Război în Ucraina. Potop de bombe, sirenele de război nu s-au oprit nici de Crăciunul pe stil vechi

Rusia a lansat duminică 28 de drone şi trei rachete asupra Ucrainei, potrivit anunţului făcut de forţelor aeriene ucrainene
Filip Stan
07 ian. 2024, 12:36
Război în Ucraina. Potop de bombe, sirenele de război nu s-au oprit nici de Crăciunul pe stil vechi

Război în Ucraina. Rusia a lansat 28 de drone de atac şi trei rachete de croazieră asupra Ucrainei în cursul nopţii, au declarat duminică forţele aeriene ucrainene, adăugând că sistemele sale de apărare aeriană au distrus 21 dintre drone, scrie Reuters.

Forţele aeriene au declarat pe canalul de mesagerie Telegram că Rusia a vizat în principal sudul şi estul Ucrainei, dar nu au precizat ce s-a întâmplat cu cele trei rachete de croazieră pe care, potrivit acesteia, Rusia le-a lansat.

„Inamicul îşi mută focalizarea atacului către teritoriile de pe linia frontului – regiunile Herson şi Dnipropetrovsk au fost atacate de drone”, a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, la televiziunea naţională.

Război în Ucraina. Atac al trupelor lui Zelenski dincolo de graniţa cu Rusia. Putin a ordonat închiderea şcolilor

Reuters nu a putut verifica în mod independent această informaţie. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei.

Autorităţile militare şi civile nu au raportat pagube sau victime. Ihnat a declarat că dronele au fost distruse predominant de echipe mobile, salvând ‘puţinele’ rachete de apărare aeriană.

El a spus că forţele ucrainene au folosit câteva rachete pentru a respinge două atacuri ruseşti majore recente, dar ‘sunt în curs de desfăşurare procese pentru a continua să furnizeze Ucrainei numărul de rachete necesare pentru a respinge atacurile aeriene’.

Rusia a desfăşurat aproape 300 de rachete şi peste 200 de drone în atacurile din ultimele zile ale anului 2023 şi primele zile ale anului 2024.

Pe de altă parte, Rusia a declarat sâmbătă că a doborât în cursul nopţii patru rachete ucrainene deasupra Crimeei anexate, informează AFP. „Apărarea aeriană a interceptat şi distrus patru rachete ucrainene deasupra peninsulei Crimeea”, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Cu o zi înainte, Moscova afirmase că a zădărnicit un nou atac ucrainean cu drone împotriva peninsulei şi a făcut 36 de drone ucrainene doborâte vineri.

Cel puţin 11 persoane au fost ucise, între care cinci copii, iar alte opt rănite sâmbătă în urma unui atac rusesc care a vizat oraşul Pokrovsk şi împrejurimile acestuia, în estul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional, citat de AFP, conform Agerpres.

„Ruşii au lovit regiunea cu rachete S-300, ucigând 11 persoane şi rănind altele opt. Lovitura principală a fost la Pokrovsk şi Rivne” (localitate situată în zona sa metropolitană), a indicat pe Telegram Vadim Filaşkin, guvernatorul părţii din regiunea Doneţk aflate sub control ucrainean.

Rusia: Protest al soţiilor unor bărbaţi mobilizaţi sub zidurile Kremlinului

Soţii ale unor ruşi mobilizaţi să lupte în Ucraina au depus simbolic sâmbătă flori la flacăra eternă de la Mormântul ostaşului necunoscut de sub zidul Kremlinului, în semn de protest, pentru a cere întoarcerea soţilor lor de pe front, relatează AFP.

Rușii sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi. Putin promite să susţină soldaţii care, „cu armele în mâini”, apără interesele Rusiei
Nemulţumirea se amplifică de luni de zile printre rudele rezerviştilor mobilizaţi la ordinul lui Vladimir Putin în septembrie 2022, un subiect sensibil pentru autorităţile care până acum au avut grijă să nu reprime această mişcare de revoltă în devenire.

În pofida frigului, au fost în jur de 15 femei care au depus flori roşii la acest simbol important din inima Moscovei.

„Vrem să atragem atenţia autorităţilor şi publicului asupra apelului nostru. Am încercat mai multe mijloace. Am lansat un apel scris către parlamentari, oficiali, administraţii, dar nu am fost auzite”‘, a explicat pentru AFP Maria, director de vânzări în vârstă de 47 de ani.

Soţul ei a fost mobilizat în noiembrie 2022. „Nu este corect. Sunt civili, nu sunt soldaţi”, pledează ea, înainte de a adăuga: „Bărbaţii noştri nu pot sta acolo atât de mult timp”.

Maria Semionova, asistentă juridică, face apel la autorităţi să „negocieze pacea” în Ucraina, după doi ani de conflict.

Poliţia nu a intervenit sâmbătă pentru a reprima acţiunea lor, deşi orice iniţiativă de contestare este de obicei aspru reprimată în Rusia, semn că problema este delicată pentru Kremlin, notează AFP.

Paulina, mama unui copil de un an, subliniază că acţiunea lor este „singura acţiune paşnică care nu a fost încă interzisă prin lege”.

„Am impresia că-i deranjăm. Dar nimeni nu va tăcea. Vom ieşi în fiecare zi, în fiecare sâmbătă, vom depune flori pentru a atrage atenţia asupra situaţiei lor”, continuă ea.

„La un moment dat, va fi imposibil să ne ignore”, spune femeia care vrea „să-şi găsească soţul, tatăl copilului ei”.

Activismul soţiilor bărbaţilor mobilizaţi a fost în mare măsură ignorat de presa de stat rusă, în timp ce Kremlinul încearcă să afişeze o imagine de unitate în jurul lui Vladimir Putin înainte de realegerea sa inevitabilă în scrutinul din martie 2024.

Potrivit lui Vladimir Putin, 244.000 de bărbaţi mobilizaţi luptă în prezent în Ucraina dintr-o forţă totală de 617.000 de oameni.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Reduceri la facturile la energie. Cum se calculează consumul
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'