Motivul pentru care peste două milioane de români nu vor primi niciun ban în plus la recalcularea pensiilor din septembrie

Legea pensiilor a fost promulgată şi se aplică deja din ianuarie, când toţi seniorii vor primi o creştere de 13,8%, ce reprezintă indexarea cu rata inflaţiei pe anul trecut. Recalcularea se face în septembrie şi aduce majorări, uneori substanţiale, dar nu pentru toată lumea.
Mircea Filipescu
09 ian. 2024, 17:52
Motivul pentru care peste două milioane de români nu vor primi niciun ban în plus la recalcularea pensiilor din septembrie

Oficialii au lăsat să se înțeleagă că 2.000.000 pensionari nu primesc bani în plus la pensie, la recalculare. Numărul de pensionari cărora nu le va fi crescută pensia a fost oferită, indirect, la sfârşitul anului trecut, de șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu.

Profesorul Anton Hadăr a explicat, la Antena 3, motivele pentru care acești cetățeni români nu vor înregistra creșteri ale cuantumului pensiei.

Acesta a oferit un exemplu al unui bărbat care a avut o carieră în calitate de mecanic utilaj în industria textilă, cu un stagiu de cotizare contributivă de 15 ani și 28 de zile.

„A muncit mai puțini ani, aceasta este marea problemă, iar formula nu-l avantajează. A primit mărirea de 13,8%, dar doar cu ea rămâne.  Totul pentru că el a lucrat doar 15 ani și știm foarte bine că acum cântăresc foarte mult, mai ales la pensiile mici, punctele de stabilitate.

Punctele de stabilitate se dau pentru ani mulți petrecuți în câmpul muncii. Cine a muncit între 15 și 25 de ani, primește zero puncte, pentru că așa prevede legea”, a explicat profesorul.

Astfel, cei care au avut o perioadă de muncă cuprinsă între 15 și 25 de ani în România nu vor înregistra creșteri ale pensiei conform noii legislații.

Citeşte şi: Bonuri de masă 2024. Românii fac cozi uriaşe pentru a încasa 280 de lei gratis de la stat

Fosta șefă a Casei de Pensii, Doina Pârcălabu, spunea că pensiile femeilor din România născute în perioada ianuarie-martie 1950, care au ieșit la pensie la vârsta de 59 de ani, nu vor înregistra creșteri semnificative. Femeile născute între aprilie-iunie 1950, și care au ieșit la pensie la aceeași vârstă, vor beneficia doar de o creștere infimă.

Pentru femeile născute între ianuarie-martie 1945 nu se va aplica nici o creștere, cele născute între aprilie și august vor beneficia de o creștere de 0,3%, iar cele născute între septembrie 1945 și ianuarie 1946 vor primi o creștere de doar 0,66%.

„Trebuie spus că acolo unde sunt creşterile negative, cu minus, românii vor rămâne cu cuantumul pensiei aflat în plată. Nu se va diminua nimic ”, a dat asigurări fosta şefă a Casei de Pensii, Doina Pârcălabu.

Astfel, românii născuți între octombrie 1958 și iunie 1961, care au ieșit la pensie la vârstele de 61 sau 62 de ani, nu vor înregistra creșteri ale pensiei în urma recalculării.

Citeşte şi: Anunț de ultimă oră! Poșta Română a dezvăluit până când pot fi utilizate cardurile de energie. Toți românii trebuie să știe acest detaliu

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Poporul creștin de origine turcă de lângă România. Foarte puțini știu de existența acestor oameni
Capital.ro
Decizie pentru cei cu buletin de identitate. Statul român va afla absolut totul
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
UE, ultimatum pentru România! Când trebuie prezentat planul pentru micșorarea deficitului bugetar
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Tortul perfect pe caniculă. Are fructe delicioase și se prepară repede
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Decizie pentru toți proprietarii de terenuri. Se aplică în sute de localități din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Joe Biden afirmă că este cel mai calificat pentru a fi președinte și respinge ideea retragerii din cursă
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!