, dacă doriți să obțineți certificate energetice pentru casele dvs. Noua directivă privind eficiența energetică care tocmai a fost publicată miercuri, 20 septembrie, va intra în vigoare peste exact 20 de zile, scrie elespanol.com.

Chiar și așa, țările vor avea la dispoziție o perioadă de 2 ani pentru a transpune această directivă. Obiectivul pentru 2030 pentru întreaga Uniune Europeană este ca prin aceasta nouă lege să se realizeze economii de 11,7% din energia finală și primară față de scenariul de referință (anul 2020). Pentru fiecare țară, UE stabilește obligația națională de economisire anuală de energie finală cumulată: de 0,8% pentru cei doi ani care au trecut 2021-2023. Pentru următorii doi ani, 2024 până în 2026, acesta va fi de 1,3%, iar următorii ani (2026 până în 2028) de 1,5%. În cele din urmă, va crește la 1,9% între 2028 și 2030.

Legea prevede ca economiile din noile măsuri implementate, începând cu ianuarie 2024 care presupun arderea directă a combustibililor fosili, să nu fie luate în considerare. Este cazul, așadar, înlocuirii centralelor pe gaz cu altele noi, mult mai performante. Din ianuarie 2026 nu vor fi permise noi măsuri în clădirile rezidențiale. Dar, vor exista scutiri pentru anumite industrii consumatoare de energie până la 31 decembrie 2030.

„Cheia acestei directive este să existe o ambiție sporită față de Directiva existentă și chiar față de propunerea Comisiei Europene înainte de aprobarea finală. Noua directivă reprezintă noi oportunități de electrificare. Pe lângă pompa de căldură, vehiculul electric este promovat ca măsură de eficiență energetică, întrucât deciziile politice care implică arderea directă a combustibililor fosili nu vor fi permise din 2024”, subliniază surse din sectorul energiei electrice.

European Academies Science Advisory Council precizează că 65 de milioane de locuințe din Uniunea Europeană sunt încălzite în prezent cu centrale termice alimentate cu gaze naturale.

Cele mai multe locuințe cu astfel de centrale sunt în Germania, unde se înregistrează 20 de milioane.

În România, aproape trei milioane de locuințe dețin centrale termice pe gaz.

La sfârșitul anului 2021, erau instalate aproape 17 milioane de pompe de căldură în întreaga Europă. Acestea nu doar că sunt mai eficiente decât centralele termice. Ci și permit o mai mare utilizare a energiei din surse regenerabile, inclusiv a energiei solare

Lovitură pentru milioane de români. Toate centralele pe gaze trebuie eliminate, este directivă UE

Fără centrale pe gaz în Europa

Toate centralele de apartament pe gaze trebuie eliminate până în 2040, prevede o directivă UE. “Comisia salută acordul provizoriu la care au ajuns astăzi Parlamentul European și Consiliul pentru a reduce emisiile și consumul de energie al clădirilor din întreaga UE. Directiva consolidată privind performanța energetică a clădirilor (EPBD) va sprijini eforturile UE de decarbonizare a clădirilor în întreaga Uniune. Acesta este un domeniu în care impactul concret al ofertei ecologice europene va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, în locuințele și la locul de muncă, și le va reduce facturile la energie. De asemenea, acest acord va stimula independența energetică a Europei, în conformitate cu Planul REPowerEU, și va constitui un argument comercial puternic în favoarea unui sector al clădirilor mai puțin poluante în UE”, arată Comisia Europeană într-un comunicat de presă, citat de economica.net.

Directiva revizuită va stabili o serie de măsuri care vor ajuta guvernele UE să îmbunătățească structural performanța energetică a clădirilor, cu un accent special pe clădirile cu cele mai slabe performanțe, mai spune Comisia.

DOCUMENT Stai la bloc? Amenda uriaşă pe care o riscă locatarii dacă nu fac ASTA până la sfârşitul anului

Fiecare stat membru va adopta propria traiectorie națională pentru a reduce consumul mediu de energie primară al clădirilor rezidențiale cu 16% până în 2030 și cu 20-22% până în 2035, permițând suficientă flexibilitate pentru a ține seama de circumstanțele naționale. Statele membre sunt libere să aleagă ce clădiri să vizeze și ce măsuri să ia.

Măsurile naționale vor trebui să garanteze că cel puțin 55% din scăderea consumului mediu de energie primară se realizează prin renovarea clădirilor cu cele mai slabe performanțe.

