Inspectorii școlari au început verificarea părinților care își retrag elevii de la școală. Ce spun experții

Ministerul Educației le-a cerut inspectoratelor școlare să identifice elevii retrași de părinți de la școală și anunțe Poliția. Solicitarea vine după ce doi părinți din Bihor au fost condamnați la patru luni de închisoare cu suspendare pentru că și-au retras cei patru copii de la cursuri și au decis să îi educe acasă.
Filip Stan
09 ian. 2024, 08:56
Inspectorii școlari au început verificarea părinților care își retrag elevii de la școală. Ce spun experții

Ministerul Educației le-a cerut inspectoratelor școlare să identifice elevii retrași de părinți de la școală și anunțe Poliția.

Citește și Ministerul Educației transmite inspectoratelor școlare să sesizeze organele de cercetare dacă părinții își retrag copiii de la școală. Învățământul la domiciliu – homeschooling – nu este recunoscut în România

Judecătorii i-au obligat să îi ducă pe copii din nou la școală, dar părinții vor să atace această decizie.

La inspectoratele școlare a ajuns această adresă care anunță că orice formă de învățământ, în afara de unitățile autorizate să funcționeze provizoriu sau acreditate și cele înscrise în registrul special al unităților care funcționează după o programă străină, este în afara legii.

Cazurile copiilor retrași de la școală trebuie să ajungă în atenția autorităților.

La noi în țară, sistemul de învățământ la domiciliu, pentru alte cazuri în afara de cele medicale, este interzis.

De curând, doi părinți din Bihor au primit patru luni de închisoare cu suspendare, după ce și-au retras toți cei patru copii din sistemul de învățământ în 2021 pentru a-i educa acasă, însă decizia nu este definitivă.

„Părinții nu și-au lăsat copiii la școală, conducerea școlii obligată de lege să sesizeze asistența socială din primărie, a făcut această sesizare, poliția a mers mai departe și a anchetat cazul, s-a ajuns în instanță și mai departe la rezultatele pe care le cunoașteți”, potrivit Horea Abrudan, ISJ Bihor.

Copiii au vârste cuprinse între 8 și 13 ani și învățau acasă cu părinții, după manuale românești cumpărate din librărie, fără să urmeze o programă școlară.

Specialiștii de la Protecția Copilului Bihor au stabilit că toți au mari lacune educaționale și imaturitate psiho-emoțională, iar părinții nu au pregătirea să îi educe, în condițiile în care mama lor are opt clase, iar tatăl, liceul.

Cele mai multe școli de acest fel sunt în Statele Unite sau Marea Britanie și fiecare are particularitățile ei.

Elevii sunt în principal școliți de părinți, pe baza unui suport de curs. Primesc note și foi matricole, iar la finalul studiilor pot opta pentru bacalaureatul internațional.

„Cu siguranță foarte multe familii din România aleg să facă homeschooling, mai ales începând cu perioada pandemiei. Sunt așa-zisele școli umbrelă, cele mai multe sunt în America, prețurile variază în funcție de sute de dolari, până la mai mult, în funcție de ce oferă, unii oferă cu curriculum foarte clară după care părinții merg, manuale, alții mai puțin”, a spus Andreea Ionescu, fondatorul comunității Părinții cer schimbare, potrivit ProTv.ro.

Elevii retrași din școli rămân cu situația școlară neîncheiată

Mădălin Potoroacă este tatăl a patru copii, trei dintre ei educați exclusiv în sistem homeschooling. Cei mici sunt înscriși la o școală privată în Statele Unite.

„Există variante foarte relaxate, care nu sunt cele acreditate și cu cât mergi spre o școală acreditată, procesul educațional e mai strict, mai rigid. În cazul nostru noi suntem supervizori, profesorii sunt în State, fiecare copil are profesori, materie, eu nu pot să aleg dacă copilul face o materie sau nu, are lecții, proiecte. De la clasa a 7-a copiii intră direct cu profesorii din State”, a spus Mădălin Potroacă, reprezentant național al Mișcării de Homeschooling din România.

Părinții apelează la aceste școli umbrelă din străinătate pentru că, legal, singurii care ar putea face școala de acasă sunt copiii cu probleme de sănătate.

Citește și Părinţii care au copii până la opt ani vor putea munci patru zile pe lună de acasă

Dacă nu își echivalează studiile în România, elevii retrași din școli rămân inițial cu situația școlară neîncheiată, apoi se regăsesc pe listele celor care au abandonat școala.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Lidl bagă la ofertă de joi, 25 iulie 2024, produsele pe care toți românii le caută. Costă sub 5 lei și se vor vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Adio, tenis! Fostul lider WTA se retrage definitiv: Episod final
Playtech.ro
Iubita lui Selly, fotografiată FĂRĂ haine! Imaginile au APĂRUT pe net
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Locul de pe litoral cu prețuri incredibile. Totul este ciudat de ieftin
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Discuție HALUCINANTĂ între mama și suspectul crimei din Brăila: „Mai mult de 12, 13 ani nu faci”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dan Negru, revoltat de modul în care România gestionează resursele de cereale: „Una din patru pâini e făcută din aluat congelat”
Capital.ro
Interzis pentru cei care fac ITP-ul. Se face dosar penal. Pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Guvernul aprobă proiect de lege pentru continuarea activității ELCEN ca serviciu public în Capitală
MediaFlux
Se dau BANI de la stat! SUMELE variază între 2.000 și 5.000 de lei de PERSOANĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!