Bonus de 3.000 de euro pentru angajaţii afectaţi de inflaţie – Până când îl pot plăti angajatorii

Majoritatea companiilor germane plătesc angajaților lor compensații pentru inflație. În această ţară, românii reprezintă cea mai mare comunitate provenind dintr-o ţară UE.
Filip Stan
09 ian. 2024, 17:07
Bonus de 3.000 de euro pentru angajaţii afectaţi de inflaţie - Până când îl pot plăti angajatorii
Bonusuri de 350 de euro la începutul anului 2023

Potrivit unui studiu al Institutului Ifo, aproape trei sferturi (72%) dintre angajatori le-au plătit deja angajaților acest bonus neimpozitat. Alți 16% plănuiesc să plătească acest bonus în curând.

„Motivul plății acestui bonus este, mai presus de toate, un nivel mai ridicat de motivație în rândul angajaților”, a spus expertul Ifo, Daria Schaller. În 27% dintre cazuri, plata face parte și dintr-un contract colectiv. Doar 12% dintre cei chestionați nu au dorit să plătească un bonus.

Bonus de până la 3.000 de euro fără taxe
Din 26 octombrie 2022, bonusul de compensare a inflației le-a permis angajatorilor să acorde angajaților o sumă de până la 3.000 de euro fără taxe. Guvernul federal a stabilit acest lucru ca parte a celui de-al treilea pachet de ajutor, având în vedere creșterea prețurilor la energie.

Pe măsură ce dimensiunea companiei se mărește, crește disponibilitatea de a plăti un bonus de compensare a inflației: 93% dintre companiile cu 500 sau mai mulți angajați și 84% dintre companiile mai mici îl acordă.

Rabla 2024. Bani mai puţini pentru şoferii care casează maşinile vechi. Ecobonus colosal doar pentru maşini electrice
Bonusul poate fi plătit până la sfârșitul anului
71% dintre managerii de resurse umane chestionați văd bonusul ca pe o oportunitate suplimentară de a motiva angajații. Peste jumătate (56%) profită de avantajul fiscal. 49% menționează competitivitatea lor pe piața muncii drept motiv.

Bonuri de masă 2024. Românii fac cozi uriaşe pentru a încasa 280 de lei gratis de la stat
„Companiile mici se concentrează în primul rând pe motivarea forței de muncă, în timp ce companiile mari plătesc mai des atunci când se încheie un contract colectiv”, a mai spus Schaller.

Posibilitatea de a plăti acest bonus este valabilă până la sfârșitul anului 2024. Aceasta este o plată voluntară. În unele contracte colective, s-a decis ca bonusul să fie general obligatoriu, precizează Tagesschau, citat de ziarromanesc.de.

Țara cu salarii bune care atrage tot mai mulți români. Aproape 900.000 de conaționali s-au mutat acolo pentru un trai bun

Salariile bune și condițiile ridicate de trai au convins aproape 900.000 de români să se mute în Germania. Așa au ajuns să fie cea mai mare comunitate dintr-un stat al Uniunii Europene, care spune „acasă”, acestei țări. În plus, autoritățile de acolo spun că mai sunt 200.000 de români care muncesc sezonier. Din Germania au venit și cei mai mulți bani în România, în primele 10 luni din 2023.

Pe străzile din Germania se plimbă tot mai mulți români. Unii au ajuns acolo pentru locul de muncă, însă nivelul de trai al nemților i-a convins să rămână. În Germania trăiesc acum aproape 900.000 de români. Suntem, de altfel, cea mai mare comunitate care provine dintr-un stat membru al Uniunii Europene, pentru care Germania este a doua casă.

În mai puțin de un deceniu numărul românilor de acolo aproape s-a dublat, ținând cont că în 2015 locuiau în Germania 450.000. Per total, suntem, totuși, pe locul 4 ca număr după turci, ucraineni și sirieni.

Claudia a plecat în Germania acum mai bine de 4 ani. Ambii copii i s-au născut acolo și s-au obișnuit rapid cu limba, deși acasă se vorbește doar românește.

Claudia Mârți, româncă stabilită în Germania: „Soțul meu mi-a propus să venim aici, nu cu gândul de a rămâne, dar iată că au trecut 4 ani și gânduri de întoarcere nu sunt prea multe. Eu sunt foarte mulțumită de sistemul de sănătate de aici, copiii mei sunt foarte bine tratați la doctor. Nu mai zic de nașteri, mama este tratată foarte bine, la fel și copilul chiar dacă poate nu știi limba”.

Ultimele date ale Ministerului Muncii arată că în Germania lucrează, cu carte de muncă, în jur de 800.000 de români, însă numărul lor fluctuează dacă îi luăm în calcul și pe cei care muncesc sezonier. Cei mai mulți lucrează în construcții, agricultură și în abatoare.

„Până în 2022, salariul minim pe economie a fost 9 – 9,5 euro. Din 2023 a crescut la 12 euro, deci avem o mărire automată de 3 euro pe oră, brut. De anul ăsta a mai crescut cu 41 de cenți. La 12 euro și 41 de cenți cât e acum salariul minim pe economie, asta va primi și o femeie de serviciu care lucrează numai două ore pe zi”.

Creșterea vine la pachet și cu beneficii pentru familiile rămase în țară. Potrivit Băncii Naționale, Germania a fost țara din care, în primele 10 luni ale anului trecut, au venit cei mai mulți bani – peste 900 de milioane de euro. În top urmează Marea Britanie, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii”, spune Rich Mocanu, jurnalist român în Germania.

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Greșeala banală care a costat-o pe o familie de români 150 de euro în vacanță. “A mai pățit cineva așa ceva”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care au luat permisul de conducere. Trebuie să-l ai pe mașină timp de 12 luni
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Veste pentru proprietarii din România. Vine marea surpriză
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum a reacționat mama suspectului crimei din Brăila, după ce anchetatorii au găsit în casa ei o posibilă armă a crimei: „Un briceag cu care îşi tăia..”
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Lege în România. Te duci la închisoare 30 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Fraudă uriașă de peste 120 milioane de dolari în criptomonede investigată în România
MediaFlux
CREȘTE vârsta de PENSIONARE. GRAFICE din noua LEGE a pensiilor
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!