Permisul auto se schimbă în funcție de momentul când expiră termenul de valabilitate. Dacă ți-ai schimbat numele, ți-ai pierdut permisul, ți s-a deteriorat sau ți-a fost furat, înainte de expirare se eliberează un duplicat.
În 2024, schimbarea permisului de conducere se poate face înainte sau după expirare, dar doar după efectuarea vizitei medicale.
Ce acte sunt necesare
- cerere schimbare permis – care se primește completată la ghișeul de schimbare permise auto și trebuie doar semnată.
- buletin sau carte de identitate a titularului, în original şi copie, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România.
- dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere – 89 de lei permisul de conducere, în original fișa medicală pentru schimbare permis auto – document emis de o unitate medicală autorizată, în original, din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere.
- în cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu, în original şi copie.
Dacă îl pierzi sau ți-a fost furat, trebuie să declari acest lucru pentru completarea în mod corespunzător a cererii de schimbare permis. În aceste cazuri va fi eliberat un duplicat al permisului auto. Tot un duplicat al permisului auto se cere și atunci când se schimbă numele.
Citește și Anunț important pentru elevi! Vacanța de iarnă se prelungește din cauza ninsorilor
În cazul permiselor de conducere emise după 1 ianuarie 2009, cererea pentru eliberarea unui duplicat poate fi transmisă şi prin corespondenţă la adresa poştală sau adresa elecronică a Serviciului public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor judeţean sau cel al municipiului București. În acest caz trebuie să atașezi celelalte acte în copie sau scanate.
Dacă se cere schimbarea permisului prin corespondență, atunci când e ridicat noul permis de la ghișeu e nevoie și de actele originale după care s-a făcut copie sau care au fost scanate.
De ce acte e nevoie pentru schimbarea permisului auto
- cererea titularului. Aceasta se editează informatic la ghișeu și se înmânează titularului pentru a o semna și pentru a completa informațiile privind motivul lipsei permisului de conducere. Dacă se solicită eliberarea duplicatului prin corespondență sau e-mail se poate descărca prin activarea butonului descarcă.
- actul de identitate al titularului, în original şi copie, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România.
- dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere – 89 de lei permisul de conducere, în caz de deteriorare sau pentru schimbarea numelui.
- în cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu.
Pentru preschimbarea permisului străin cu unul românesc, e nevoie de depunerea dosarului de preschimbare.
Ce acte sunt necesare:
- cererea pentru preschimbare permis auto permisul de conducere naţional eliberat de autorităţile străine, în original și traducerea legalizată în limba română a acestuia, dacă este cazul documentul de identitate al solicitantului, în original şi copie, respectiv: în cazul cetăţenilor străini, paşaportul şi certificatul de înregistrare, permisul de şedere sau cartea de rezidenţă în România;
- în cazul cetăţenilor români, cartea de identitate provizorie, buletinul sau cartea de identitate;
- fişa medicală, în original, completată de o unitate de asistenţă medicală autorizată, din care rezultă că titularul este apt să conducă autovehicule din categoriile menţionate în permisul de conducere prezentat pentru preschimbare, în cazul în care se solicită un permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă;
- dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere – 89 de lei.
Citește și Care români vor avea permis auto valabil doar cinci ani. Cine îl poate schimba după 15 ani
Unde plătești taxa pentru permis auto în 2024
Ca să plătești taxa pentru eliberarea permisului, de 89 de lei, se încasează în contul BCR, CEC Bank și în rețeaua de stații de plată SelfPay. Se poate plăti taxa și online, pe ghiseul.ro sau pe site-ul Direcției regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor. Pentru tranzacţiile efectuate prin intermediul drpciv.ro sau ghiseul.ro dovada plăţii nu este necesară. Taxa de permis nu se mai poate achita numerar la ghișeu.
Cine trebuie să-și schimbe permisul își poate face programare online și să evite să stea la cozi. Programarea se poate face prin DRPCIV și completând datele necesare. Trebuie precizat că programarea online pentru schimbarea permisului se respectă întocmai, așadar, orice întârziere va duce la pierderea programării.