Centralele ar putea rămâne în casele de vacanţă

În ceea ce privește stocul de clădiri nerezidențiale, normele revizuite impun îmbunătățirea treptată a acestuia prin intermediul unor standarde minime de performanță energetică. Acest lucru va duce la renovarea a 16% din clădirile cu cele mai slabe performanțe până în 2030 și a 26% din clădirile cu cele mai slabe performanțe până în 2033.

Statele membre vor avea posibilitatea de a excepta anumite categorii de clădiri rezidențiale și nerezidențiale de la aceste obligații, inclusiv clădirile istorice sau casele de vacanță.

Directiva revizuită conține măsuri pentru a îmbunătăți atât planificarea strategică a renovărilor, cât și instrumentele care să asigure că aceste renovări vor avea loc. În conformitate cu dispozițiile convenite, statele membre:

-vor stabili planuri naționale de renovare a clădirilor pentru a stabili strategia națională de decarbonizare a parcului de clădiri și modul de abordare a barierelor rămase, cum ar fi finanțarea, formarea și atragerea de lucrători mai calificați.

-vor institui sisteme naționale de pașapoarte de renovare a clădirilor pentru a ghida proprietarii de clădiri în renovarea treptată a clădirilor cu emisii zero.

Pensii 2024. Cine va avea o majorare de 2.100 de lei pe cuponul de pensie. Cum se aplică noua formulă de calcul

-instituie ghișee unice pentru proprietarii de locuințe, IMM-uri și toți actorii din lanțul valoric al renovării, pentru a primi sprijin și îndrumare dedicată și independentă.

Comisia Europeană, categorică în ceea ce priveşte centralele

Subvențiile pentru instalarea de cazane autonome alimentate cu combustibili fosili nu vor mai fi permise începând cu 1 ianuarie 2025. Directiva revizuită introduce un temei juridic clar pentru ca statele membre să stabilească cerințe pentru generatoarele de căldură pe baza emisiilor de gaze cu efect de seră, a tipului de combustibil utilizat sau a ponderii minime de energie regenerabilă utilizată pentru încălzire. Statele membre vor trebui, de asemenea, să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili pentru încălzire și răcire, în vederea eliminării complete (a complete phase-out -în original) a cazanelor alimentate cu combustibili fosili până în 2040”, mai spune Comisia Europeană.

Norme obligatorii pentru clădiri, care să asigure “dreptul la priză” pentru transportul electric

“Acordul va stimula, de asemenea, adoptarea mobilității durabile datorită dispozițiilor privind pre-cablarea, punctele de reîncărcare pentru vehiculele electrice și locurile de parcare pentru biciclete.

Pre-cablarea va deveni norma pentru clădirile noi și renovate, facilitând astfel accesul la infrastructura de reîncărcare și contribuind la ambiția UE în materie de climă. În plus, vor fi consolidate cerințele privind numărul de puncte de reîncărcare atât în clădirile rezidențiale, cât și în cele nerezidențiale.

Statele membre va trebui, de asemenea, să elimine barierele în calea instalării punctelor de reîncărcare, pentru a se asigura că „dreptul la priză” devine o realitate. În general, punctele de reîncărcare vor trebui să permită încărcarea inteligentă și, dacă este cazul, încărcarea bidirecțională. În cele din urmă, dispozițiile vor asigura că există suficiente locuri de parcare pentru biciclete, inclusiv pentru bicicletele cargo”, mai arată Comisia.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Satul care a devenit o destinație turistică foarte căutată. Se datorează totul acestor animale
Capital.ro
TAXĂ nouă în România. O achită toți cetățenii. NU se poate evita plata: Avem o strategie
Playtech.ro
Lucruri interzise pe casa scării. De ce să nu speli pe jos dacă stai la bloc
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Cel mai puternic „purificator al sângelui” din lume. Este afrodiziac, scade tensiunea arterială, dă energie și era adorat de romani
wowbiz.ro
Natallia, o tânără gravidă de 28 de ani, a apelat la ajutorul ChatGPT atunci când s-a simțit rău. Ce se întâmpla, de fapt, cu aceasta?!
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Pericol uriaș la granița României. Atac biologic
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
O fetiță de 10 ani a murit în urma unui incendiu devastator la o școală de gătit, în Singapore
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă legea peste tot în România. Primăriile trebuie să decidă. Mircea Fechet: Suntem obligaţi!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Petre Măgurean, fost jucător și antrenor de baschet, a murit la 67 de ani, cu doar două zile înainte de ziua de naștere: „A cucerit medaliile de bronz în Divizia A”
MediaFlux
Anunț de ultimă oră de la Victor Ponta! Răsturnare de situație la prezidențiale
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta: omul care ”a salvat Belgradul” în urma unei ședințe secrete a Guvernului! ”A plagiat, dar a și inundat” – remarcă Cristian Preda