Cum să primești despăgubiri dacă trenul tău are întârziere. Ce sumă poți primi de la CFR

Călătoriile cu trenul, pe cât sunt de plăcute în unele condiții, pe atât pot fi de imprevizibile. Fie din cauza vremii sau a infrastructurii deficitare, multe trenuri pot avea întârzieri, și puțini sunt călătorii care își cunosc drepturile.
Filip Stan
10 ian. 2024, 08:30
Cum să primești despăgubiri dacă trenul tău are întârziere. Ce sumă poți primi de la CFR
Cum să primești despăgubiri dacă trenul tău are întârziere. Ce sumă poți primi de la CFR

În cazul în care trenul tău are o întârziere mare, află că poți primi despăgubiri din partea CFR. Călătorii pot solicita acest lucru, iar în funcție de durata întârzierii și tariful biletului se calculează și suma primită din partea companiei de stat.

Citește și: Călătorii CFR au scăpat de cozile interminabile de la ghișee! De la 1 ianuarie CFR Călători emite abonamentele săptămânale şi lunare exclusiv în format digital

Cum să primești despăgubiri dacă trenul tău are întârziere

Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul cfrcalatori.ro, pasagerii au dreptul de a solicita despăgubiri în cazul în care trenul CFR înregistrează o întârziere semnificativă. De menționat este faptul că suma despăgubirii este determinată în funcție de durata întârzierii și de tariful biletului. Astfel, pentru a beneficia de acest drept și a fi eligibil pentru despăgubiri, este necesar să cunoaștem procedura corectă și să acționăm concis în momentul în care întârzierea depășește limita stabilită.

Dacă trenul soseşte la destinaţie cu întârziere DIN CAUZA transportatorului, aveţi dreptul la despăgubire pentru întârziere. Despăgubirea, în acest caz, este echivalentă cu:
– 25% din preţul de transport pentru trenul întârziat, dacă întârzierea este între 60 şi 119 minute;

– 50% din preţul de transport pentru trenul întârziat dacă întârzierea este de 120 de minute sau mai mult.

Situațiile în care nu se oferă despăgubirea

– Nu aveţi dreptul la despăgubire în cazul în care sunteţi informat cu privire la întârziere înainte de cumpărarea legitimaţiei de transport sau în cazul în care întârzierea care se datorează continuării călătoriei la bordul unui alt tren sau redirecţionării nu depăşeşte 60 de minute.
– Nicio despăgubire nu va fi plătită dacă valoarea acesteia va fi mai puţin de echivalentul a circa 20 de lei.

Pașii pentru obținerea despăgubirii

Responsabil pentru plata despăgubirii este transportatorul emitent al legitimaţiei de călătorie. Cererea de despăgubire pentru întârziere trebuie trimisă la transportatorul emitent al legitimaţiei de călătorie însă aceasta poate fi depusă la unul din transportatorii participanţi la transport care o va înainta transportatorului responsabil pentru soluţionare. Numele şi adresele transportatorilor pot fi identificate la adresa www.railpassenger.info. În eventualitatea solicitării unor informaţii suplimentare se recomandă ca pe cererea de despăgubire să se menţioneze o adresă de e-mail unde să puteţi fi contactaţi.

Termenul maxim pentru înregistrarea cererii de despăgubire pentru întârziere la unul din transportatorii participanţi la contractul de transport este de maxim 2 luni de la terminarea călătoriei sau de la ultima zi de valabilitate a biletului. Un răspuns la cererea de despăgubire va fi transmis de transportatorul emitent al legitimaţiei de călătorie într-un termen de 1 lună până la cel mult 3 luni (în cazul în care sunt necesare alte documente justificative pentru soluţionare).

Cererea de despăgubire pentru întârziere – formular dedicat, poate fi solicitată în staţiile şi agenţiile de voiaj unde se vând bilete de călătorie pentru traficul internaţional sau se pot descărca de pe site-ul CFR Calatori. Condiţie obligatorie pentru acordarea despăgubirii: cererea de despăgubire pentru întârzierea trenului va avea menţionată durata întârzierii trenului, validată de personalul căii ferate din staţia unde s-a înregistrat întârzierea.

Biletele de tip „pass” (Interrail, Eurail, etc) sunt supuse unor condiţii particulare de despăgubire impuse de gestionarul ofertei, Eurail Group GIE şi dacă sunteţi posesorul unui astfel de bilet vă rugăm să vă adresaţi la CFR Calatori în scris sau pe email: [email protected].

Citește și: CFR Călători, anunțul momentului! Un nou tren intră în circulație din ianuarie 2024

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...