În 2024, părinții au acum posibilitatea de a beneficia de avantaje uriașe! Începând din luna ianuarie, familiile au acces la o deducere fiscală de până la 1.500 de lei, o inițiativă propusă de un partid politic românesc. Această măsură de sprijin familial presupune ca angajatorii să ramburseze acești bani.
Recent implementată, această inițiativă de sprijin pentru familie, propusă inițial de UDMR, facilitează părinților acoperirea costurilor cu creșa și grădinița. Cu o sumă maximă de 1.500 de lei, acești bani sunt returnați de către angajatori. Totuși, există anumite criterii ce trebuie îndeplinite pentru a beneficia de această deducere fiscală.
Conform unui comunicat din partea partidului politic român, suma acordată de angajator părintelui angajat nu poate depăși 33% din salariul brut al acestuia. Mai mult, pentru această sumă, nu se aplică impozit pe venit, precum și nicio contribuție la asigurările sociale sau de sănătate.
Este important de menționat că această deducere fiscală poate fi solicitată de către un singur părinte, iar în cazul în care acesta are mai multe locuri de muncă, trebuie să ateste că nu a beneficiat deja de această deducere fiscală de la alt angajator. De asemenea, există o cerință pentru compania angajatoare, care nu poate oferi o sumă rambursabilă mai mare de 5% din fondul total de salarii. Iată o parte din comunicatul de presă pentru mai multe detalii.
„Este important de subliniat că suma plătită angajatului nu poate depăşi 33% din salariul brut al acestuia, iar pe această sumă nu se datorează impozit pe venit, nici contribuţii de asigurări sociale sau de sănătate. Deducerea fiscală poate fi solicitată doar de unul dintre părinţi, iar în cazul în care părintele are mai multe locuri de muncă, trebuie să declare că nu a beneficiat de această facilitate la celălalt loc de muncă. În cazul companiei angajatoare, suma rambursabilă în acest scop nu poate depăşi 5% din fondul de salarii al întreprinderii”, a declarat Ödön Szabó, vicepreşedintele grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaţilor.
Măsura de sprijin familial fusese inițiată în 2019, apoi anul următor a fost promulgată. În vigoare a intrat începând cu anul 2024. Legea face parte dintr-un pachet de măsuri prin care se oferă sprijin familiilor. Deputatul din județul Bihor a precizat faptul că, prin această măsură, se dorește oferirea unui ajutor părinților pentru a reveni pe piața muncii.
„Scopul nostru este să ajutăm părinţii să revină pe piaţa muncii şi să uşurăm povara financiară a acestora legată de costurile de creşă şi grădiniţă ale copiilor. Este important ca aceştia să beneficieze de un mediu sigur, să înveţe în limba maternă şi în condiţii adecvate încă din primii ani de grădiniţă. Aşadar, vom continua să sprijinim orice iniţiativă care să servească binele familiilor şi să ajute la stabilirea unui echilibru între munca şi viaţa personală a părinţilor”, a mai precizat deputatul, conform observatornews.ro.