Emoţii pentru greii fotbalului românesc. ÎCCJ dă azi sentinţa DEFINITIVĂ în Dosarul Transferurilor

Fraţii Victor şi Ioan Becali, George Copos, Mihai Stoica şi Cristi Borcea se numără printre cei care s-au îmbogăţit din vânzarea de fotbalişti, dar acum ar putea ajunge după gratii. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decide, luni, definitiv, dacă "greii" fotbalului românesc merg sau nu la închisoare pentru prejudicii aduse propriilor cluburi.
Romania TV
20 mai 2013, 05:19
Emoţii pentru greii fotbalului românesc. ÎCCJ dă azi sentinţa DEFINITIVĂ în Dosarul Transferurilor

Sentinţa în cazul celor opt oameni de fotbal judecaţi în Dosarul Transferurilor va fi luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) luni, 20 mai. ICCJ a încheiat, vineri seară, dezbaterile în dosarul în care cei opt au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti la închisoare cu executare sau cu suspendare.

Procurorul DNA a cerut judecătorilor instanţei supreme mărirea pedepselor dispuse de Curtea de Apel în cazul celor opt oameni de fotbal, în timp ce avocaţii acestora au solicitat achitarea acestora.

În ultimul cuvânt, toţi cei opt s-au declarat nevinovaţi, susţinând că au făcut transferurile în acord cu legislaţia de la acea vreme.

Astfel, fostul internaţional Gică Popescu, devenit impresar după încheierea activităţii competiţionale, a arătat că tot ce a obţinut ca fotbalist şi după cariera de sportiv a fost prin eforturi mari şi foarte multă muncă.

Jean Pădureanu, preşedintele clubului Gloria Bistriţa, le-a spus magistraţilor că el conduce de 45 de ani gruparea ardeleană şi că nu a înşelat în niciun fel clubul, prin transferurile în legătură cu care a fost judecat.

George Copos a arătat că este nevinovat în privinţa acuzaţiilor legate de transferurile jucătorilor Cristian Dulca şi Florin Bratu, că nu şi-a însuşit niciun ban din acestea şi că toate sumele au intrat în conturile clubului Rapid, regăsindu-se în evidenţele contabile.

Mihai Stoica, în prezent manager general al Stelei, a spus că este „total nevinovat” şi că nu a deţinut vreodată o funcţie de execuţie care să-i confere vreun drept decizional la Oţelul Galaţi, club pe care este acuzat că l-ar fi prejudiciat. „Vă rog să nu mă blamaţi şi să nu mă asociaţi acelor oameni de fotbal fără şcoală sau controversaţi”, le-a mai spus el judecătorilor.

Cristi Borcea a afirmat că a acţionat în baza unui mandat, că tot ce a făcut a fost legal şi că, în perioada sa, clubul de fotbal Dinamo a obţinut şi profituri de până la 1.800 la sută.

Ioan Becali a arătat că, în opinia sa, DNA trebuie să demonstreze printr-un circuit bancar sursa banilor. „După Revoluţie, am trimis sume de bani din care tatăl meu a făcut o casă pe care n-a putut-o face pe vremea lui Ceauşescu. O să vă reclam dacă nu-mi aduceţi o probă”, i-a spus fostul impresar procurorului.

La rândul său, Victor Becali, fratele lui Ioan Becali, le-a spus magistraţilor că a acţionat în spiritul regulamentelor şi legilor în vigoare la vremea respectivă şi a arătat că din declaraţiile unor fotbalişti reiese că transferurile lor nu au avut nicio legătură cu firma sa şi a lui Ioan Becali.

În final, Gheorghe Neţoiu a spus că a primit mandat de la preşedintele FC Dinamo, Nicolae Badea, în perioada cât Cristi Borcea a fost plecat. „Am avut mandat pentru acel acord de transfer”, a afirmat Neţoiu.

Judecătorii au rămas în pronunţare, urmând să ia luni, 20 mai, o decizie definitivă în acest dosar.

Tribunalul Bucureşti i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe George Copos, Jean Pădureanu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu, în dosarul transferurilor de jucători.

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost contestată de procurorii DNA la Curtea de Apel Bucureşti, care, în 12 noiembrie 2012, i-a condamnat pe toţi cei opt oameni de fotbal la pedepse cu închisoarea, cu suspendare sau cu executare.

Astfel, Ioan Becali a fost condamnat atunci la opt ani de închisoare cu executare, Victor Becali şi Cristi Borcea au primit câte şapte ani de închisoare cu executare, George Copos – cinci ani de închisoare cu executare, Mihai Stoica – patru ani cu executare, iar Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu şi Gigi Neţoiu – câte trei ani de închisoare cu suspendare.

Inculpaţii au contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti la instanţa supremă.

Cei opt oameni de fotbal au fost deferiţi justiţiei în 2 octombrie 2008, de către procurorii anticorupţie, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.

Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca – realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la FC Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean – din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Ikea retrage un anumit produs din motive de siguranță. Există riscul de incendiu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Diana Șoșoacă acuză Europa că a „distrus România” în primul său discurs din Parlamentul European
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'