Având în vedere calitatea de magistrat a inculpatei Aurelia Lora Constantinescu, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat măsura arestării preventive a acesteia, arată un comunicat DNA.
„La data de 18 mai 2013, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acesteia pentru 24 de ore, urmând a fi prezentată la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile”, precizează comunicatul de presă.
Conform DNA, în perioada februarie – mai 2013, inculpata Aurelia Lora Constantinescu, în calitatea sa de procuror, a pretins de la o persoană denunţătoare, prin intermediar, mai multe sume de bani primind, în mod direct, suma totală de 4.500 de lei, precum şi produse alimentare şi nealimentare, pentru ca în schimb să îşi exercite influenţa pe care pretindea că o avea asupra unor procurori de la altă unitate de parchet şi asupra unor poliţişti, astfel încât să fie ameliorată situaţia juridică a soţului denunţătoarei. Acesta era cercetat în două dosare, de către organele de poliţie pentru infracţiunea de furt de autovehicule, respectiv de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov pentru infracţiunea de dare de mită. În cel de-al doilea dosar, soţul denunţătoarei avea să fie trimis în judecată în stare de arest preventiv.
La data de 15 mai 2013, inculpata Constantinescu a pretins de la persoana denunţătoare, prin intermediar, o nouă sumă cuprinsă între 2.000 şi 3.000 de lei şi două cartuşe de ţigări. Vineri, inculpata a primit de la persoana denunţătoare suma de 3.000 lei şi două cartuşe de ţigări, procurorii anticorupţie procedând la constatarea infracţiunii flagrante.
Inculpatei Aurelia Lora Constantinescu i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.
DNA precizează că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.