Proprietarii imperiului de retail ce include brandurile Auchan, Leroy Merlin și Decathlon cumpără proiecte fotovoltaice românești

Familia care controlează Auchan, Leroy Merlin și Decathlon cumpără proiecte fotovoltaice românești, care ar urma să aibă o putere instalată cumulată de circa 250 MW.
Alina Costache
09 ian. 2024, 16:40
Proprietarii imperiului de retail ce include brandurile Auchan, Leroy Merlin și Decathlon cumpără proiecte fotovoltaice românești
Familia care controlează Auchan, Leroy Merlin și Decathlon cumpără proiecte fotovoltaice românești

O divizie olandeză a companiei franceze de dezvoltare, construire și operare de active de producție de energie electrică Voltalia, controlată de familia Mulliez, proprietarii Auchan, Leroy Merlin și Decathlon, a cumpărat proiecte de parcuri fotovoltacie în România ce ar urma să aibă o putere instalată cumulată de circa 250 MW, potrivit Profit.ro.

Tranzacția constă în achiziția societăților românești dezvoltatoare ale acestor proiecte, de la acționarul unic al acestora, un vehicul juridic local al companiei portugheze de profil Solarealize SA.

Potrivit datelor Transelectrica și ale operatorilor de distribuție, un singur proiect deține aviz tehnic de racordare (ATR). Acesta este gândit să fie amplasat în județul Arad și să aibă o putere instalată de circa 50 MW.

Citește și: Vești proaste pentru unii români! Guvernul taie din finanțarea pentru fotovoltaice și valoarea tichetelor Rabla

Solarealize înființase un număr de 10 companii de proiect în România, dar nu este clar pentru moment dacă toate au făcut obiectul negocierilor înheiate cu Voltalia.

Tranzacția a implicat transferul participațiilor deținute în mai multe companii de proiect și negocierea unei structuri juridicie și comerciale. Solarealize va rămâne în continuare îndeaproape implicată în proiecte până când acestea vor ajunge la etapa de construire.

Compania energetică franceză, listată pe Bursa Euronext și la care familia Mulliez deține peste 71% din capital, a înființat în 2022 nu mai puțin de 5 subsidiare în România, având ca obiecte de activitate producția de energie, ingineria și consultanța tehnică, închirierea de echipamente și instalarea de mașini și echipamente industriale.

Voltalia a terminat primele 9 luni ale anului trecut cu rulaj de peste 325 de milioane de euro și un parc de producție de energie cu putere instalată totală de peste 2.000 MW, grosul fiind amplasat în Brazilia (1.379 MW), urmată la mare distanță de Franța (286 MW). Tot atunci, compania avea proiecte în construcție cu capacitate însumată de 643 MW.

Citește și: Cum funcționează sistemele fotovoltaice: panouri, invertoare și baterii

Solarealize a fost, prin intermediul unui grup afiliat indirect, unul dintre primii investitori importanți în sectorul energiei regenerabile din România.

La nivel global, grupul a realizat investiții în proiecte de energie regenerabilă în valoare de aproximativ 500 milioane euro și deține un portofoliu de proiecte în curs de dezvoltare care, atunci când vor fi finalizate, vor avea o valoare de aproximativ 700 milioane euro.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Ce va face Zanni cu banii câștigați la Survivor All Stars: „Am planul ăsta din vara anului 2023!”
Fanatik.ro
Locul straniu în care cei mai mulți dintre locuitori sunt daltoniști. De ce suferă oamenii de această afecțiune
Capital.ro
LEGE pentru proprietarii de câini și pisici care stau la bloc. Trebuie înscrise la întreținere?
Playtech.ro
Vremea o ia razna din nou! Cod PORTOCALIU de ploi și vijelii în zonele astea ale României
DailyBusiness
Noi locuri de muncă pentru români! Sunt 100 de posturi disponibile!
Adevarul
România, primele reacții după eșecul cu Olanda: Hagi și Burcă au explicat ce s-a întâmplat
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
IPS Teodosie, amendă drastică. Reacția autorităților
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO 2024? „Familia mea are nevoie mai mare de mine”
Capital.ro
Românii care stau la curte au interzis. Poliția vine direct la poartă și te amendează
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
substantial.ro
Alina Gorghiu: Consultările privind alegerile prezidențiale au fost un pretext al PSD pentru amânare
MediaFlux
ANAF a intrat pe FIR! NU se DAU AMENZI până la 1 IANUARIE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?