Preț carburanți. Ce-i aşteaptă pe şoferi la pompă înainte de weekend

Tarife oscilante la început de an. după scumpirea importantă din prima zi a anuluii, cauzată de majorarea accizei, preţurile s-au mai temperat, în ton cu consumul mai mic.
Filip Stan
05 ian. 2024, 06:57
Preț carburanți. Ce-i aşteaptă pe şoferi la pompă înainte de weekend

Preț carburanți. Marile lanțuri de distribuție a carburanților au coborât în ultimele zile prețurile acestora, după ce au crescut semnificativ la 1 ianuarie, ca urmare a majorării accizei. Dupa majorarea acczielor la carburanți, impusă de Guvern, care a majorat semnificativ prețurile la 1 ianuarie, carburanții s-au mai ieftinit.

Preț carburanți, vewrifică ONLINE aici în toată ţara

De exemplu, dacă la o benzinărie a liderului pieței, Petrom, în data de 1 ianuarie, după scumpirea cauzată de noua acciză, benzina costa 6,78 de lei pe litru iar motorina 7,23 de lei pe litru, în data de 4 ianuarie prețurile coborâseră la 6,70 de lei pe litru la benzină și la 7,15 lei pe litru la motorină.

Preţ carburanţi 4 ianuarie 2024. Cât costă un plin de benzină/motorină după majorarea accizelor

Așadar, la patru zile după scumpirea de 29 de bani pe litru la benzină și de 26 de bani pe litru la motorină, aplicată matematic de companii ca urmare a creșterii accizei de la 1 ianuarie, prețurile au scăzut cu opt bani pe litru.

Preț carburanți. Petrolul a scăzut cu 2% joi, inversând creşterile iniţiale

Preţ carburanţi. Oscilaţii sunt şi pe plan internaţional. Preţurile petrolului au urcat cu aproximativ 3% miercuri și își păstrează trendul crescător, după ce o întrerupere a activităţii la cel mai mare câmp petrolier al Libiei s-a adăugat la temerile că tensiunile din Orientul Mijlociu ar putea reduce livrările globale de petrol, transmite Reuters.

O zi după, preţurile petrolului au scăzut cu 2% joi, inversând creşterile iniţiale, deoarece datele săptămânale privind creşterea stocurilor de benzină şi distilate din SUA au umbrit o reducere peste aşteptări a stocurilor de ţiţei, transmite Reuters.

Cotaţia ţiţeiului Brent a scăzut cu 1,57 dolari, sau cu 2%, la 79,01 dolari pe baril, după ce a crescut anterior peste 1 dolar. Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate din SUA au scăzut cu 1,47 dolari, sau cu 2%, la 73,57 dolari.

Cererea scăzută de combustibil şi creşterile mari ale stocurilor în datele de la Administraţia pentru informaţii în domeniul energiei din SUA au influenţat preţurile.

Stocurile de benzină au crescut cu 10,9 milioane de barili, până la 237 de milioane de barili, cea mai mare creştere de la o săptămână la săptămână din ultimii 30 de ani.

Stocurile de distilate au crescut săptămâna trecută cu 10,1 milioane de barili, până la 125,9 milioane de barili. Produsul distilat furnizat, un indicator al cererii, a scăzut la cel mai scăzut nivel din 1999, au arătat datele EIA. Stocurile de ţiţei au scăzut cu 5,5 milioane de barili în cursul săptămânii, au arătat datele EIA, iar o mare parte din acestea reflectă întreruperile transporturilor în Marea Roşie, a declarat Bob Yawger, directorul pentru contracte futures cu energie la Mizuho.

Noi vouchere pentru români în 2024. Se dau gratis 50.000 de lei de la Guvern, anunţ oficial de la Finanţe

”Situaţia din Marea Roşie a forţat o mulţime de rafinării şi cumpărători de ţiţei să meargă în Statele Unite, în loc să navigheze cu navele în jurul Cornului Africii”, a spus Yawger.

Îngrijorările privind transportul maritim au persistat după ce rebeli Houthii din Yemen, susţinuţi de Iran, au declarat miercuri că ”au ţintit” o navă container cu destinaţia Israel.

Comandamentul central al SUA a declarat că gruparea militantă a tras două rachete balistice antinavă în sudul Mării Roşii, în ziua precedentă.

Datele economice nefavorabile au dus la scăderea preţurillor la începutul sesiunii.

Activitatea de afaceri din zona euro s-a redus în decembrie. Inflaţia germană a crescut, oferind probabil Băncii Centrale Europene un argument în favoarea menţinerii ratelor dobânzilor constante pentru o perioadă de timp.

Ambele valori de referinţă ale petrolului au câştigat aproximativ 3% miercuri, pentru a închide în creştere pentru prima dată în cinci zile.

Petrolul a găsit, de asemenea, sprijin din datele Institutului American al Petrolului, care arată că stocurile de ţiţei au scăzut cu 7,4 milioane de barili, dublu faţă de reducerea aşteptată.

Miercuri, două explozii au ucis aproape 100 de oameni şi au rănit zeci de oameni la o ceremonie în Iran pentru comemorarea comandantului Qassem Soleimani, care a fost ucis de o dronă americană în 2020. Iranul a jurat răzbunare.

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Vacanța i s-a transformat într-un coșmar. Ce a pățit o româncă într-un hotel din cea mai cunoscută stațiune din Bulgaria. “Se auzeau 2-3 voci. Am așteptat dimineața să pot ieși din cameră”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Decizie pentru toți proprietarii de case și apartamente
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Din iulie, ne așteaptă scumpiri MARI. Care sunt produsele pentru care vei plăti MAI MULT
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Un desert fabulos cu ciocolată. E gata în câteva minute
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată se întoarce canicula în România
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum a reacționat mama suspectului crimei din Brăila, după ce anchetatorii au găsit în casa ei o posibilă armă a crimei: „Un briceag cu care îşi tăia..”
Capital.ro
Interzis total pentru românii de la bloc. Ordin Raed Arafat. Nu mai faceți asta noaptea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Bugetarii vor avea o nouă minivacanță de patru zile în august
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!